Inspirasjon og tips i en ny hverdag

familie
I disse spesielle tider skjer nesten alt hjemme. Her er fem tips som vi håper kan gjøre hverdagen litt mer forutsigbar og hyggelig.

1. Hold god avstand til andre – men ikke på mobilen

Endrede vaner i forbindelse med koronaviruset har ført til en enorm vekst i tradisjonell SMS-trafikk.

Mens normaltrafikken er 15 millioner SMS-er i døgnet i Telenors nett, er nå trafikken oppe i 35 millioner meldinger – og det er ikke bare privatpersoner som står for økningen. Helsedirektoratet brukte SMS for å nå ut til alle Norges innbyggere og landets hyttekommuner brukte samme måte å informere om at folk måtte dra hjem fra hyttene.

– Den tradisjonelle SMS-en har vist seg å være et svært effektivt kommunikasjonsmiddel i disse krisetider. Det er en enkel, stabil og direkte kommunikasjonskanal til venner, familie og kolleger, tipser Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Kvinne sender SMS ved froskotbordet

Et annet tips er tjenesten Mine Meldinger som lar deg sende og motta SMS og MMS fra både PC/Mac og nettbrett. Alle som har et mobilabonnement hos Telenor kan bruke Mine Meldinger uten ekstra kostnad. Prisene for å sende meldinger er de samme som når du bruker mobilen. Har du inkluderte SMS/MMS, bruker du altså bare av disse.

Vil du ha flere mobiltips, anbefaler vi våre «9 hjemmenettregler for en spesiell påske». Det er årets versjon av våre «fjellnettregler» – tilpasset dagens situasjon og full av både inspirasjon og konkrete tips.

2. Plasser ruteren riktig

Med flere personer hjemme samtidig over lang tid, er det viktig å sørge for at det trådløse nettet ikke blir en flaskehals.

For å sikre optimal dekning, er det viktig at du har plassert ruteren riktig:

  • Den skal stå åpent i rommet – ikke i en skuff. Jo færre fysiske hinder mellom ruteren og maskinen din (for eksempel betongvegger eller metallobjekter), desto bedre vil forutsetningene være for et godt signal.

  • Den skal plasseres sentralt og høyt for å gi jevn dekning i hele hjemmet.

Hvis du fortsatt opplever svak dekning, kan du strekke en nettverkskabel mellom ruteren og laptopen. Da får du en solid kobling som ikke risikerer å bryte midt i overføringen av en stor fil fra jobben.

3. Alt trenger ikke å være koblet på samtidig

Når flere mobiler, nettbrett, laptoper og spillkonsoller enn vanlig bruker det samme hjemmenettet samtidig, vil dette også påvirke brukeropplevelsen.

Streaming av video i høy kvalitet og spilling over nett krever mye av både ruter og nett – og det samme gjelder nedlasting av store filer – både jobbrelaterte, filmer og spillkjøp.

to stykker som spiller

Å skru av alle enheter som ikke er i aktiv bruk kan være en effektiv måte å løse problemet på. Enkelte underholdningstjenester, bl.a. Netflix og Spotify, lar deg også laste ned innholdet du abonnerer på, og det kan du gjøre utenom vanlig kontortid.

4. Surf tryggere på nettet

Surfer du på et Telenor-nett, enten mobil eller bredbånd, stopper sikkerhetsfilteret Nettvern deg hvis du i ferd med å gå inn på en falsk side som inneholder virus, svindelforsøk eller skadelig programvare.

Siden april 2019 har Nettvern stanset nærmere 2,4 millioner visninger av falske nettsider, og i snitt stanser filteret mellom 100 000 og 300 000 besøk hver måned.

Nettvern er inkludert i alle Telenor-abonnement uten ekstra kostnad; alle mobilkunder har filteret aktivert og de aller fleste bredbåndskundene er beskyttet, men tjenesten forutsetter at du har trådløs ruter levert av Telenor.

Nettvern ligger i selve nettet, så hvis du er tilkoblet et annet nett enn Telenor sitt, vil ikke Nettvern være aktivert.

5. Bruk bare VPN når du må

Få virksomheter i Norge er forberedt på at så mange flytter kontoret sitt hjem samtidig. I disse dager kan enkelte derfor oppleve noe mer treghet enn vanlig på hjemmekontoret.

Dame foran pcen

Det gjelder blant annet de som bruker en VPN-løsning – Virtual Private Network – for å skape en sikker, kryptert tunnel mellom hjemmekontoret og bedriftens systemer.

Når mange bruker VPN samtidig kan det lett gå tregt og bli vanskelig å jobbe effektivt. Et godt råd er derfor å bare logge seg på når man må, i stedet for å la den surre og gå i bakgrunnen. På den måten frigjøres også kapasitet til kolleger.