Norges vestligste hus har fått mobildekning

Ingrid og Torleif Seljestokken bor i fastlands-Norges vestligste hus. –Nå fikler hun med mobilen hele tiden, sier Torleif om kona.
Ingrid og Torleif Seljestokken sitter i sofaen og ser på Ingrids mobil
- Det første jeg gjør når jeg kommer hjem fra jobb, er å legge mobiltelefonen i glasskarmen i stua. Det har ikke helt gått opp for meg at jeg ikke behøver å gjøre det lenger. Men gammel vane er vond å vende, ler hun. 
20 minutter med båt fra Florø i Sogn og Fjordane bor Ingrid og Torleif Seljestokken. Dette er også det vestligste stedet i fastlands-Norge hvor det bor folk. Nå har Seljestokken og bygdene rundt fått mobildekning, og ikke bare i vinduskarmen hos Ingrid. 
- Før stod jeg klistret inntil stuevinduet for å få dekning. Og da hadde jeg dekning tilsvarende en strek. Det var ikke enkelt å få gjennomført en samtale, sier hun. 
Ingrid og Anita strekker mobilene sine mot stuevinduet for å vise hva de måtte gjøre før de fikk bedre mobildekning

Mobilt spleiselag

Det var i juni 2013 at mobilmasten på øya Ytste-Hovdefjell stod ferdig. Telenor gikk sammen med Florø kommune, Fylkeskommunen og Kommunal- og regionaldepartementet i et såkalt mobilt spleiselag hvor man deler på regninga. I 2013 deltok Telenor i ni slike spleiselag.  Masten på Ytste-Hovdefjell er så vidt synlig fra stuen til Ingrid og Torleif.
- Utstyret på masta har blitt skadet flere ganger av sterk vind og lynnedslag. Vi er vant til at det er værhardt her ute, men når signalene er borte oppdager jeg alle fordelene jeg har fått med mobildekningen. Jammen blir man fort godt vant, sier Ingrid.

Praktisk med SMS

En av fordelene med god dekning er at Ingrid kan ha tettere kontakt med arbeidsplassen. Hun jobber som lærer i Florø, og tar båt inn til byen hver dag. Det er mange beskjeder som går via mobiltelefon, til og fra både kollegaer, elever og foreldre. 
- Plutselig er noen syke og vil spørre om jeg kan ta noen vikartimer. Eller foreldre vil gi en beskjed. Og det er mange som vil bruke SMS. Og nå kan jeg jo faktisk motta og sende SMS, det er veldig praktisk, sier hun. 
Også barnebarnet Anita liker å tekste. Før besteforeldrene fikk mobildekning, brukte hun appen Viber for å tekste med vennene hjemme i Florø. Nå bruker hun både Viber og SMS, sier hun.
Barnebarn Anita fikler med mobilen. Sitter i en stol som står foran stuevinduet. Utsikt mot havet

Mindre ensomt

Ingrid er egentlig fra Fyllingsdalen utenfor Bergen, men har bodd i Seljestokken siden hun møtte Torleif for over 40 år siden. Det er over to kilometer til nærmeste nabo i hver retning. Hun forteller at da de bygget huset og slo seg til her, var det flere barnefamilier i Seljestokken. Men skilsmisser og fraflytting har gjort det litt mer ensomt å bo i havgapet. 
-  Jeg prøver å henge med og lære meg nye ting. Svigersønnen min har lært meg å bruke Skype så jeg kan snakke med barnebarn i Alta. Det er veldig fint å kunne se dem siden vi ikke møtes så ofte, sier Ingrid. 
Også Torleif synes at internett og mobildekning har gjort det lettere å holde kontakt med familien. Men han sier det er Ingrid som bruker mest tid på å fikle og lære seg nye ting. 
- Når hun ser på værmeldingen på mobilen er det en vindusvisker som begynner å gå over skjermen. Det er hun veldig stolt av, da, sier Torleif og ler.

Lettere for barna

Anita og hennes to søsken er ofte på besøk hos besteforeldrene i Seljestokken. Og trolig blir det enda oftere i framtiden. Anitas mor, Nina Seljestokken, har tatt over familiebedriften Seljestokken Båtverkstad som ligger rett ved (link til saken). På tomten står også gamlehuset som ikke har vært bebodd på mange år. Dette håper Nina og mannen å sette i stand slik at de og barna kan tilbringe mer tid på Seljestokken.

viser veien som går forbi det hvite huset på Seljestokken som Nina og familien skal pusse opp
- Vi bor i Florø og jeg pendler ut hit på jobb hver dag. Nå som vi har mobildekning her ute tror jeg det vil være lettere å få med tenåringene hit i helgene, og det er enklere for dem å invitere med seg venner. Det er viktig for meg at mine barn skal få samme muligheter som andre barn. Å være på nett og mobil er viktig for dagens unger, det må vi bare ta innover oss, sier hun.
Og det ser også besteforeldrene Torleif og Ingrid.
- Det er klart at ungene vil ha dekning, det er jo det de er vant med. Og det er jo vi også blitt etter hvert. Jeg bruker mobilen mye nå, det er det ikke tvil om. Det er verre å bli tatt fra noe man er vant med å ha, enn aldri å ha hatt det. Slik føler jeg det i hvert fall med mobildekningen nå. Så den masta har å holde seg oppreist, ler Ingrid.
Nina Seljestokken i sin arbeidsdress. Havet i bakgrunnen.