Sykler jula inn

Telenor-ansatt Øystein Aasen sykler til og fra jobb hver dag. Så sant det ikke snør. –Jeg sykler fordi det gagner både helsa mi og miljøet, sier han.
Det er desember. Kaldt, men snøfritt. Klokka har så vidt passert 8 på morgenen. Inn på plassen på Telenor Fornebu triller Øyvind Aasen, uforskammet opplagt. 
-Jeg sykler året rundt, så sant det ikke er kaldere enn 15 minusgrader og mye snø. Da blir det for kaldt på overkroppen, sier han. 
Seksjonslederen fra Haslum i Bærum sykler cirka 15 kilometer tur/retur, mandag til fredag. 
-Det er en grei distanse og ikke vanskelig å motivere seg for, sier han.

Miljøgevinst

For hver kilometer Øystein sykler bidrar han til å redusere Telenors CO2-utslipp. Telenor Norge har som mål å redusere CO2-utslipp med 30 prosent innen 2017. Syklistene bidrar til at selskapet er på god vei mot målet, forteller miljøansvarlig Ulrika Leikvang i Telenor Norge.

Nærbilde av Ulrika Leikvang
– Dersom våre 367 Telenor-syklister i stedet for å bruke tohjulingen hadde kjørt en Volkswagen Passat 1,8l til jobben hver dag, hadde de sluppet ut 53,48 tonn CO2. Så alle disse kilometerne på sykkelsetet er virkelig en god innsats for miljøet, sier Ulrika. 
Og dette er med på å motivere Øystein. 
- Når jeg sykler i trafikken tenker jeg på CO2-utslippene. Det jeg driver med utgjør en forskjell. Når jeg ser på bilistene som sitter i kø tenker jeg: «Yes, jeg kommer fortere fram enn deg», ler han. 

Konkurranseinstinkt

Han innrømmer at det er andre faktorer som også får ham til å tråkke hardt på pedalen. Konkurranseinstinktet er velutviklet.  
- Når jeg kommer opp bak noen, blir det lett litt fighting. Men jeg vil påstå at jeg er mer moden enn andre syklister der ute, smiler han.   Noen blir jo ganske sure når jeg ligger bak dem, og mener vi bør bytte på «å dra». De har kanskje et poeng der. Men vi syklister hilser ikke på hverandre i trafikken slik som for eksempel motorsyklistene gjør. Vi er kanskje litt mer egoister, sier han.
Selv om det er en del konkurranse syklistene i mellom, har de en felles fiende som forener dem. 
- Jeg har sett en del syklister bli presset i grøfta av biler og jeg blir provosert av bilister som ikke tar hensyn. Samtidig er det også vårt ansvar å gjøre oss synlige i trafikken. Bruke bjella tidlig og bruke visuelle klær.

Helseeffekt

Selv om sykling i trafikken fører til en del knall og fall, mener Øystein at det er flere plusser enn minuser. 
- Det blir jo litt sykefravær, men langtidseffekten på helse er der selv med små skader, mener Øystein. 
En studie fra 2010 viser at å sykle til jobben gir stor helseeffekt. Deltakerne i studien fikk både økt oksygenopptak og lavere kolesterol.
- Jeg opplever helsegevinsten ved å sykle som fantastisk. Jeg har en nakkeprolaps, men det går bra så lenge jeg trener styrke i tillegg. Og så er det godt for moralen. Jeg merker at jeg tåler stress bedre. Og så jeg får en god grunnform, sier Øystein.

Færre sykler

Øystein er en av 367 Telenor-ansatte som i 2013 tilsammen la bak seg 300 475,6 km på to hjul. Det tilsvarer nesten sju turer rundt jorda. Men antall Telenor-ansatte som sykler til jobben går ned. Dette bekymrer miljøansvarlig Leikvang.

Grafikk som viser antall syklede kilometer

– Vi ser at det ble syklet færre kilometer i år enn i fjor, og det er også færre som sykler, dessverre. Det kan også være at det er flere som sykler enn det vi vet om, at det er syklister som ikke registrerer seg på Sykle til jobben-portalen. Den nedadgående trenden må vi uansett ha ambisjoner om å snu, mener hun.

Øystein Aasen i kjelleren på Telenor Fornebu, han tar av seg jakken og skal henge den på knaggene på veggen

-Det jeg savner som syklist på Fornebu er mer plass til å tørke klær, sier Øystein.

Øystein vil gjerne bidra til at flere kaster seg på sykkelen. Han mener Telenor kan bli flinkere å legge til rette for syklistene. Han peker på at garderobene er små og at syklistene savner plass til å kunne tørke klær. Leikvang er enig. 
– Jeg syns absolutt at Telenor Norge bør ha ambisjoner om at flere ansatte skal ta sykkelen fatt og vi må se på hva vi kan gjøre for å legge til rette for det. Det er flere ting vi kan bli bedre på, sier hun.
Øystein anslår at han i løpet av de siste 20 årene har syklet 20.000 kilometer. Han er opptatt av at terskelen for å begynne å sykle skal være lav. 
- Man trenger ikke så fancy utstyr. Det handler mest om å rydde unna unnskyldningene for ikke å sykle.  Og å huske på alle fordelene ved å sykle. Jeg har dagens fineste øyeblikk når jeg klokka 08.30 sitter ferdig trent og ferdig dusjet ved pulten med en kopp varm kaffe. Det er en følelse jeg unner alle, sier han.
grafikk som forteller om Øystein Aasens tips til de som lurer på å begynne å sykle til jobben