Norges vakreste telefonkiosk-historie

Da Jan Arhaug (45) fra Ålesund ble født, fikk faren Torbjørn overrakt det glade budskapet i telefonkiosken. Den rørende hendelsen for snart 46 år siden er nå kåret til Norges beste telefonkiosk-historie.
Jan holder telefonrøret inn i en telefonkiosk

800 gode minner

Slik begynner historien om Jan Arhaugs fødselsdag. Da Telenor ba folk sende inn sine beste minner fra de røde telefonkioskene, kom det inn nærmere 800 bidrag. Juryen falt pladask for Jan Arhaugs beretning om dagen da han ble født. 
– Historien om den røde telefonkiosken fikk jeg høre mange ganger da jeg var liten, og da jeg selv ble far, fortalte pappa den igjen, sier Jan Arhaug i dag.

Nostalgi

Ute på jobb på Hessa har Torbjørn fylt opp lommene med kronestykker og ringer jevnlig til fødestuen på Klipra fra telefonkiosken. Til slutt får han svar: En gutt er født. 50 centimeter lang, 3990 gram. Alt er vel med mor og barn. Om han vil komme? Gjett om! Torbjørn kaster seg i bilen. Han er blitt pappa! Navnet har de bestemt på forhånd. Gutten skal hete Jan.
– Historien handler om det mest grunnleggende i livet, i tillegg til at den er sjarmerende. Samtidig sier den noe om hvordan verden var før vi fikk mobiltelefon og ble tilgjengelig 24-7, sier jurymedlem og fotballguru Erik Thorstvedt.
Vinner Jan Arhaug (i midten) sammen med juryen, f.v. Helene Friis, leder for digital marketing i Telenor, Erik Thorstvedt, fotballguru og telefonkioskfan, Berit Svendsen, Norgessjef i Telenor og Claus Nørgaard, barnebarnet til Georg Fasting som tegnet telefonkiosken

Vinner Jan Arhaug (i midten) sammen med juryen, f.v. Helene Friis, leder for digital marketing i Telenor, Erik Thorstvedt, fotballguru og telefonkioskfan, Berit Svendsen, Norgessjef i Telenor og Claus Nørgaard, barnebarnet til Georg Fasting som tegnet telefonkiosken.

Gikk glipp av mye

Mannen bak vinnerbidraget mener historien viser at verden har gått framover, både når det gjelder teknologi og menns rett til fri fra jobb i forbindelse med fødsel.
– Jeg har selv fått tre barn, og vet hvor mange følelser som er involvert. Du har jo lyst til å være der når det skjer, men da pappa kom gjennom til fødestuen, var jeg født allerede. Den gangen gikk man glipp av mye rett og slett fordi de ikke hadde de samme kommunikasjonsmulighetene, avslutter Jan Arhaug. 

Liten bygning – store øyeblikk

I 2013 feiret Telefonkiosken 80 år og Jans historie var bare en av 800 som folk sendte inn til telefonkioskens minnebok
I 80 år har den stått der, helt uforandret. Om noen år legges røret på for siste gang. Tilbake står 100 vernede telefonkiosker. Spredt over hele landet. Men folks historier om telefonkioskene er nå tatt vare på for ettertiden. Det er viktig, for historien om telefonkiosken spiller en viktig rolle i historien om oss. 
Se filmen om telefonkiosken her: