Digitale barn trenger mer digitale foreldre

Illustrasjonsbilde: To jenter sitter på sofaen og ser på en pc.
Norske barn er blant Europas mest digitalt kompetente barn. Samtidig viser Telenors Foreldreundersøkelse 2016 at voksne synes det er utfordrende å henge med i det digitale landskapet som barn og unge beveger seg i.
En undersøkelse Penetrace har gjennomført på vegne av Telenor, viser at over halvparten av norske foreldre er bekymret når barna er på nett og mobil. Fire av ti foreldre erkjenner at de ikke har nok kunnskap til å håndtere barnas digitale hverdag. Likevel sier kun en av ti foreldre nei når barna vil på sosiale medier.

- Undersøkelsen viser at mange foreldre er bekymret. De opplever at de mangler kunnskap og synes barna er for unge til å være på nett og mobil. Samtidig sier de ikke nei når barna vil ta i bruk sosiale medier. En grunn kan være, som tallene i undersøkelsen også viser, at foreldre mener at bruken gir barna viktig kunnskap, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Foreldre henger etter

Mens nesten alle foreldre bruker Facebook og Youtube, svarer hele 57 prosent at de aldri bruker Instagram. Hele 55 prosent sier de aldri bruker Snapchat, en svært populær app blant barn. Tall fra Medietilsynet viser at blant norske niåringer er 70 prosent av jentene og 60 prosent av guttene på Snapchat.

- Mens voksne nordmenn fortsatt poster sine mat- og feriebilder på Facebook, har de unge for lengst gått videre til nye plattformer. Også plattformer som er beryktet for nettmobbing, som Snapchat og Jodel, sier Svendsen som oppfordrer foreldre til å logge seg på:

- Mange sier det er utfordrende å henge med på utviklingen, men digitale barn trenger digitale foreldre. Vær tilstede, helst på de plattformer der barna dine er. Få hjelp av barnet ditt til å opprette en profil, få tips og råd til hva du bør gjøre og ikke gjøre, sier hun.

nettmobbing-infografikk-750x400

Gjelder ikke mitt barn

Om nettmobbing sier 65 prosent av foreldrene at de tror nettmobbing er et problem for dagens barn og unge. Kun 14 prosent at de tror den digitale plagingen angår egne barn. Noen flere, 36 prosent tror mobbingen kan ramme i barnas omgangskrets.

- For å få bukt med nettmobbingen må foreldrene komme på banen, på riktig arena. At mobbingen ikke rammer ditt barn bør ikke være nok til å slå seg til ro, her har vi alle et ansvar for å være digitale nabokjerringer som følger med.

Alle barn fortjener en trygg og god digital oppvekst, sier Svendsen.

Digital foreldreskole

Hele 9 av 10 foreldre snakker med barna om deres digitale utfordringer ukentlig eller månedlig. Likevel føler 4 av 10 foreldre at de ikke har nok kunnskap til å hjelpe barna med deres digitale utfordringer. For å heve kunnskapsnivået og forsøke å minke den digitale generasjonskløften har Telenor nå lansert nettstedet Den digitale foreldreskolen.

− Norske barn er blant verdens mest digitalt kompetente barn, de bruker nett og mobil flere timer hver dag og omstiller seg lynraskt ved lansering av nye apper og nettsteder.

Det er mildt sagt vanskelig for oss voksne å henge med i svingene, og som et tiltak for løse disse utfordringene har vi lansert Den digitale foreldreskolen hvor de voksne får lære fra de beste, nemlig barna selv, sier Svendsen.