Slik spiller du det nye Minecraft-spillet med barna

Bilde fra Minecraft Dungeons.

Monsterslakt og samarbeid for hele familien.

Det begynner å bli en stund siden barnas digitale storfavoritt «Minecraft» dukket opp første gang. Faktisk har det rukket å gå nesten et helt tiår siden barn i alle aldre begynte å skape episke byggverk, sprenge bort creepers og å hogge diamanter i fleng.

Småbarnsforeldre hadde kanskje akkurat rukket å lære seg oppskriftene for hakker og spader utenat da spillgiganten Mojang slapp oppfølgerspillet «Minecraft Dungeons» tidligere i vår. 

Nykommeren går bort fra mange av de kjære og kjente elementene som var essensielle for «Minecraft», og satser heller på såkalt «dungeon crawling» – mer om dette senere. 

Om du er en som lett føler deg litt fortapt blant spillmoduser, kontrollbruk og gamer-slang så har vi samlet noen enkle tips her som hjelper deg med å bli med i moroa når ungene plukker opp «Minecraft Dungeons»:

Spill med stabilt bredbånd fra Telenor

1. Sett opp nok kontrollere til alle 

I tillegg til å ha støtte for spilling over internett, så tillater «Minecraft Dungeons» spill med inntil fire spillere på samme konsoll, populært kalt «local co-op». Spillet er tilgjengelig på PC, Nintendo Switch, Playstation 4 og Xbox One. 

Uansett hvilken konsoll du velger å spille på, så er det første du må gjøre å sørge for at du har nok kontrollere tilgjengelig. 

2. Aktiver «offline game»

Som regel er det enkelt å finne frem spillenes online-modus, mens offline spilling kan være litt vrient. For å aktivere et lokalt spill i «Minecraft Dungeons» må du begynne ved spillets hovedmeny, hvor du kan se karakteren din.

Nederst i venstre hjørne finnes det to knapper for «Online game» og «Start game». På knappen «Online game» står det også to knapper (som regel «L» og «R») som lar deg bytte mellom online og offline spill. Bytt over til offline spill.

PS: Du må fullføre spillets introduksjons-nivå før du kan spille med flere spillere! 

3. Legg til spillere

Nå som «Minecraft Dungeons» er satt opp til lokal spilling, gjenstår det bare å legge til spillerne som skal være med. 

Dersom du har satt opp kontrollerne riktig, vil det øverst i høyre hjørne være antydninger til at ytterligere spillere kan bli med ved å trykke på en knapp på kontrolleren. 

På Nintendo Switch for eksempel gjør du dette ved å trykke inn «L-spaken», altså den venstre spaken på kontrolleren. Spillere som legges til må velge en allerede eksisterende karakter eller velge å opprette en ny spillfigur.

3.5  Aktiver «online game»

Bilde fra Minecraft Dungeons.

Dersom du heller ønsker å spille spillet over wi-fi, må du koble spillet til en Microsoft-konto. Det kreves også et abonnement på Nintendo Switch Online, Xbox Live eller PSPlus for å kunne spille online.
For å starte online co-op, følger du forrige trinn men velger heller «Online game». Logg inn med din Microsoft-konto og velg personen du ønsker å spille med fra vennelisten din (eller omvendt, dersom det er du som skal være vert for det pågående spillet). 

4. Kom deg gjennom labyrintene

Nå er du endelig klar til å spille! Da gjenstår bare det største spørsmålet av dem alle: «Hva går dette spillet egentlig ut på?»

Som nevnt går «Minecraft Dungeons» bort fra det typiske «Minecraft»-gameplayet hvor store deler av handlingen går på å knuse og å legge nye blokker, å gjemme seg fra eksplosive monstre og finne ressurser. Vi befinner oss ikke lenger i en stor og åpen verden hvor utforsking er målet. 

Handlingen i «Dungeons» er mye mer lineær og bestemt og passer godt for spillere som liker mer spesifikke instrukser for hva man skal ta for seg. Som andre «dungeon crawlers» er hovedmålet her å komme seg gjennom en labyrint av monstre. Labyrinten gir deg deg små oppdrag og mål underveis («overlev denne monsterbølgen» o.l.), men hovedmålet er alltid å følge kartet til enden av nivået. 

5. Slakt monstre

En stor del av spillets utfordring er basert på å bekjempe monstre. I motsetning til «Minecraft» hvor zombier og «creepers» gjerne var irriterende distraksjoner fra de svært viktige byggeprosjektene man holdt på med, er «Dungeons» trygt plassert i «hack and slash»-sjangeren hvor selve poenget er at man skal hogge ned så mange monstre som mulig og overleve. 

Monstre genereres tilfeldig, og det krever samarbeid for å komme seg gjennom den onde «Arch-Illagers» armé. Bekjemper du monstre, levler du opp og blir sterkere.

En spesielt fin detalj i spillet er at det lar deg fritt velge våpen etter den spillestilen du helst foretrekker, og uansett hvilken type karakter man spiller, kan man alltids bytte ut sverdet med en bue. Her er det ingen krav om spesifikk klasse for å benytte seg av spesifikke våpen. 

6. Utforsk kartet og finn skatter

Bilde fra Minecraft Dungeons.

Mens du kjemper deg gjennom nivå etter nivå, er det lurt å bruke litt av tiden på å utforske kartet. Hver bane har nemlig et utvalg av skatter som du trenger for å komme deg gjennom spillet. 

Kistenes innhold varierer, da du kan finne både mat, våpen, piler og deler du kan bruke som rustning - og alt dette er fint å ha når du blir møtt av en vegg med zombier. 

Så pass på at du ikke har hastverk når du kommer deg gjennom banene, da en karakter uten rustning og utstyr fort blir den første som faller på slagmarken! 

7. Løs gåter

Så, nå vet du litt om kampsystemet i «Minecraft Dungeons». Men spillets sleipe labyrinter har mange andre utfordringer på lur enn bare fiender med spyd. 

Gåter og ulike oppgaver som virkelig trimmer hjernen står også for tur, og det kreves ofte at man tar logikken i bruk for å komme seg til neste område. Gåtene låser gjerne opp skjulte rom hvor sjeldne skatter venter, eller kanskje helt hemmelige områder! Og apropos hemmelige områder...

8. Slik finner du den hemmelige ku-banen

Joda, du leste riktig. 

«Minecraft Dungeons» har faktisk en superhemmelig ku-bane, hvor spilleren må kjempe seg gjennom flokker med morderisk storfe. Banen er en referanse til en intern spøk i det klassiske «Diablo II»-spillet, og kan være svært vrien å finne frem til dersom du ikke leser deg opp litt først.

Ku-banen blir først tilgjengelig når du er ferdig med hovedspillet, dets «campaign mode». Deretter kreves det at du har funnet de ni hemmelige runene som er spredt gjennom spillet. Disse er godt gjemt, så bruk gjerne litt tid på å utforske alle kriker og kroker godt før du sier deg ferdig med et nivå slik at du vet at du ikke har gått glipp av noen.

Når du har samlet alle runene, vil en skjult portal dukke opp i campen din. Denne vil ta deg til den beryktede ku-banen, hvor illsinte «mooshrooms» venter. 


Lykke til med spillingen! 

Spill med stabilt bredbånd fra Telenor

Relaterte artikler

Se flere artikler