«Bosch»: Tidenes mest undervurderte krimserie?

Bosch

Den briljante sagaen om den hardkokte politihelten Harry Bosch har gledet verdens krimhoder siden 2014. Nå er det klart for sjuende og siste sesong av «Bosch».  

I kjølvannet av banebrytende krimdramaer som «The Sopranos» og «The Wire» – serier som forandret TV-historien, intet mindre – kan det være lett å glemme alternativene som har nøyd seg med å blåse nytt liv inn i tradisjonen fremfor å revolusjonere sjangeren.  

Et utmerket eksempel er «Bosch» (HBO Nordic), en serie som – uten særlig fiksfakseri – har vokst seg til å bli en av de mest engasjerende og vellagde politiseriene siden starten i 2014. Denne sommeren kommer sesong sju, som byr på en avslutning på fortellingen om LA-etterforskeren Harry Bosch – i det minste i denne omgang. 

Hvis du har fulgt serien gjennom de seks foregående sesongene, har du sannsynligvis allerede merket av premieredatoen 26. juni i kalenderen. 

Har du ennå ikke sett den, sier du? Da har du en aldeles herlig seriemaraton i vente, din heldiggris.  

Krimkongen Connelly

En åpenbar grunn til at «Bosch» med rette kan kalles «tidenes mest undervurderte krimserie», er hvor overbevisende og gjennomført den er i alle ledd – fra miljøskildringer og skuespill til dialog og fortellerteknikk, med forskjellige historielinjer som snor seg sammen over lengre og kortere strekk.   

Bosch22

Mye av æren for det sistnevnte må tilskrives den enormt populære krimforfatteren Michael Connelly, som skapte karakteren Harry Bosch og universet rundt ham tidlig på 90-tallet. Siden da har Connelly skrevet over 20 bøker om Bosch, og han medvirker både som manusforfatter og produsent for serien. 

Connellys overordnede blikk på karakterene gjør at serien tar seg godt tid til å rulle ut plottet – med en rekke rollefigurer som gradvis får slå ut i full blomst som resultat. 

Hardkokt snut med hjerte av gull

Det bankende hjertet i «Bosch» er imidlertid hovedpersonen selv, Hieronymus «Harry» Bosch, mesterlig fremstilt av Titus Welliver («Deadwood», «Sons of Anarchy», «Lost»).   

Krigsveteranen Bosch er på mange måter en representant for den gamle skolen politietterforskere. Han kvier seg ikke for å påføre de som måtte fortjene det smerte, er skeptisk til mange nymotens påfunn og kjemper stoisk og stillferdig mot gamle demoner i familiehistorien. 

Bosch.gif

Samtidig løser han opptil flere saker om natten i sin lekre leilighet med utsikt over Los Angeles, kun utstyrt med gamle Art Pepper-plater og noe godt i glasset. Det er liten tvil om at Harry bak sitt morske ytre – og sin respekt for politiyrket – skjuler et hjerte av gull.   

Som han selv formulerer det: 

– Everybody counts, or nobody counts.

En hyllest til laget

Til tross for at «Bosch» rett som det er tar for seg mørke temaer og groteske forbrytelser, er det påfallende lite sensasjonelt over volden som utspiller seg i serien. 

I en TV-verden der mange serier kappes om å vise frem de mest bestialske scenariene, er det noe befriende ved den sobre tilnærmingen til kriminalitet her – noe som trolig kan skyldes nærværet av opptil flere «The Wire»-folk både foran og bak kamera.  

Bosch igjen

Men det handler minst like mye om at «Bosch» i bunn og grunn er en hyllest – til jazz, til Los Angeles, til miljøet på politistasjonen og den særegne lingoen som utvikler seg der. 

Og ikke minst til grundig politiarbeid, som – i det minste etter serien å dømme – består av 95 prosent målrettet laginnsats.

Ikke helt over

Det er lov å bli smått melankolsk av tanken på at denne strålende serien er over etter denne siste sesongen. Men det er ingen grunn til å henge så altfor tungt med hodet. 

I mars ble det nemlig kjent at Amazon har bestilt en spinoff-serie, med Titus Welliver værende i rollen som Harry, Madison Lintz som datteren Maddie og Michael Connelly blant produsentene.

Bosch datter

I den foreløpig utitulerte serien har Bosch pensjonert seg fra LAPD. Han jobber nå som privatetterforsker for advokaten Honey «Money» Chandler (Mimi Rogers), som vår mann har hatt et komplisert forhold til allerede fra første episode av originalserien. 

Med store deler av det kreative teamet bak «Bosch» på plass, er det vel egentlig ikke annet å gjøre enn å glede seg?  

Seks sesonger av «Bosch» er ute nå hos HBO Nordic. Den syvende slippes 26. juni.

Se serien med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler