Film og serier

75 år siden frigjøringen: Krigshistoriene vi aldri glemmer

Filmer og TV-serier formidler glimrende hvordan det var å leve i Norge under okkupasjonen.

Stillbilde fra filmen Max Manus

2020 markerer at 75 år har gått siden de tyske styrkene kapitulerte og andre verdenskrig ble avsluttet. I mai 1945 var Norge endelig en fri nasjon igjen.

Historiene fra krigsperioden og frigjøringen er mange, gripende og ikke minst viktige.

Her er noen av våre anbefalinger:

Krigshelter og Gullruten-vinnere

Aksel Hennies rolle som krigshelten Maximo Guillermo Manus alias «Max Manus» er muligens en av de mest ikoniske rollene vi har sett i nyere norsk filmhistorie.

Filmen forteller historien om den norske sabotøren som vender tilbake fra kampene i Finland og møter et okkupert Norge. Krigsfilmen er brutal og intens, og forblir en av tidenes største norske filmsuksesser.

«Kampen om Tungtvannet» tar på sin side for seg tungtvannsaksjonen mot Norsk Hydros fabrikk ved Rjukan under andre verdenskrig.

Over seks episoder tar serien oss med gjennom planleggingen av aksjonen og ser nærmere på hvordan hendelsene påvirket Tysklands kjernekraftprogram.

Du finner serien i NRK TV-appen på T-We-boksen.

Se Max Manus i Nordisk Film+

Kongelige dilemma

Tre skjebnesvangre dager i april 1940 er fokuset for filmen «Kongens nei» fra 2016. Etter den tyske invasjonen og senkningen av Blücher ved Oscarsborg får Kong Haakon et vanskelig ultimatum av tyskerne: Overgi seg selv, eller døden.

Kongefamilien begir seg ut på en desperat flukt fra nazihæren, og må skille lag til tross for frykten om at de kanskje aldri ser hverandre igjen. Mens kronprinsesse Märtha tar med barna til Sverige, blir kong Haakon og kronprins Olav igjen. Kong Haakon kjenner presset fra flere sider og må komme frem til et svar, mens kronprinsen på sin side er kampklar.

Se i T-We Filmleie

I T-We Filmleie finner du også det nervepirrende actiondramaet «Den 12. mann», hvor Thomas Gullestad spiller Jan Baalsrud - en mann på flukt fra nazistene. Han er den siste overlevende blant 12 motstandsmenn, og hans siste håp er å komme seg til nøytrale Sverige. Kan han stole på menneskene rundt seg?

«Kon-Tiki»-forfatter Petter Skavlan står bak manuset til denne kritikerroste filmen, og får virkelig vist frem det beste av sjelen til den norske motstandsbevegelsen. Nordnorsk natur er en nydelig bakgrunn for handlingen, og Gullestad gjør en glimrende hovedrolle som den historiske Baalsrud.

Se i T-We Filmleie

Livet før frigjøringen

Er du i stedet på utkikk etter dokumentarer, er nok NRK TV-appen et fint sted å starte. I «Evig Heder» fra 1995 ser de nærmere på innsatsen til norske sjøfolk under krigstiden. I en rekke intervjuer blir vi kjent med problemene, sorgene og de vonde følelsene som fortsatt satt i sjøfolket et halvt århundre senere.

30.000 norske sjøfolk var spredt på over 1000 skip da Norge ble med i krigen 9. april 1940. Hjemme satt titusener av sterke sjømannskoner som nå var helt alene med barna, og ikke visste noe om ektemennene kom til å vende tilbake fra krigen.

I NRK TV-appen finner du også «Okkupert hverdag», hvor vi tar for oss norsk dagligliv under okkupasjonstiden. Matmangel, rasjonering, sysselsetting, sensurering av kulturliv og offentlige ytringer og gjenoppbygging av landet er sentrale tema i dokumentarseriens fire episoder.

Gjennom dyptgående intervjuer får vi et unikt innblikk i hvordan krigen forandret livene til nordmenn over hele lande, og ikke minst blir vi kjent med krigens ofre, som gir en viktig påminnelse om hvorfor vi ikke må glemme historiene fra andre verdenskrig.