I mål med trening og lekser

Når Sindre og Thomas blir hentet av pappa klokka 16:30 har de allerede spist et sunt måltid, sett litt på leksene og terpet på triksingen. Det sørger IL Sandviken og Telenor Xtra for.
Pappa Karl Fartein Løseth og sønner Sindre og Thomas på fotballbanen
Thomas Strønstad-Løseth (10) er våt i håret og svett. Siden han sluttet på skolen i 14-tiden har han vært på IL Sandviken Idrettslags fotballfritidsordning i klubbhuset. 
- Det er ikke alltid så enkelt å få hverdagen til å henge sammen. Et slikt tilbud er uvurderlig. Og når ungene trives, får jeg litt mindre dårlig samvittighet, sier pappa Karl Fartein Løseth. 
 Lillebror Sindre (8) sier han trives fordi han får god mat og god fotball. 
 -- Det er ikke alltid guttene kan svare når jeg spør hva de har lært på skolen, men når jeg spør hva de lærte på fotballfritidsordningen har de alltid et svar: God fotball! Og så er de flinke til å lage mat. Jeg får stadig beretninger om at gryten er tom. Jeg tror jammen de gjør lekser også, sier han. 

Fotballfritidsordning

Telenor Xtra er en fotballfritidsordning i regi av Telenor Norge og Norges Fotballforbund. Målet er å tilby barn en fritidsordning med fokus på fysisk aktivitet, kosthold og pedagogisk kyndig leksehjelp. Siden oppstarten i 2012 er 70 fritidsordninger etablert landet rundt. 
I IL Sandviken var det Ingvild Jarnæs som satte i gang i februar 2012. Hun ville starte en fotballfritidsordning, og kom over Telenor Xtra.
- Her fikk vi fritidsordningen servert på sølvfat. Hele opplegget var faglig grundig og vi kunne enkelt tilpasse det vår klubb. Vi knyttet det opp mot spillere i toppfotballen som kom inn som trenere, og vi fikk enorm respons blant foreldrene. I dag har vi 55 barn og lange ventelister, forklarer Ingvild.  

Sunn mat

Ingvild Jarnes serverer mat til barna som sitter på langbord
Når klokken nærmer seg 15:00 i klubbhuset i Sandviken er det klart for mat. De 25 barna som er her i dag har gjort unna leksene, og maten står på bordet. På menyen står fruktsalat. Lukas Kjøsnes (10) forteller at han egentlig liker skiver og kyllingkjøttdeig bedre, mens Thea Charlotte Knutsen (9) er veldig fornøyd med fruktsalaten. 
- Det finnes ingen som ikke liker blåbær, slår hun fast. 
Å planlegge en sunn meny for barna er en viktig del av Ingvilds arbeid.
- Vi vet at det er veldig varierende hvor sunn mat barna spiser i løpet av en dag. Men hos oss skal de få det. Både for å kunne lære og for å trene må barna ha nok energi, sier hun. 
Tuva, Magnus og Martin ved matbordet

Tuva, Magnus og Martin

Nikolai, Kristoffer, Vetle og Fredrik. I bakgrunnen Nikolai, Lukas, Magnus, Erik og Sverre.

Nikolai, Kristoffer, Vetle og Fredrik. I bakgrunnen Nikolai, Lukas, Magnus, Erik og Sverre.

I 15:30-tiden myldrer det av små blåkledde som klatrer opp en gjørmet bakke bak klubbhuset. De skal fortest mulig opp på treningsfeltet. De går i gang med å flytte mål, ta på seg refleksvester og dele inn i lag. Ingvild og trener Marte prøver å organisere treningen samtidig som de skal knyte skolisser, feste hårstrikk og tørke snørr. 
Invild Jarnes knytter skolissene til Sindre Strønstad-Løseth

- Dette er jo også en del av det å drive fritidsordning. Det er mange detaljer som skal passes på, sier Ingvild.

Marthe Standahl organiserer treningen, barna springer i alle retninger

Treningsøkta.no

Marthe Standal er ansatt på deltid i fotballfritidsordningen. Hun har tidligere spilt på IL Sandviken og er trener for et jentelag. Hun har utdanning innen idrett og pedagogikk. Mens hun tar videre utdanning er dette en deltidsjobb som er midt i blinken. 
- Jeg er veldig glad i jobben min, sier hun.  
Hun sier hun særlig setter pris på det faglige opplegget i Telenor Xtra. 
- Jeg bruker Treningsøkta.no hver eneste dag. Det er et veldig godt verktøy for å legge opp variert trening for barna, sier hun. 
Treningsøkta.no er et e-læringskurs for trenere og ledere, og det første i sitt slag i norsk fotball. Alle klubbene som er med i Telenor Xtra-programmet har mulighet til å gjennomføre kurs via denne portalen.  
- Telenor Xtras veilederkurs er det første e-læringskurset Norges Fotballforbund har laget. Vi ønsker å fokusere på kompetanseheving blant barne- og ungdomstrenere. Ved e-læringskurset når vi fram til flere enn de som har anledning møte opp på fysiske samlinger, sier Hallvar Thoresen, leder av Telenor Xtra i Norges Forballforbund. 

Suksessformelen

Hallvar Thoresen er hjernen bak Telenor Xtra-programmet som i løpet av knappe to år teller 70 klubber. Målet er å ha 100 klubber med i løpet av 2015.Målet er ikke langt unna, i følge den tidligere landslagsstjerna.
- Jeg tror dette programmet fungerer fordi vi tilbyr helhetlig omsorg for barn i en travel familiehverdag. Etter skoletid er barn mye alene, det er mye inaktivitet og dårlig kosthold. Alderen 9-12 år er gullalderen for å lære balanse og koordinasjon. Men barn trenger også å lære andre gode vaner i denne alderen. Derfor tilbyr vi en totalpakke av kosthold, fokus på sosiale ferdigheter og fairplay, leksehjelp, og muligheter til å utvikle fotballferdigheter, forklarer han. 
Nærbilde av Halvar Thoresen
Christian Ekanger har sønnen Andreas i fotballfritidsordningen i Sandviken. Han er selv trener, og ser at ungene her er vant til å gjøre øvelser. 
− Andreas setter pris på denne treningen og at den gjennomføres på en positiv måte. Og det er bra at de trener på tvers av alderskullene, sier han. 
For dem hadde alternativet til Telenor Xtra vært at Andreas var alene hjemme til pappa kom hjem.
− Det hadde nok blitt en del TV-titting, ikke sant, Andreas? 
− Jooo, men du ser jo også på TV, pappa. 
− Ja det er vel sant. Men jeg kommer ikke hjem fra jobb med paprika eller tomat mellom fortennene. 
− Hehe, det var den dagen vi lærte om tomatplanter det, ja, sier Andreas. 
Så setter far og sønn seg på scooteren og suser hjem til middag. 
Sønn blir hentet av far etter Telenor Xtra-arrangement