Investerer 11 millioner kroner daglig

I 2013 investerte Telenor Norge over fire milliarder kroner i telenettet, noe som tilsvarer 11 millioner kroner daglig. – Nordmenn er storforbrukere av kommunikasjonstjenester. Vi investerer for å mette behovet, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.
Veksten i bruk av datatrafikk er enorm. Analysebyrået Sandvine anslår at internettrafikken på verdensbasis vil øke med hele 700 prosent fra 2010 til 2015. Videotrafikken vil i samme periode øke med det tidobbelte, og utgjøre nær 60 prosent av all internettrafikk. 
- Vi ser den samme utviklingen i det norske internettet.  Video vil i 2014 utgjøre over 50 prosent av trafikken i nettet. Tv-titting over internett er ventet å øke betydelig med utbredelsen av smarttelefoner, nettbrett og internettbaserte tv-apparater i norske hjem, sier Berit Svendsen.   
grafikk som viser datakonsum over år

Telenor opplever en voldsom datavekst i mobilnettet. I januar 2014 var datavolumet 13 ganger høyere enn i januar 2011.

Da de brukervennlige smarttelefonene og nettbrett med berøringsskjerm kom på markedet i 2007 og  i 2010, tok datatrafikken for alvor av. Hastighetene i mobilnettet har siden økt jevnt og trutt. Folk kan laste ned større filer, strømme musikk og film uten å måtte vente eller få opplevelsen ødelagt av hakking og ustabilitet. 
I tillegg skaper mobile enheter også økt trafikk i det faste aksessnettet ettersom en stor del av bruken foregår i trådløse soner (WiFi). Telenor anslår at hele 75 prosent av datatrafikken fra mobile enheter går i fastnettet. Utviklingen av databruk i mobilnettet sier derfor mye om selve veksten, men den forklarer ikke totalvolumet. 
- Med utrullingen av fjerde generasjons mobilnett (4G) vil opplevelsene bli enda bedre. Vi bare har sett starten på datakonsum i mobilnettet, sier Berit Svendsen.
Vil du se hvor i Norge Telenor sørger for dekning? Sjekk vårt dekningskart

Investerer for å møte behovet

For å møte disse behovene investerer Telenor på rekordhøye nivåer.  Fire milliarder kroner betyr blant annet flere tusen nye basestasjoner med høykapasitets mobilt bredbånd. 95 prosent av befolkningen har nå 3G-dekning på mobilene sine. Det enda raskere 4G-nettet når halvparten av befolkningen. 
- Vi når 50 prosent av befolkningen med bare 5 prosent arealdekning. Målet er å nå over 98 prosent av befolkningen. Da må arealdekningen opp i over 80 prosent.  Det sier noe om hvor mye vi må investere og bygge. I tillegg bygger vi fiberbredbånd til bedrifter og husholdningene og oppgraderer hybridfiber og kobbernett. Med økte bruk av mobile enheter blir også fastnettet viktig, da trådløse soner i hjem og bedrifter er med på å avlaste mobilnettet, sier Berit Svendsen. 
Grafikk som viser investeringer i infrastruktur over år

Teknologiskifte for framtiden

Byggingen av mange nye basestasjoner er en del av et stort teknologiskifte som Telenor begynte sommeren 2010.Dette er den den største og raskeste utskiftingen av mobilnettet noensinne. Den totale utskiftningen inkluderer mer enn 9000 basestasjoner på totalt 6379 forskjellige steder i hele Norge, inkludert Svalbard og oljeinstallasjoner i Nordsjøen. 
- Ingen i verden har gjort dette før oss: Vi bytter ut hele mobilnettet mens det er i bruk, og vi skal sikre at dekningen fortsatt er Norges beste mens vi holder på. Det er nesten som å skifte vinger på flyet mens det er i lufta. Vi har allerede et av verdens beste mobilnett, målt i dekningsgrad, hastighet og stabilitet. Det nye mobilnettet tar oss inn i framtiden, sier Svendsen.