Dekningdirektøren: – Vi skal bygge det råeste 5G-nettet

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen på årets dekningsturne

Men også for 4G-nettet er ambisjonene skyhøye for Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen, som har reist land og strand rundt for å sjekke dekningen.

Telenor ruller nå ut fremtidens mobilnett 5G for fullt, og allerede før sommeren neste år vil flere steder, blant dem Norges største byer, kunne glede seg over en ny mobilhverdag med 5G.

Og det er bare starten, ifølge Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Han har akkurat kommet tilbake fra årets «dekningsturné», der han har reist land og strand rundt for å sjekke Telenor-dekningen. Totalt har han rukket over imponerende 16 000 kilometer på åtte uker – og ambisjonene er høye på vegne av både by og distrikt.

– 5G gir masse nye muligheter, og derfor legger vi enorme mengder ressurser og prestisje i å bygge det råeste 5G-nettet. Alle steder som har 4G nå, skal ha 5G innen utgangen av 2024. I dag har vi en befolkningsdekning på 99,98 prosent på 4G, og dekker 86,8 prosent av Norges areal, sier Amundsen.

Så langt har innsatsen Telenor har lagt ned i mobilnettet gitt gode resultater: Nylig ble Telenors mobilnett kåret til Norges beste, basert på ekte fartsmålinger i Speedtest-appen fra Ookla.

Fem 5G-siter – om dagen!

– Innen utgangen av 2024 skal vi bytte radioutstyret på 8500 basestasjoner noe som vil gi oss et svært godt og landsdekkende 5G-nett. Vi står overfor en enorm oppgave, men den vil heldigvis også gi enorme muligheter.

Og selv om dette ifølge dekningsdirektøren er «et hårete mål», mener han det i aller høyeste grad er gjennomførbart.

– Om man deler 8500 basestasjoner på 4,2 år, så ser vi raskt hvor mye vi må bygge hver dag for å komme i mål. Det er mye, men det skal vi klare!

Tok du ikke regnestykket kjapt i hodet, kan vi avsløre at det er snakk om over fem basestasjoner hver dag – gjennom hele året, i all slags vær og geografiske forhold. Det betyr også at hele 3500 nordmenn vil få tilgang til 5G – hver dag!

info icon

Telenors 5G-planer

  • Telenor har allerede etablert 5G her: Trondheim, Kongsberg, Elverum, Bodø, Askvoll, Fornebu, Kvitfjell, Longyearbyen, Herøya, Frøya og Spikersuppa i Oslo.

  • Nå bygger man både helt ny 5G-dekning – og utvider eksisterende på følgende steder: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kongsberg, Drammen, Ålesund, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø og Bodø.

  • I løpet av 2024 vil Telenor ha landsdekkende 5G-nett.

Alt du vil vite om Telenors dekning >

4G fortsatt «en bærebjelke»

Samtidig som dekningsdirektøren gleder seg til å se hvilke muligheter som åpner seg for befolkningen med 5G, understreker han at vi ikke må glemme 4G.

– 4G vil være helt avgjørende i flere år, samtidig som vi bygger ut 5G. Et overveldende flertall av våre abonnenter er på 4G-nettet, og selv om dette tallet vil endre seg i årene som kommer, vil 4G være bærebjelken for mobilbruk i lang tid fremover. Det vil ta lang tid før majoriteten av kundene våre har 5G – og en 5G-telefon er avhengig av 4G for i det hele tatt å fungere.

I skrivende stund har bare 1,6 prosent av Telenors abonnenter (rundt 50.000 personer) en 5G-klar mobil, et tall som riktignok kommer til å øke nå som den 5G-klare iPhone 12 er i salg … og stadig flere mobilprodusenter for fullt satser på 5G.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen på plass på Nordkapp-platået
SJEKKER DEKNINGEN: Her er Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen på plass på Nordkapp-platået.

Like gode hastigheter – med flere på nettet

Årets dekningsturné var ifølge Amundsen den mest omfattende hittil:

– Jeg har vært ute på veien i hele september og oktober. Da har jeg vært innom alle landsdelene, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord – og faktisk også Svalbard, men da måtte jeg riktignok reise via fly.

Inntrykkene fra de mange fartsmålingene viser også at 4G-dekningen jevnt over er god – og rask.

– Jeg var spesielt spent på resultatene av den opplevde hastigheten, siden vi har sluppet inn mange tusen kunder med mobilt bredbånd etter at kobbernettet nå bygges ned. Men vi opprettholder den gode hastigheten vi hadde i fjor, sier Amundsen.

Samtidig har han også møtt på noen utfordringer ute på veien.

– Vi har noe å gjøre i noen tunneler rundt om, spesielt i Bergensregionen og på Sørlandet. Men det har vi fullt fokus på å løse, når vi nå bygger om systemene våre.

En av Telenors mange mobilsiter gir god dekning
HELE BEFOLKNINGEN: 99,9 prosent av befolkningen kan nå nyte god Telenor-dekning via 4G. Og i løpet av fire år vil det samme gjelde også for 5G.

Gode alternativer til kobbernettet

Telenor er i gang med å utfase kobbernettet og flytte kunder over til ny og mer moderne teknologi. Det er derfor mange som lurer på hvilke løsninger som vil kunne være på plass før kobbernettet forsvinner.

– Dette er noe vi bruker mye tid og ressurser på, også sammen med kommunene – vi kan jo ikke fjerne kobberet før andre alternativer er på plass. Heldigvis er 4G-nettet til Telenor nå så godt utbygd og tilbyr så gode hastigheter at mange kan få en god opplevelse med trådløst bredbånd over 4G, sier Amundsen – og legger til:

– Når 5G kommer for fullt, vil man kunne oppleve trådløst bredbånd som er langt bedre enn det som var mulig på kobbernettet! Da vil enda flere få muligheten til å koble seg på et høymoderne mobilnett som tilbyr raske hastigheter, minimal forsinkelse og ekstrem kapasitet.

info icon

Vellykket pilotprosjekt

  • Telenor har testet Trådløst Bredbånd over 5G på Flokeneset i Askvoll.

  • I en undersøkelse sier samtlige pilotkunder at de anbefaler trådløst bredbånd over 5G hjemme til andre.

  • Tre av fire sier seg enig i, eller helt enig i, at 5G kan bli deres vanlige bredbånd.