Stort løft for mobildekningen i Nord-Norge

Suveren mobildekning i Lofoten
Nå har 99,7 prosent av befolkningen i Nord-Norge 4G!
Selv om de fleste nordlendinger nå har mobildekning der de bor, er utbyggingen av 4G-dekningen oppe i nord ikke bare en dans på roser. Store arealer med lite folkegrunnlag, krevende topografi, til tider mye vær, samt mangelfull kraft mange steder, gjør bygging og oppgraderinger krevende. 
Likevel er det ingen alternativ å begrense utbyggingen av den grunn.
– Folk forventer å kunne strømme musikk og film, være på sosiale medier og bruke internett. Det må vi kunne levere, konstaterer dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.
info icon

Bedre dekning = raskere fart

  • Grunnen til at det er mulig å surfe med stadig høyere hastigheter på mobilen, er fordi data sendes på flere 4G-frekvenser i nettet vårt.

  • Disse ulike frekvensene har forskjellige egenskaper. Lavere frekvenser, som 800 MHz og 900 mhz, har større rekkevidde og trenger lettere gjennom vegger i hus.

  • Høyere frekvensbånd, som 1800, 2100 og 2600 MHz, har på sin side høyere kapasitet og kan dermed levere mer data på kortere tid – men når ikke like langt og stoppes lettere av hindre.

Store investeringer i Arctic Race of Norway

Som partner av Arctic Race of Norway, har vi investert flere titalls millioner hvert år i dekningsprosjekter i vertskommunene for å sikre god mobildekning der sykkelrittet har blitt arrangert. 
info icon

Arctic Race of Norway

• Et norsk etapperitt i landeveissykling
• Rittet går over fire etapper i Nordland, Troms og Finnmark 
• Første Arctic Race gikk i 2013, med start i Bodø
Det betyr at publikum, utøvere, støtteapparat og presse kan glede seg over suveren 4G-dekning langs sykkelrutene under Arctic Race.
Men den gode dekningen forsvinner ikke med siste jubelrop over målstreken, dette er varige investeringer som kommer vertskommunene til gode også etter at Arctic Race er ferdig. 
Til nå har vi oppgradert over 305 basestasjoner til 4G i Troms, og i Nordland er mer enn 560 basestasjoner oppgradert til 4G.
Arctic Race of Norway 2018

God dekning der folk flest oppholder seg

I landets nordligste fylke er nå hele 215 4G-basestasjoner på plass. Likevel er det ikke alle basestasjoner som lar seg bruke til 4G, herunder noen som faktisk ligger i Finland.

Særlig mot grensen til Russland er det vanskelig å få til full 4G-dekning, ettersom det er en del restriksjoner for hvilke frekvenser som kan brukes. Her har vi imidlertid bygget 4G på 900 MHz-båndet.

Selv om noen områder ikke er like enkle å oppgradere, skal det allikevel være god dekning der folk flest oppholder seg nordpå.

Få god dekning der du er - prøv Telenor ›

Ser frem mot 5G

Utbyggingen peker fremover: I 2019 begynte vi å fase ut 3G-nettet for å frigjøre kapasitet til 4G, samt neste generasjons mobilnett, 5G.
Før sommeren 2018 utvidet vi også mobilnettet i forbindelse med over 50 festivaler og arrangementer rundt om i landet. På samme måte som med Arctic Race, er dette i stor grad varige investeringer.
– Målet er å legge grunnlaget for så god dekning som mulig for hele befolkningen, sier Amundsen.