Søk
Meny

Nettkurs: Finn et spennende kurs på nett

Bilde av kvinne som bruker nettstudier.

Fra digital markedsføring til koding, musikk og matlaging: Hvis du har tid og overskudd til å ta et kurs, bugner det av gode, gratis nettstudier.

Det er slett ikke alltid man har anledning til å delta på et kurs, til tross for at lysten er der. Da er det godt at sjansen til å utvide horisonten blir stadig større – på internett.

Diana Badi driver teknologibloggen Poptek. I en artikkel der har hun samlet en rekke gratis nettkurs av nettopp den virtuelle typen.

– Det har etterhvert blitt et enormt stort utvalg av nettkurs og nettbasert undervisning. Du kan for eksempel ta en bachelor- eller en mastergrad på nett ved noen av verdens mest prestisjetunge universiteter. Du kan også lære å tegne, synge eller å ta bilder, med engasjerte forelesere som er skikkelige gode til å formidle, sier Badi.

Nettkursene byr på mange timer med undervisning og kunnskap – i mange tilfeller helt gratis. Et godt nettstudium er også spesialtilpasset nettundervisning, slik at det er delt opp i spiselige bolker og har oppgaver og annen interaktivitet som gjør det mer spennende å følge med.

Diana Badi er imponert over kvalitetsnivået på nettkursene der ute.

– Du må dog være forberedt på å lete litt for å finne det som passer akkurat deg, i alle fall hvis du ønsker å slippe å betale. Det er ikke alltid det er full klaff med personen som underviser eller hvordan opplegget er lagt opp, men da er det bare å lete videre! Jeg er helt sikker på at du vil finne noe som frister og som passer akkurat din måte å lære på.

Vi overlater ordet til Poptek-skribenten, som her raust deler sine beste tips om gratis nettkurs innenfor de fleste tenkelige emner, fordelt utover fire hovedkategorier:

Hold på nysgjerrigheten med nettstudier:

Social Psychology:

– Hvorfor gjør mennesker som de gjør? Hva skjer med oss som individer med en gang vi blir med i en gruppe? Og hva er egentlig Abilene-paradokset? Social Psychology-kurset fra Wesleyan University er en knallbra og spennende innføring i sosiologi. Engasjerende, ofte overraskende og veldig relevant. Du trenger i underkant av 40 timer til dette, men det er til gjengjeld delt opp i flere moduler, med mange korte videoer, oppgaver og lesestoff.

HyperThinking:

– Er kreativiteten og motivasjonen dalende etter tid på hjemmekontoret? HyperThinking-kurs varer i overkant av én time, fordelt på flere kortere videoer. Kursholderen lover at du til og med skal kunne lære raskere, uten at jeg helt tror på akkurat denne påstanden. Her får du uansett veldig konkrete tips til å finne frem til den nødvendige kreativiteten og sette dette i system. Nyttig avbrekk for alle slitne kontorhoder!

TED Talks:

– «Aldri slutt å være nysgjerrig» er mitt personlige livsmotto, og TED Ed gjør det enkelt å leve opp til det. Dette er undervisningsportalen til TED Talks. Her finner du en rekke animasjonsvideoer og foredrag innenfor svært mange ulike temaer. Like spennende for voksne som de litt eldre barna – sjekk for eksempel ut "Spørsmål som ingen foreløpig kan svare på". Listen over de mest sette videoklippene er også fin inngang til å lære masse om ting du ikke engang visste at du lurte på.

Bilde av noen som benytter seg av nettstudier.

Glad i teknologi? Prøv disse nettkursene:

Programmeringsspråk:

Khan Academy har en super innføring i noen av de mest vanlige programmeringsspråkene. Pedagogisk og sånn passe underholdende.

Lag 2D- og 3D-spill:

– Vil du heller prøve deg på å lage 2D- og 3D-spill helt fra bunnen av, kan du nå prøve deg på en av verdens mest brukte spillplattformer, Unity. Nå får du nemlig gratis tilgang til deres opplæringsplattform i tre måneder.

Maskinlæring:

– Det sies at maskinlæring er fremtiden, og nå har du mulighet til å dypdykke i dette fagfeltet. Stanford University har et knallgodt nettkurs om dette, men det krever nok noe forkunnskaper – blant annet i matte. Velg bort de meste tekniske delene, og du får likevel en veldig god oversikt over hva dette dreier seg om.

Test Google Analytics kurs gratis:

– Jobber du med noe som helst som berører den digitale sfæren, bør du ta deg tid til å lære det mest grunnleggende om nettanalyse. Da er Google Analytics-grunnkurset et fint sted å starte.

– Vil du at din nettside og ditt innhold skal synes i søkemotorer som Google – og det synes jeg burde være en ambisjon for de aller fleste – kan det lønne seg å lære mer om søkemotoroptimalisering (SEO). Sjekk for eksempel ut nettkurset fra gründeren av SEO-selskapet MOZ.

– Driver du et lite selskap og er egentlig litt usikker på hva det er du bør og må gjøre digitalt, kan følgende kurs være svært nyttig. I løpet av syv moduler med korte og poengterte videoer får du en innføring i alt fra oppsett av nettsiden til sosiale medier- og digital annonse-strategi. Vel verdt å bruke 4,5 timer på!

Bilde av noen som tar nettstudier på laptopen sin.

Ta språkkurs på nett

– Man kan aldri bli for god i engelsk. Dette undervisningsopplegget fra University of Queensland gir deg et solid fundament.

– Vil du heller ha noen korte daglige økter der du plukker opp noen ekstra gloser? Da er Duolingo supert å ha på mobilen.

– Å tilegne seg et nytt språk kan være en fin måte å holde hjernen i aktivitet på, selv når du ikke får brukt språket i det daglige. I Memrise kan du forsøke deg på latin eller gammelgresk, eller lære tegnspråk og morsekode.

Følg Poptek for jevne drypp av saker om populær teknologi.