Film og serier

«Mord blant mormonene»: Eksplosiv true crime fra Netflix

Religion, svindel og drap utgjør en giftig cocktail i Netflix-miniserien «Mord blant mormonene». 

Bilde fra serien

Joda, påsken er ugjenkallelig over for denne gang. Men å troppe ned på inntaket av krim? Hah, neppe!

Særlig ikke når vi får servert fortellinger som Netflix’ ferske «Mord blant mormonene» – en bisarr, spennende og svært underholdende drapsgåte som utspiller seg i Utah på midten av 80-tallet.      

Med et svært fargerikt karaktergalleri og et temmelig sensasjonelt plott, håper Netflix garantert at dette vil bli en ny suksess a la «Tiger King».

Vel, «Mord blant mormonene» er nok ikke fullt så spinnvill som «Tiger King». Men den har samtidig andre kvaliteter som gjør at den skiller seg ut i Netflix' enorme katalog av true crime-titler.

Virkeligheten overgår fantasien

Virkeligheten har nemlig en tendens til å overgå selv den drøyeste fantasi, og det er definitivt også tilfellet i «Mord blant mormonene», en dokumentarserie i tre deler som ruller opp en av de underligste kriminalsakene i moderne amerikansk historie. 

Serien tar utgangspunkt i det store mormonermiljøet i Salt Lake City, der Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige har sitt hovedsete.

Er du blant de over 200 000 som så musikalen «The Book of Mormon», la du nok merke til at trossamfunnet har en opprinnelseshistorie litt utenom det vanlige.

Grunnlegger Joseph Smith levde i første halvdel av 1800-tallet, og gamle brev og skrifter fra denne tiden har enorm verdi, ikke minst i kroner og øre. Teologiske dokumenter verdt mange millioner dollar har skiftet hender mellom samlere gjennom historien.  

Et av de mest berømte dokumentene som ble funnet av en slik dokumentsamler, kalles «salamanderbrevet». Det dukket opp tidlig på1980-tallet, og ga en alternativ versjon av mormonernes teologiske fundament.

Høsten 1985 rystes så dette samlermiljøet av en serie voldelige hendelser.

Tre hjemmelagde bomber går av med kort tids mellomrom, og to personer omkommer. En tredje blir hardt skadet. 

Styr unna spoilere

Mer enn dette er det vanskelig å røpe uten å avsløre for mye av handlingen, som gradvis rulles opp gjennom de tre episodene. 

Det er i tillegg en smart idé å styre unna Wikipedia og andre kilder i forkant: «Mord blant mormonene» slår hardere jo mindre du vet fra før.

Murder among the mormons

Dette er imidlertid ingen «hvem gjorde det?»-krim: Morderen avsløres allerede i andre episode, og derfra graver historien seg – med hjelp av omfattende arkivklipp og ferske intervjuer – dypere ned i både gjerningsmannens psyke og omstendighetene som gjorde at det kunne skje. 

Motivet for forbrytelsene er mer sammensatt enn man først skulle tro, og en temmelig iskald forbryterhjerne med like stor forakt for menneskeliv som for religion åpenbarer etter hvert. 

Samtidig bikker serien sjelden over i det groteske og sensasjonsjagende. Det er snarere fornemmelsen av et tragisk geni man som seer blir sittende igjen med, kombinert med en tidskoloritt som veksler mellom herlig og heslig.  

Kvalitet i alle ledd

Figurene i «Mord blant mormonene» bør nevnes. Gjengen av samlere som har spesialisert seg på dokumenter er nemlig førsteklasses nerder, og de serverer samtidig strålende one-liners i høyt tempo.

Også bak kamera finner du en meget kompetent gjeng.

True crime (og Metallica)-entusiaster vil trolig kjenne igjen navnet til produsent Joel Berlinger, som tidligere har laget «Paradise Lost»-serien og «Metallica: Some Kind of Monster».

Regissør Jared Hess, på sin side, er tidligere kjent fra langt mer lettbeint territorium, som «Napoleon Dynamite», «Nacho Libre!» og den sjarmerende komiserien «The Last Man on Earth» (sistnevnte kan du binge med FOX+ i Telenor T-We). 

Blandingen av godt dokumentarhåndverk og blikk for komedie lykkes i å skape en true crime-fortelling mange kommer til å like.

«Varm», «nysgjerrig», «bisarr» og «fascinerende» er blant de passende adjektivene – og serien blir sittende i kroppen i lang tid etter at du har sett den.