Slik blir julen på TV

Bilde fra Kvelden før kvelden på NRK.

Like så viktig for julestemningen som juletreet er underholdningen som ruller på skjermen. I år viser NRK, TV 2 og de andre linære TV-kanalene en rekke gamle klassikere, samt noen nye seriepremierer.

I all nostalgien som hører jula til må TV-sendingene i jula være selve nonstoppene på pepperkakehuset.

Vi gleder oss til å krølle oss under pleddet og zappe på TV, mens vi hiver i oss rester av ribbe og pinnekjøtt som om det sto om livet, og tenker på alle de andre som ser på akkurat det samme samtidig. Det siste gir en helt egen ro.

Her er kommer noen av julas høydepunkter på de største TV-kanalene.

Kokkene ringer for deg

Skal du selv stå for julematen i år, vil TV 2 Direkte og Eyvind Hellstrøm hjelpe deg med forberedelsene. 

Bilde fra Hellstrøms jul på TV 2.

21. desember startet det flunkende nye programmet «Hellstrøms jul» på TV 2 der den spydighumoristiske TV-kokken drar til København og Paris på leting etter ny inspirasjon til klassiske juleretter. Med seg har han komiker Henrik Fladseth og influenser Linnéa Myhre. Episode nummer 2 ser du 22. desember.

I år som i fjor inviterer NRK1 på førjulsfest på lillejulaften med «Kvelden før kvelden».

Kåre Magnus Bergh er tilbake som programleder i tospann med Marte Stokstad som har ledet programmet de siste årene. 

TV-sendingen fyller kvelden med musikalske og pratesalige gjester, med jevnlige avbrytelser til kjøkkenet der det i år er kokken Reneé Fagerhøi som skal fortelle oss hvordan vi gjør svoren sprø. Kvelden rundes tradisjonen tro med «Grevinnen og hovmesteren» klokken 21:00.

Bilde fra 4-stjerners middag - julespesial på TVNorge.

Liker du å se folk lage julemat uten at de nødvendigvis må lære deg noe, sender TVNorge «4-stjerners middag – julespesial» i reprise i dagene før julaften. Det har nærmest blitt en tradisjon å se den noe brokete firkløveren Anne Marie Ottersen, Anne Rimmen, Dan Børge Akerø og Magnus Devold dele sine julestrabaser på skjermen.

Julaftens gullrekke med vri

De som har vokst opp med lineær-tv og gullrekka, vet at det ikke finnes noen gullrekke som kan måle seg med den på julaften morgen. 

Da NRK lot være å sende «Tre nøtter til Askepott» i 1993 ble det ramaskrik, og i år igjen sendes denne klokken 11:00, etterfulgt av «Reisen til julestjernen» og «Donald Duck og vennene hans» på kanalen.

Tok du ikke del i ramaskriket i 93, kan kanskje de moderne nyinnspillingene av filmene friste?

Parallelt sender nemlig NRK Super nyinnspillingen av «Reisen til julestjernen» klokken 12:25 og på TV 2 kan du se den nyere filmen «Tre nøtter til Askepott» med Astrid S i hovedrollen, men da må du vente til andre juledag klokken 21:40.

Tradisjoner til tross har det likevel klart å snike seg inn en flunkende ny tittel på Julemorgen-programmet til NRK. 

Bilde fra Snøbarnas jul på NRK.

«Snøbarnas juletime» er resultatet av et nordisk samarbeid mellom en rekke anerkjente nordiske animasjonsskapere. 

Sammen har de laget en hel time med nye julefortellinger basert på kjente og kjære barnebokkarakterer. 

I tillegg til et gjensyn med figurer fra Kjell Aukrust, Astrid Lindgren og Tove Jansson, møter du noen du kanskje ikke kjenner like godt, som den lille frosken til den danske barnebokforfatteren Jakob Martin Strid og karakterer fra bøkene til den finske barnebokforfatteren Mauri Kunnas.

Øyeblikkene i sanntid

Den beste unnskyldningen for å benke seg opp foran TV-en i jula, må være programmene som er aller best i sanntid. 

Dette gjelder selvfølgelig alt av sport, og da kanskje spesielt nyttårshopprennet som er en årlig begivenhet for både skientusiaster og andre som vil starte det nye året med lange svev og pene nedfall. 

Enda så mye romjula er til for å slappe av er det én ting vi er klare for selv om det begynner på «hurtig». 

26. desember begynner nemlig VM i hurtigsjakk på NRK1. I fjor gikk han ut av turneringen og mistet verdensmester-tittelen, men i år er vi igjen klare for å heie på sjakkmesteren vår, Magnus Carlsen. 

Går ikke sjakk sakte nok, viser NRK2 «Gjensyn med Salmeboka minutt for minutt» både julaften, første juledag, nyttårsaften og første nyttårsdag.

Skakkjørt selskapsliv

28. desember, fjerde juledag, er ribberestene er for lengst fortært. Er du likevel ikke helt ferdig med selskapslivet, kan du sette på TV 2 Direkte. Her vises nemlig den norske filmen «Full dekning» med Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch i to av hovedrollene. 

Under et middagsselskap foreslår en av gjestene at alle legger mobilen sin på bordet og lar de andre få full tilgang til det som skjer på den underveis i middagen. Det hele utvikler seg til et tragikomisk drama som både overrasker og underholder.

En alternativ julestemning

Hvis du er en av dem som er lei av romantiske komedier kanskje allerede før jula er i gang, kan du glede deg til å se alle «Jurassic Park»-filmene som ruller på skjermen i romjula. Filmene, som baserer seg på sci-fi-romanen med samme navn av Michael Crichton, vil gå på TVNorge fra og med andre juledag.

De to første filmene er regissert av Steven Spielberg, som forøvrig også har regissert en annen film på kanalens juleprogram, nemlig «E.T.» som du kan se på selveste julaften, men da går du glipp av at Sølvguttene synger jula inn på NRK.

Kongelig oppsummering

Like tradisjonsrik som jula selv, er den britiske tronen. 

Nyttårsaften har du mulighet til å se den britiske kongefamilien gjeste det årlige showet «På kongelig varieté» i London som vises på NRK1 klokken 22:05.

Showet, som settes opp til inntekt for veldedighet, har tradisjoner tilbake til 1912. Nytt av året er at Kong Charles III vil være hedersgjesten når stjerner som Ellie Goulding, George Ezra og Cirque du Soleil opptrer. 

Andre juledag har du sjansen til oppdatere deg på den norske kongefamilien når “Året med kongefamilien” vises på NRK1 klokken 21:15.

Gamle filmer om igjen 

Jula er en tid der tradisjonene skal gjentas og historiene gjenfortelles. Det samme prinsippet gjelder for skjermen der vi i år som i fjor kan se de romantiske komediene som «Love Actually», «Notting Hill» og «Bridget Jones» – klassikerne vi ikke blir lei av.

Er du allikevel lei av dem, kan du bytte ut «Love Actually» med actionkomedien «Børning» 1, 2 og 3, og hvis du virkelig vil erstatte «Bridget Jones» er «Grinchen» et godt alternativ. «Notting Hill» derimot, må du nok se. 

God jul!

Relaterte artikler

Se flere artikler