«Industry»: Kjapt og sexy om Londons bankelite

Industry på HBO Nordic

Skruppelløse slimåler, skamløse strebere og heftige mengder hud gjør dette HBO Nordic-dramaet til en av de mest underholdende og hektende seriene akkurat nå. 

Uansett hvilken forfatning verden til enhver tid måtte befinne seg i: Penger sover ikke. Det globale finansmaskineriets kvern maler videre, med såpass krappe stigninger og fall involvert at det egentlig bare skulle mangle at det kommer bra TV-drama ut av det. 

HBO Nordic-seriene «Succession» og «Billions», samt NRKs «Exit», har for lengst gjort seg bemerket som sterke serier med makt, penger, lojalitet og grådighet som bærende bjelker i fortellingen. 

Den svært fengende HBO-serien «Industry» føyer seg til denne subsjangeren, samtidig som den er yngre, kulere og – jepp – mer sexy. Serien hadde premiere rett før jul, og de siste ukene har ryktet om serien begynt å spre seg med sterkt tiltakende hastighet. 

Det er det gode grunner for. 

Sex, dop og spisse albuer

«Industry» følger et kull nyutdannede investorer som må kjempe om de ledige stillingene i den prestisjetunge investeringsbanken Pierpoint & co. i London. Bakgrunnene deres er mildt sagt forskjellige, men de må alle spisse albuene i møte med et knallhardt og ofte fiendtlig finansmiljø. 

En like viktig del av seriens handling er livet slik det utspiller seg utenfor kontorets angstfremkallende vegger, der relasjonene mellom karakterene utvikler seg mot et bakteppe av rus, romantikk, rivalisering og rause mengder kjønnslig omgang.

Industry.gif

Med et dels business-konservativt og dels hedonistisk London som kuliss, blir det fargesterk, morsom og overraskende engasjerende TV-underholdning av disse unge, vakre og ambisiøse menneskenes forsøk på å manøvrere gjennom stormens øye. 

Sexscenene er til dels mer grafiske enn man er vant med, selv for en HBO-serie, og du bør ha en viss toleranse for slikt om du skal like «Industry».

Samtidig får serien også mye skryt for å presentere et mangfoldig karaktergalleri - her brukes sex som et kynisk maktmiddel på tvers av kjønn og legninger. 

Såpe med skarpe kanter

La det være sagt med en gang: «Industry» finner på ingen måte opp kruttet. «Succession» og «Billions» er allerede nevnt, men flere referanser er relevante – deriblant «yngre» og mer overskridende serier som «Skins», «Euphoria» og «I May Destroy You». 

At den kan minne om andre effektive og medrivende TV-dramaer, er imidlertid ikke noen kritikk av serien. Tvert imot.

Industry på HBO Nordic

Det såpeaktige drivet og det tette blikket på mellommenneskelige intriger og begjær, er snarere en av dens virkelige styrker – og grunnen til at du kjapt ender med å slafse i deg åtte episoder på rekke og rad.   

Kåre og Lena

Til tross for at Lena Dunham («Girls») har regissert første episode: Både serieskaperne (Mickey Down og Konrad Kay) og majoriteten av skuespillerne vil være relativt ukjente navn for de fleste av oss. 

Serieskaperne har selv bakgrunn fra finansindustrien, og har derfor førstehånds kjennskap til sjargong og den tidvis beinharde tonen på gulvet. 

«Industry» er også befriende blottet for uttværede TV-tryner som er castet utelukkende på grunn av navnet sitt. 

Dette er en ensembleproduksjon, helt enkelt, der hver karakter bidrar til helheten. 

Industry på HBO Nordic

Det nærmeste vi kommer en hovedrolle, er Harper Stern (glimrende portrettert av Myha'la Herrold), en lynskarp newyorker som raskt klatrer mot toppen av Pierpoint & co., til tross for et mørkt hull i CVen som hun etter beste evne prøver å skjule. 

Ken Leung («Lost», «X-Men: The Last Stand») stjeler hver scene han er med i som Eric Tao, den uforutsigbare sjefen til Harper, mens Marisa Abela, Harry Lawtey og David Jonsson garantert står foran sine gjennombrudd som skuespillere.   

Med norske øyne er det nok likevel Kåre Conradi som er morsomst å se her, i en liten, men herlig rolle som den eksentriske nederlandske investoren Kaspar Zenden. Kanskje vi får se mer av ham i sesong to, som allerede er bestilt? 

Det er lov å håpe. 

Hele første sesong av «Industry» kan strømmes hos HBO Nordic nå.

Se serien med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler