Telenor Den digitale foreldreskolen. Her får du som forelder råd og gode tips fra barn om barnas bruk av digitale medier, nett og mobil.

Trygg på YouTube

Norske barn strømmer timevis med film på YouTube daglig, mange har også egne kanaler hvor de laster opp innhold av seg selv. Les hvordan du kan bidra til at poden bruker nettstedet på en trygg og sikker måte.

- Man kan lære alt på YouTube, sier Julian (13), som er en av årets lærere i Den digitale foreldreskolen.

Han får støtte av kollega, Oliver som blant annet har hevet språkkunnskapene sine gjennom flittig bruk av videoplattformen.

- Jeg har sett på veldig mange engelske filmer på YouTube, og lærer å snakke mye mer på denne måten enn når jeg er på skolen, sier han.


Innebygget filtreringsløsning

Hver dag strømmes det- og lastes opp flere hundre millioner timer med film på det populære nettsamfunnet. Verdens største videoarkiv er kilden til læring, inspirasjon og underholdning. Men, ved et nærmest ubegrenset utvalg, ligger også risikoen for at særlig de yngste brukerne kan snuble over upassende innhold.

Les også: Spill, SoMe og aldersgrenser

- Det finnes noen tiltak man kan gjøre for å trygge barnas bruk. Blant annet kan man via innstillinger, filtrere vekk potensielt støtende innhold. Det er også mulig å blokke enkelte kanaler. YouTube har også en egen ressursside for foreldre, den er fin å ta en titt på i ny og ne, råder prosjektleder for Foreldreskolen og leder i Telenors avdeling for Samfunnsansvar og Bærekraft, Ana Brodtkorb.Den digitale foreldreskolen
Ana Brodtkorb


Deler personlig innhold

Flere norske barn er redaktør for egen YouTube-kanal der de laster opp innhold av seg selv og sin hverdag. Brodtkorb råder foreldre til barn som er aktive på plattformen, til å snakke aktivt om nettvett og digitale utfordringer med barna.

- Lag noen kjøreregler for sosiale medier sammen. Snakk om hva som er greit å legge ut på nett og hva som ikke bør legges ut. Gå fram som et godt eksempel i egne digitale kanaler og lær barna god digital dømmekraft, sier Brodtkorb.

Hun oppfordrer også foreldrene til å sette seg godt inn i Youtubes reglementer og brukerstøtte.

- Som på mange andre sosiale medier forekommer det også nettmobbing på YouTube. Det kan være hetsing i kommentarfelt eller i videoer. Hvis det først skjer, er det enklere for barna å si ifra dersom man har hatt en samtale på forhånd. Det er også godt å vite hvilke tiltak man kan ta i en slik situasjon, sier Brodtkorb.


Verktøykasse:


Slik filtrerer du vekk potensielt støtende innhold.

Ressursside for foreldre.
Slik håndterer du nettmobbing på Youtube.