Slik blir du en populær streamer

Skjermbilde fra spillstreaming

Bygg opp følgerskaren din med disse enkle eksperttipsene.

For et knapt tiår tilbake var det nok relativt utenkelig at tenåringer kunne tjene seg søkkrike på å spille videospill foran publikum. I 2020 er dette faktisk et reelt karrierevalg for et økende antall mennesker.

Siden 2018 har markedets største streamingtjeneste, Amazon-eide Twitch, gått fra å ha tre millioner aktive streamere til nesten det dobbelte. Norske kanaler som thomasPASTE og Emzia streamer regelmessig for titusener av følgere, og stadig flere nordmenn tar kontrollen i egne hender foran kamera.

Men hvordan blir man en populær streamer, egentlig? Hvordan skal akkurat du skille deg ut og sikre deg et lojalt publikum?

Vi har snakket med et knippe norske streamere, og sammen har vi kommet frem til noen enkle trinn som kan hjelpe med å få tilhengerskaren til å vokse.

Spill med stabilt og raskt bredbånd fra Telenor

1. Vær aktiv

Det første steget på ferden til å bli en populær streamer er muligens også det mest essensielle: Hold deg aktiv. Stream ofte og regelmessig. Seere har lettere for å engasjere seg i kanaler de ser holder et høyt aktivitetsnivå, sammenlignet med kanaler som kanskje bare streamer en gang i blant.

2. Ha en timeplan

Marita Sørensen alias Minniecsgo på Twitch er en av de norske streamerne som virkelig ser ut til å ha knekt streamingkoden. Et av de første rådene hun gir oss er å få inn en tydelig rutine på når du streamer.

- En schedule er ekstremt viktig. Slik vet seerne dine når du skal streame, forteller Marita. Sett gjerne opp faste dager i uken og klokkeslett hvor streamen din er aktiv. Slik vet seerne dine når de kan forvente at du er live, og det er enklere for dem å planlegge og sette av tid til å ta en tur innom.

3. Engasjer chatten

Den grunnleggende forskjellen mellom livestreaming og å lage videoer for YouTube er at seerne dine har muligheten til å påvirke spillingen. Det er viktig å anerkjenne dette. Holder du en samtale gående med chatten, øker engasjementet blant seerne og spillingen føles mer dynamisk enn statisk.

Chatten kan dessuten benyttes til å finne ut hva seerne dine setter pris på ved streamen, og hva de ønsker å se. Kanskje du kan la følgerne dine ha innflytelse på hvordan spillet går videre? Husk at for en seer er det mye mer givende å vende tilbake til streamere som engasjerer og kommuniserer med dem enn de som ikke legger merke til at de er der.

4. Bruk sosiale medier for alt de er verdt

Dersom du vil ta engasjementet til et høyere nivå enn chatten, er sosiale medier alltid din venn.

– Jeg mener også at det er viktig å ha en god dialog med seere selv når du ikke streamer. Det viser at du har en interesse for dem, og at du bryr deg, sier Marita, som anbefaler bildeposter på sosiale medier.

Ofte kan det være vrient å skape engasjement kun basert på strømmetjenesten du har valgt ut, så å delta aktivt i digitale spillsamfunn på sosiale medier for å så promotere deg selv litt der kan være en gylden mulighet for å omfanget ditt. - Sosiale medier er et veldig viktig punkt! Det er få personer som sitter og blar igjennom streams de aldri har hørt om før. Markedsføring på sosiale medier er noe du må gjøre, forteller Marita.

5. Sørg for bra lys og lyd

Å fremstå som profesjonell er viktig for å vise for dine seere at du er dedikert og tar streamingen din seriøst, og noe som fort skiller hobbystreamere fra de som virkelig lever for spillingen er bilde-, lys- og lydkvalitet. Her kan det lønne seg å bruke litt ressurser på å investere i utstyr som sikrer skarp lyd og video med høy oppløsning. Dette bidrar til å skape en mer komfortabel opplevelse for seere som besøker streamen din. Få spillentusiaster vil nok bruke lang tid på streamer med knasende mikrofoner og kornete bildefeed, dessverre.

PS: Bruk gjerne litt tid på å sørge for at kanalen og brukerprofilen din ser gjennomført ut. Bannere og logoer gjør mye for å få en profil til å se profesjonell ut, og har man grunnleggende ferdigheter i Photoshop eller annen lignende programvare kan man komme langt her.

6. Velg spill med omhu

Når du har utstyret klart og har riktig holdning og energi, er det viktig å ikke bare hoppe på den første store spilltrenden man ser på Twitch eller Mixer for å oppnå popularitet. Hva du spiller og hvorfor du spiller det burde være gjennomtenkt på forhånd. Gamere som ønsker å se på livestreams gjør dette av forskjellige grunner. Noen ønsker å se på profesjonelle spillere for å plukke opp noen tips og triks til spesifikke spill, mens noen bare ønsker å bli underholdt.

Har du et spill du er virkelig god i og hvor du kan vise frem strategi og teknikk? Kanskje du kan prøve å oppnå spesielle bragder eller “achievements” i dette spillet, og trekke publikum slik?

Aller viktigst er det dog å spille noe du selv syns er spennende og som gjør deg engasjert. De morsomste streamene er ofte de hvor gameren selv har det veldig gøy!

7. Vis personlighet

Sist, men definitivt ikke minst: Ikke vær redd for å vise personlighet. - Det å være deg selv er desidert viktigst, sier Marita. I et mylder av streams på tvers av alle plattformer og spillsjangre, er personligheten din det eneste du har som ingen andre har - uansett hvor klisjéaktig det måtte høres ut. Vis hvem du er, tør å ha meninger om ting og vis følelsene dine. Dette er kvaliteter seere setter pris på og som gjør at folk husker deg.

Lykke til, og husk: Har du det gøy, har seerne dine det gøy!

Spill med stabilt og raskt bredbånd fra Telenor