Kom i stemning med årets adventskalendere

Bilde fra Kristiania Magiske Tivolitheater

Ny barnekalender på NRK, mens Espen Eckbo tar med nissene til bingen i ny ellevill realityparodi.

Julen er nær, og det er på nytt duket for at nissekos, snødekte skoger og magisk stjernestøv skal innta TV-skjermene våre. Hurra!

Fenomenet adventskalender på TV begynte i Sverige i 1960 da serien Titteliture debuterte på SVT. Resten av nabolandene fulgte fort etter, det tok ikke lang tid før den årlige TV-sendingen av julekalenderne ble en av de viktigste tradisjonene for den skandinaviske julefeiringen.

Tradisjonen tro dukker det opp et knippe nye julekalendere også i år, samtidig som vi også får se et utvalg av de klassiske kalenderseriene som mange fortsatt setter stor pris på.

Under har vi derfor laget en oversikt over årets julekalendere som garantert setter deg i riktig stemning for mørke desemberkvelder.

Skreddersy poengpakken her

Single nisser og et magisk tivoli

Blant årets julekalendere finner vi to ferske storsatsinger; én for barna og familien og én som passer for et litt eldre publikum.

På NRK 1 og NRK Super får vi se det storslåtte juleeventyret «Kristiania magiske tivolitheater», en historie som finner sted i 1909 da hovedstaden fortsatt gikk under navnet Kristiania.

Her møter vi fattiggutten Luka, som på flukt fra plagsomme bøller bestemmer seg for å søke tilflukt ved et sjarmerende teater ved det historiske Kristiania-tivoliet.

Magisk

Han blir kjent med noen vennlige teaterbarn og blir involvert i deres kamp mot overklassekvinnen Erle Butenschøn, som utgjør en trussel for teateret.

Norges nyeste familieeventyr lover store doser sjarm og magi når sceneteppet går opp onsdag 1. desember.

Mer nissemoro

TVNorge og Discovery+ står bak årets andre ferske julekalender, som kommer i form av en ny heftig realityparodi signert Esben Eckbo.

20 år er gått siden stjernekomikeren debuterte med «Nissene på låven», en julekalender som i stor grad parodierte realitykonseptet Big Brother. Nå følger Eckbo opp suksessen med «Nissene i bingen», som er basert på «Ex on the Beach» og strand-reality.

Her møtes 24 single nisser som må stå gjennom juleforberedelser, sjalusi og lidenskap i håp om å finne seg en make. Hver kveld må én nisse dumpes, og nisseparet som står igjen etter 24 episoder får fylle nissesekken med én million kroner.

Med seg har Eckbo en glimrende sammensatt gjeng som består av både ferske og veteraner fra norsk humorscene, deriblant Torjus Tveiten, Henrik Fladseth, Jon Øigarden, Atle Antonsen, Line Verndal og Henrik Elvestad.

Kjært gjensyn med nisseklassikerne

For de som setter pris på nostalgien i julefeiringen er det alltid knyttet mye spenning til hvilke klassiske julekalendere vi får se på skjermen.

Hos TV 2 får vi i år gjensyn med danske «Tinka og Kongespillet», en kalender fra 2019 som fungerer som en oppfølger til «Tinkas Juleeventyr». Historien er sentrert rundt Tinka, som er halvt nisse, halvt menneske og fullverdig kronprinsesse. Når kongen ikke vender tilbake etter en reise, befinner Tinka seg plutselig i en kamp for tronen.

Over på TV 2 Zebra er det duket for et gjensyn med Eldar, Arnulf og resten av bilopphøggerne i «Vazelina Hjulkalender». Den klassiske julehistorien om rivaleriet mellom Vazelina-karene og Inga Toppens fasjonable høyfjellshotell fikk svært høye seertall da den debuterte i 2000.

Humorkalenderen «The Julekalender» blir også å se på TV 2 Zebra i år. Her blir vi kjent med det litt dysfunksjonelle vennskapet mellom nisseguttene Fritz, Hansi og Gynter, som må finne nøkkelen som kan holde liv i nissen Good Old Gammel Nok. Nåsåen Benny vil skape problemer for dem, og søker tilflukt hos de godhjertede potetbøndene Olaf og Gjertrud.

Om du var en av dem som ble hektet på historien om MF Svelå på Sunnmøre? Da har vi gode nyheter: «Julefergå» fra 1995 er også tilbake på TV 2 Zebra i år.

info icon

Bonustips: Disse julekalenderne finner du på strømmetjenestene

  • «Jul i Skomakergata» (NRK TV)

  • «Amalies Jul» (NRK TV)

  • «Julekalendermaskinen» (NRK TV)

  • «Det store eksperimentet» (Viaplay)

  • «Vertshuset den gyldne hale» (NRK TV)

Vi ønsker deg en riktig god førjulstid!

Relaterte artikler

Se flere artikler