Mobildekning på ytterste utpost

Før måtte arbeiderne ved Seljestokken Båtverkstad stå ute på haugen for å kunne snakke i mobil og kunden kunne bare ringe i middagspausen. Nå har halvøya i havgapet fått mobildekning, og det har gitt Nina Seljestokken tro på fremtiden for familiebedriften.
Nina Seljetokken og hennes ansatte sitter og spiser lunsj, mens Arnt Bjane Ladøy står utenfor vinduet og snakker i mobiltelefon

-Før måtte vi stå ut på den haugen her for å få dekning. Men det blåser jo alltid her, så det var vanskelig å høre hva som ble sagt, sier Nina.

20 minutter med båt fra kystbyen Florø i Sogn og Fjordane, mellom Nordalsfjorden og Gulen-fjordene, ytterst på en halvøy ligger Seljestokken. Her er det en familie, to bolighus hus og to bedrifter. Den ene er et steinbrudd, den andre er Norges vestligste bedrift på fastlandet, Seljestokken Båtverkstad, drevet av far og datter, Torleif og Nina Seljestokken. 
- Jeg pleide å legge mobilen i vinduskarmen på pauserommet, der var det litt dekning. Så ringte kundene på den og så ringte jeg dem tilbake fra fasttelefonen. Det var tungvint, kan du si, sier Torleif. 
- Med dekning er det en annen verden, både for kundene og for oss, sier Nina.

Mobilt spleiselag

Det var i juni 2013 at mobilmasten på øya Ytste-Hovdefjell stod ferdig. Telenor hadde gått sammen med Flora kommune, Fylkeskommunen og Kommunal- og regionaldepartementet i et såkalt mobilt spleiselag hvor man deler på regninga. 
Initiativet om samarbeidet kom fra Nina og grendelaget i Seljestokken. 
- Det var viktig for meg og min framtid at vi fikk mobildekning her. Og jeg ble hørt, sier hun.
Nina og Torleif står foran en båt
Den 36 år gamle trebarnsmora hadde jobbet flere år med fiskeoppdrett da faren Torleif spurte om hun kunne tenke seg å bli partner på båtverkstedet. I 2007 sa hun opp jobben, tok med seg mann og barn og flyttet til Florø. Derfra pendler hun med båt hver dag til og fra Seljestokken. 
- Det går veldig fint, jeg samarbeider bra med far, det er varierende arbeid og artigere enn jeg hadde trodd. Og bedriften går bra, i alle fall nå som vi har mobildekning, sier hun.

Bra for businessen

Nina er tredje generasjon som driver båtverksted i Seljestokken. De utfører vedlikehold og reparasjoner på alle slags båter inntil 60 fot og 60 tonn. Før i tiden var det slike verksteder på hvert et nes, men ikke nå lenger. Men Seljestokken Båtverksted har overlevd, og det uten mobildekning. 
- Jeg har for eksempel nå kontakt med en makrelldorger som kommer helt fra Røst. Han har spurt om vi kan hjelpe han med en komplisert reparasjonsjobb. Vi må finne ut om han kan bruke den hydraulikk-pumpa han har fra før av. Jeg tror det skal gå i boks, og fiskeren har trua også, sier Torleif.
De har alltid fått skryt for sin gode service og kyndige hjelp. Men Torleif merker at tidene har endret seg. Med færre verksteder opplever han at kundene kommer fra en stadig større del av landet og det krever mer kommunikasjon på mail og telefon.
Torleif Seljestokken sitter ved skrivbordet på kontoret og snakker med Nina som står med ryggen mot kamera

- Vi må snakke oftere med kundene nå enn før. Ting er blitt mer kompliserte. Det er mye som går for seg samtidig og det er mange beskjeder som skal bli gitt. Skal man få gjennomført et tett program er man nødt å snakke i mobiltelefon. Uten dekning er det rett og slett dårlig business, sier han.

Tryggere med dekning

For Nina er det god butikk å være en god arbeidsgiver. Med mobildekning kan hun sørge for trygghet for sine ansatte. 
- Når vi har reparert en båt tar vi den alltid på prøvetur for å se at alt er i orden. Vi har hatt et par episoder der vi har vært på prøveturer med båter som har fått motorstopp uten at vi har kunnet melde fra. Det har jo heldigvis gått bra, men jeg hadde følt meg tryggere med en mobiltelefon om bord. Og det hadde uten tvil vært mer praktisk, ler hun.
Arnt Bjarne Ladøy står i døra til en container
Arnt Bjarne Landøy er enig med sin sjef. Han er egentlig maskinlærling offshore og når han har fri jobber han ekstra hos Nina og Torleif. 
- Før måtte jeg springe rundt ute på haugen for å få dekning. Nå kan jeg lage avtaler med kjørelæreren og mora mi kan få tak i meg. Og det handler ikke bare om det rent praktiske, nå kan jeg ta bilder og dele hverdagen med folk. Vennene mine ønsker at jeg deler bilder av hva jeg driver med her ute, det er jo ganske eksotisk her i havgapet, sier Arnt. 

Tror på mobile spleiselag

Hrald Lindvik sitter på et trebord ved sjøen
Harald Lindvik har vært stamkunde hos Torleif i 17 år. Hver romjul er han på besøk og pusser på båten sin, det er tradisjon. 
Han har også vært lokalpolitiker for Venstre i en årrekke, og mener at mobile spleiselag er veien å gå, både for Telenor og for distriktene. Siden 2008 har Telenor gjennomført 91 slike prosjekter i 43 kommuner. I 2013 gjennomførte de ni slike spleiselag, for 2014 er ambisjonen 20. Hensikten er å bygge dekning også der det ikke er kommersielt lønnsomt. Da bygges det 3G og 2G, og Telenor klargjør for 4G. Regninga deles på både kommune, fylkeskommune, stat og Telenor. 
Mobile spleiselag er en del av et storstilt moderniseringsarbeid i Telenors nett. Telenor investerer over fire milliarder årlig og målet er å sikre nordmenn bedre tilbud enn i dag. Og Telenor er på god vei. En undersøkelse blant landets kommuner viste nemlig at halvparten av ordførerne var fornøyde med Telenors dekning.  
- Jeg hadde vært kunde hos Torleif med eller uten dekning, men det er noe med den mobilen. Det er jo fint å kunne ringe Torleif utenom middagspausen, slik det var før, slår Harald fast.

Fortsatt litt uvant

Mens verkstedet hovedsakelig jobber med plast, har Torleif sitt eget prosjekt på si, en trebåt. Og når han jobber med den, liker han å legge fra seg mobilen. 
- Dersom jeg skal bli ferdig med noe, er jeg nødt å legge fra meg mobilen. Ellers får jeg ikke fred til å jobbe. Så av og til glemmer jeg den igjen på kontoret, med vilje, sier han. 
Han forteller at han ikke helt har vent seg til å ta med seg mobilen overalt, og at det kanskje ikke alltid er nødvendig heller. Men i det store og det hele er han veldig takknemlig for at Seljestokken og verkstedet hans nå kan kommunisere med omverdenen på mobil. 
- Rally-kjører Pål Anders Ullevålseter har hytte rett borti her og han pleier å si at det er bedre dekning i Ghobi-ørkenen enn her på Seljestokken. Men nå duger ikke den vitsen lenger, sier han.
Torleif Seljestokken pusser på trebåten sin inne i verkstedet