Telenor De digitale foreldreskolen skal lære foreldre hvordan de håndterer barnas netthverdag.

Lanserer digital foreldreskole

Samfunnsansvar-avdelingen i Telenor Norge lanserer Den digitale foreldreskolen. Målet er at barn og unge gir foreldre og andre voksne innsikt og kunnskap om livet på nett.
Barn viser frem plakater med bilde av emojies.

– De beste til å fortelle om dette er jo selvsagt barn selv. Derfor har vi invitert barn og unge til å reflektere om sitt digitale liv og hvilke forventninger de har til foreldre og voksne i netthverdagen, sier prosjektleder Ellen Havåg Bjørlo.

Pensum består i første omgang av tolv filmer hvor foreldre kan lære om alt fra digitalt stammespråk til å ta den perfekte selfien. Barna deler også sine tanker om vanskelige temaer som digital mobbing og sosialt press.

En av deltagerne i Foreldreskolen, Nora Herlufsen (13), som til daglig går på Kjellervolla Ungdomskole, mener det er helt naturlig å ta lærerrollen når pensumet er sosiale medier.

– Vi er jo vokst opp med smarttelefon og alt som hører til, mens mamma og pappa nesten nettopp har oppdaget hva en selfie faktisk er. Når det hele tiden kommer nye apper og funksjoner rettet mot oss unge er det jo ikke rart de sliter litt med å følge med, sier Nora.

Barn forklarer hvorfor de ikke ser poenget med facebook

Skolerer foreldre: Nora Herlufsen (13) og Rakel Nævdal (12) fra Lillestrøm deler tips og råd til foreldre med nettbarn på Den digitale foreldreskolen.

Den digitale generasjonskløften

Undersøkelsen EU Kids Online viser at norske barn er blant verdens mest digitalt kompetente barn. Foreldre derimot, sier i Telenors Foreldreundersøkelse 2016 at de mangler kunnskap og selvtillit om teknologi og sosiale medier. Det finnes dermed store digitale generasjonskløfter i familiene.

Ellen Bjørlo

Vil skape dialog: prosjektleder Ellen Bjørlo håper Den digitale foreldreskolen vil mane til samtale mellom voksne og barn og minske den digitale generasjonskløften.

– Vi tror at foreldre og andre voksne ønsker å lære mer om barnas digitale hverdag. Og vi vet at barna ønsker å prate med foreldre om netthverdagen. Da Medietilsynet spurte barn og unge mellom 9 og 16 år hvem de helst ville lære fra om utfordringer på nett, var det flest som svarte at de ønsket å lære av mamma og pappa. Vi håper at Den digitale foreldreskolen kan være inspirasjon og motivasjon til mange gode digitale samtaler i familien, sier Bjørlo.