«Valley of Tears»: Heftig krigsdrama uten klare helter

Stillbilde fra Valley of Tears

Tidvis ulidelig spennende om kampen for å overleve mot alle odds.

Det vakreste ved strømmerevolusjonen, er muligheten vi plutselig har fått til å se serier og filmer fra alle verdenshjørner. 

For ti år siden var det en sjeldenhet at norske kanaler viste drama som ikke var engelskspråklig eller fra Norden. I dag er tyske «Babylon Berlin» og franske «Le Bureau» blant våre mest populære serier. 

Nå har HBO Nordic nettopp sluppet en israelsk godbit som også fortjener et meget stort publikum. 

«Valley of Tears» er den dyreste serien fra Israel noensinne, og den har både skapt debatt og knust seerrekorder i hjemlandet. Det er også en av de mest spennende krigsseriene som er laget, helt der oppe med «Band of Brothers» og «Generation Kill». 

Kamp for overlevelse

Spenningen oppstår som følge av de nådeløse prøvelsene karakterene utsettes for. Her flyktes det gjennom tunneler og over minefelt, og fienden lurer rundt hvert hjørne.

Med andre ord: Ingen av soldatene vi møter har store sjanser for å overleve de tre intense dagene handlingen strekker seg over. Hver framgang blir gjerne møtt med nye tilbakeslag.  

Serien følger et knippe ulike skjebner. Den nerdete analytikeren Avinoam er stasjonert i en bunkers i Hermonfjellet, og når fiendene kommer er han overhodet ikke forberedt på strid.

Marco, Alush og Melakhi er på sin side medlemmer av De svarte panterne - aktivister som kjempet for bedre rettigheter for mizrahim- og sefardiske jøder. Nå er de plutselig fanget i stridsvogner med overordnede som mildt sagt ikke deler deres politiske syn. 

Andre sentrale karakterer er blant andre den radikale journalisten Meni, og den kvinnelige offiseren Dafna, som gjør sitt beste for å bli hørt av sjåvinistiske overordnede. 

Ingen overmenneskelig supersoldat i sikte. «Valley of Tears» blir aldri noen enkel heltehistorie. 

Endret Israel

Yom Kippur-krigen startet 6. oktober 1973, på den jødiske helligdagen krigen er oppkalt etter, da syriske og egyptiske tropper helt uventet invaderte. 

Mens årene før 1973 i større grad hadde vært preget av framtidstro og optimisme, ble krigen et traume som har fått konsekvenser for den politiske dynamikken i landet, helt opp til vår tid, hevder serieskaperne. 

Som de selv sier: «Dette var vår Vietnamkrig».

Stillbilde fra serien

– Da den første bombesirenen lød, markerte det at den første utgaven av Israel hadde dødd, sier serieskaper Ron Leshem til Vulture. 

Flere tusen soldater omkom i kampene, som kun varte i 18 dager. De høye dødstallene satte naturlig spor i en befolkning som da talte knapt 3,2 millioner mennesker, og illusjonen om uovervinnelighet var ettertrykkelig knust. 

– Alt endret seg på det punktet. Israel ble en annen nasjon. Da alt var over, var landet påført et fryktelig traume, forteller Leshem.

– Enormt ansvar

Selv om det er laget mange dokumentarer og skrevet en drøss bøker om Yom Kippur-krigen, er dette den første store serien. 

Lenge var det ikke mulig å tenke seg at en israelsk serie skulle ha budsjett til en slik historie, men israelsk TV-industri har hatt enorme framganger de siste årene. Serier som «Teheran» og «Fauda» er blitt globale suksesser, mens amerikanske serier som «Homeland» og «Euphoria» er nyinnspillinger av israelske konsepter. 

«Valley of Tears»-produsent Ron Leshem lagde faktisk den israelske versjonen av «Euphoria» i 2012. Serien er senere blitt en av HBOs viktigste titler. 

GIF-ValleyOfTears.gif

I et intervju med New York Times forteller Leshem at det tok 10 år å få «Valley of Tears» planlagt og finansiert. Nå er han lettet over effekten serien ser ut til å ha i hjemlandet: 

– I 47 år har folk følt at dette var en glemt krig og at at mange har nok trodd at de kom til å gå i graven uten at noen kjente til historiene deres. Vi visste vi hadde et enormt ansvar. 

Samtlige ti episoder av «Valley of Tears» er nå tilgjengelig med HBO Nordic. 

Se serien med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler