«Yellowjackets»: Møt venninnegjengen fra helvete i underholdende og uggen serie

Yellowjackets

Mystikken fra «Lost» møter desperasjonen fra «Alive» i serien «Yellowjackets», som kan skilte med en helt briljant trio av Hollywood-veteraner i hovedrollene.

Ei ung jente løper tynnkledd og barbeint gjennom et skogholt på vinterstid. Umenneskelige stemmer og nifse lyder blafrer mellom de snødekte trærne. 

Jentas flukt gjennom skogen får et naturlig punktum når hun faller ned i en dyp felle. Like etter får vi se en skikkelse kledd i dyredrakt stå ved kanten av hullet og kikke ned.  

Dette er den første i en lang rekke av ubehagelige scener i «Yellowjackets» – en av høstens mest nervepirrende og fascinerende seriesnakkiser, som du kan se eksklusivt med Paramount+ om du velger den inn i din poengpakke.

Tenåringsjenter i overlevelsesmodus

Handlingen i «Yellowjackets» kretser rundt det talentfulle high school-fotballaget med samme navn. Året er 1996, og New Jersey-jentene skal bryne seg mot landets beste spillere i en turnering i Seattle.

På veien dit krasjer imidlertid flyet i de dype skogene i Ontario, og tenåringene må overleve på egenhånd i 19 måneder.

Dermed er det duket for allianser, maktkamp, vold, okkultisme og begrenset tilfang av mat.  

Sjokkfaktoren er betydelig, potensialet for overraskelser er stort.

Mye av spenningen i «Yellowjackets» knytter seg naturligvis til nøyaktig hva som skjedde i skogen i kjølvannet av flystyrten. 

Yellowjackets

Samtidig møter vi flere av karakterene 25 år senere, mens de fortsatt sliter med ettervirkningene av tragedien – og må hanskes med hint om at noen er i ferd med å bryte taushetspakten de inngikk og avsløre hva de egentlig gjorde for å overleve.  

Flere av figurene er meget minneverdige, men særlig må lagets materialforvalter Misty Quigley (spilt av Christina Ricci og Sammi Hanratty) nevnes. Hun er allerede døpt den mest spinnville karakteren på TV akkurat nå, og du trenger ikke se lenge for å forstå hvorfor.

«Fluenes herre» for en ny generasjon

Det er ikke uten videre helt enkelt å sjangerbestemme «Yellowjackets». Serien har elementer av thriller, ungdomsdrama og overnaturlig horror, samtidig som det ligger overraskende mye humor i bunnen av det hele. En veldig underholdende smørje, rett og slett.

Mange har sammenlignet den med det ikoniske mysteriedramaet «Lost», og serieskaperne Ashley Lyle og Bart Nickerson har garantert latt seg inspirere av filmen «Alive» (1993), som baserte seg på den sanne historien om et fotballag som styrtet i Andesfjellene i 1972 og etter hvert ble tvunget til å livnære seg på menneskekjøtt. 

Yellowjackets

«Yellowjackets» startet da også som en filmidé i 2017 – en versjon av William Goldings legendariske øde øy-fortelling «Fluenes herre», bare med jenter i stedet for gutter.

Da ideen møtte motbør fordi premisset av mange ble oppfattet som «urealistisk», ble spiren til serien i sin nåværende form sådd.    

Et briljant trekløver

Til tross for at heller ikke anmelderne har fått sett alle de ti episodene, skårer serien i skrivende stund svært godt på Rotten Tomatoes.

yellowjackets381b56ec7998aedf.gif

Det er lett å skjønne hvorfor: I tillegg til den uanstrengte leken med ulike sjangre og et driv som setter inn fra første stund, er både bildene, dialogen og skuespillet av ypperste kvalitet. 

Særlig inntrykk gjør et trekløver som har briljert på det store lerretet siden 90-tallet: Melanie Lynskey har siden debutfilmen «Heavenly Creatures» (1994) utmerket seg som en av de sterkeste karakterskuespillerne i sin generasjon, mens Juliette Lewis og Christina Ricci er tilbake i gnistrende slag. 

Den yngre generasjonen skuespillere står imponerende nok ikke tilbake for sine voksne kolleger, og mindre kjente navn som Ella Purnell, Sammi Hanratty og Jasmin Savoy Brown kan kjapt stå foran sine globale gjennombrudd etter sine prøvelser i ødemarken. 

Yellowjackets

At det slippes en ny episode – flere av dem regissert av norske Eva Sørhaug – hver uke, er i dette tilfellet bare en bonus: Det betyr nemlig at vi får tilbringe tid i dette skremmende universet til langt utpå nyåret.

Det er bare feste å sikkerhetsbeltet, bøye hodet så langt ned du klarer og gjøre deg for en helsikes landing. 

I skrivende stund er to episoder av «Yellowjackets» sluppet eksklusivt på Paramount+, og en ny kommer hver mandag. Velger du Paramount+ i poengpakken, får du også tilgang til en mengde andre filmer og serier.

Velg Paramount+ med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler