Telenor Status Teknologi-Norge Telenor bygger ut fibernettet til nye husstander og bedrifter. For etablerte husstander kombineres gjenbruk av kobber med ny teknologi. Dette vil gi høykapasitets internett til alle.

Høykapasitet til alle

Telenor bygger ut fibernettet til nye husstander og bedrifter. For etablerte husstander kombineres gjenbruk av kobber med ny teknologi. Dette vil gi høykapasitets internett til alle.
Arne Quist

Moderniseringsdirektør i Telenor, Arne Quist Christensen.

I 2016 åpner Telenor muligheten for å oppnå en hastighet på 100 Mbit/s ved bredbånd over kobbernett. Med denne hastigheten kan du i teorien spille av 15 Netflix-filmer på samme tid.
Gjennom Telenors utbygging av fasttelefoninettet over mange år er det trukket kobbernett fram til nesten alle husstander i Norge.
- Ved å kombinere denne eksisterende infrastrukturen med ny fiberteknologi kan forbrukere over hele landet få høyhastighets internett til en gunstig pris, forklarer moderniseringsdirektør i Telenor, Arne Quist Christensen.
Moderniseringsarbeidet går ut på å knytte de eksisterende kobberledningene til fibernettet via fordelingspunkter i nettet. Dette gjør også at flere får bredere bredbånd raskere. Telenor har mer enn 500.000 kunder på DSL (bredbånd via kobbernettet) i dag, og investeringen i ny teknologi har allerede gitt avkastninger. Senest i oktober 2014 kunne konsernet melde om høyere hastighet over DSL til over 250.000 kunder.
- At kobberledningene kan benyttes på den siste etappen fram til husstanden vil være vesentlig rimeligere enn å grave ned nye fiberledninger fram til hver enkelt husstand, forklarer Christensen.
I dagens marked er Telenor alene om å kunne bruke både fiber, koaksial, kobber eller mobilteknologi for å levere bredbånd til sine forbrukere i alle landets fylker.
- Vi ønsker å utnytte den infrastrukturen som allerede ligger til grunn. Er det derimot snakk om en ny bolig eller boligfelt, hvor det uansett må utføres gravearbeider, legger vi fiber. Det dreier om å utnytte de mulighetene vi har, sier Christensen.
illustrasjon
I dag leverer Telenor 50 mbit/s som beste produkt på bredbånd via kobber, selskapet har satt som mål å tilby 100 mbit/s dersom avstanden er på inntil 500 meter i løpet av 2016.
- Teknologiene driver hverandre oppover, og det er ingen gitt grense for hva som er godt nok. Vi ser at det er en stabil vekst i etterspørselen etter hastighet, sier Christensen.
Strømning av TV og film utgjør 60 prosent av all trafikk i Telenors bredbåndsnett. Hastigheten som tilbys i dag gir gode opplevelser med avspilling av nett-TV eller filmer gjennom strømmetjenester, også når flere deler linjen.
Bredbåndskommunikasjon benyttes også i moderne kabel-tv-nett hvor både koaksialkabler og fiberkabler brukes i overføringen.