Spenning og mordgåter for alle pengene! Dette er krimseriene du bør få med deg i påsken

Bilde fra Wisting på Viaplay.

Her er titlene som kommer til å samle Norge foran skjermen i høytiden.

I utgangspunktet finnes det nok ingen naturlig kobling mellom påsketiden og intense krimgåter. Men for oss nordmenn er dette to ting som hører helt naturlig sammen.

I tillegg til at TV-kanalene har gått til innkjøp av krimserier som vises i påsketiden, byr også de store strømmetjenestene på en rekke krimperler du kan nyte mens du spiser påskegodtet ditt. 

Under har vi samlet en rekke titler, både ferske og klassiske, som garantert vil holde spenningen gående gjennom hele høytiden.

#1: Wisting (Viaplay)

Etter to dramatiske sesonger har Viaplay-serien «Wisting» virkelig funnet formen. Og når Jørn Lier Horsts populære rollefigur vender tilbake for en tredje sesong denne påsken, er det ikke vanskelig å se for seg at dette vil bli årets store påskekrim for mange av oss. 

Da vi først møtte etterforsker William Wisting (spilt av hele Norges Sven Nordin) jobbet han på en drapssak i Larvik, en sak som satte ham på sporet av en seriemorder som hadde lagt i dvale i 20 år. 

I vårens sesong står Wisting overfor et av de mest groteske drapene han noensinne har sett. Heldigvis får han god hjelp av FBI-agenten Maggie Griffin (Carrie-Anne Moss, kjent fra «The Matrix»-filmen), som kommer tilbake for å bidra i etterforskningen. 

Nervepirrende handling, dypmørk tematikk og en suveren hovedrolle har gjort «Wisting» til en seermagnet, og årets sesong ser ikke ut til å skuffe. 

Den nye sesongen har premiere på palmesøndag, 10. april.

Se serien her

#2: The Thaw (HBO Max)

«The Thaw» er ikke bare en glimrende krimserie og en av vårens mest spennende HBO Max-titler, det er også strømmetjenestens første polske originalproduksjon.

Serien tar for seg drapet av en ung kvinne, og etterforskningen som følger. Liket av kvinnen blir funnet i den iskalde Oder-elven, og det blir fort tydelig at kvinnen har født et barn like før hun døde. 

Etterforsker Katarzyna Zawieja får dermed to oppgaver i hendene: å oppklare drapssaken, og å finne det bortkomne barnet.

Serien er delt opp i seks avsnitt, hvor to episoder utkommer hver fredag. To episoder er allerede ute, og de to siste slippes langfredag (15. april). 

#3: Vigil (NRK TV)

Denne er ikke helt ny, men skal du se en virkelig GOD krim anbefaler vi «Vigil», som tar for seg et dødsfall ombord på atomubåten HMS Vigil. 

I den seksdelte serien blir etterforsker Amy Silva sendt for å undersøke hendelsen på ubåten, og det tar ikke lang tid før hun slår fast at det er en drapssak. 

 Hendelsen skjer under spesielt mystiske omstendigheter, som gjør at den britiske marinen og etterretningstjenesten blir dratt inn i etterforskningen.

«Vigil» kommer fra skaperne av storsuksessen «Line of Duty», som har skapt høye forventninger til serien blant krimfansen.

#4: KIMI (HBO Max)

«The Batman»-stjernen Zoë Kravitz skinner i sci-fi-thrilleren «KIMI». HBO Max-filmen tar for seg en høyteknologisk virkelighet hvor «KIMI», en slags sofistikert versjon av Amazons Alexa eller Apples Siri, spiller en sentral rolle for mange. 

Kravitz spiller Angela Childs, som overvåker lydopptak fra «KIMI»-teknologien. Angela sliter med agorafobi, frykten for å oppholde seg alene utenfor hjemmet, og blir undervurdert av menneskene rundt henne. 

En dag overhører hun det mener må være et drap, og utstyrt med et lydopptak må hun overbevise menneskene rundt henne om at dette faktisk har skjedd – og at hun ikke har funnet det på. 

«KIMI» er en drivende god spenningsfilm med lekker scenografi og noen spennende regigrep, og passer godt for de som ser etter en litt annerledes krim i høytiden.

#5: Søsterskap (Viaplay)

I 1995 forsvinner en 14 år gammel jente sporløst fra hjemmet hennes på Island. Etter 25 år blir omsider restene av skjelettet hennes funnet, noe som tvinger tre av hennes gamle venninner til å konfrontere fortiden deres. 

I krimserien «Søsterskap» følger vi etterforsker Vera (spilt av Halldóra Geirharðsdóttir), som prøver å finne ut hva som egentlig skjedde den dagen da jenta forsvant. 

Samtidig truer etterforskningen livene til venninnene Elisabet, Anna og Karlotta, som nå er godt oppe i årene og har blitt etablerte familiekvinner - til tross for den grusomme hendelsen de var vitne til i tenårene.

Se serien her

#6: Tokyo Vice (HBO Max)

Denne krimperlen er basert på livet til den ekte Jake Adelstein: en amerikansk journalist som dro til Japan og jobbet tett sammen med Tokyos politistyrker som en reporter. 

«Tokyo Vice» gjør et dypdykk i den mørke underverdenen av kriminelle som eksisterer under Tokyos blanke overflate, hvor Adelstein blant annet møter på den notoriske Yakuza-klanen. 

Krimdramaet er fengende, men bruker god tid på å bygge opp riktig noir-stemning. Med «Miami Vice»-veteranen Michael Mann som produsent og regissør, vet du likevel at det du får igjen er vel verdt tiden du investerer. 

– «Tokyo Vice» byr på et spennende innblikk på maktstruktur og kriminalitet i Japan, skriver Variety i en svært positiv anmeldelse.  

Serien har premiere 8. april, og to episoder slippes ukentlig ut april.

#7: Rød snø (NRK TV)

For norske krimentusiaster er det få serier som gir like mye gjensynsglede som «Rød Snø». 

Den norsk-svenske krim-thrilleren regnes som en av de store påskeklassikerene, selv om den opprinnelig hadde premiere på høsten (den er senere vist i reprise i påsken). 

Serien foregår i Norge og Sverige under krigstiden mens Norge er okkupert, og følger norske Anne Eriksen (spilt av Kjersti Holmen), som reiser fra Göteborg til Linds Pensionat i Nössemark for å besøke venner. Idyllen varer likevel ikke lenge, ettersom okkuperte Norge er fryktelig nærme. 

Du ser serien i NRK TV.

info icon

Flere blodige krimtips:

  • Trom (Viaplay)

  • Vera (NRK TV)

  • Sherlock (NRK TV)

  • Bruddstykker (Netflix) 

  • Landscapers (HBO Max)

  • The Tourist (HBO Max)

  • Showtrial (NRK TV)

Relaterte artikler

Se flere artikler