Graver smartere – sparer miljøet

Med smartere anleggsmetoder får kunder kobber og fiber trygt, effektivt og miljøvennlig. –Vi slipper å grave breie grøfter og stenge gater, sier Jan Ådnegard i Telenor.
Et vanlig syn når Telenor skal knytte husstander og bedrifter til nettet, er gravemaskiner og store lastebiler som stenger veier og hindrer ferdsel. Med mikrotrenching og subkanalisering kan kablene føres fram til kundene raskere og med mindre inngrep i naturen. 
Mikrotrenching innebærer at en skjærer et 2 cm bredt og 25 cm dypt spor i asfaltert vei. I sporet legges mikrorør hvor man igjen kan installere mikrofiberkabler.

Se hvordan microtrenching foregikk i Asker kommune

Subkanalisering vil si at vi installerer mikrorør i et eksisterende rør, slik at vi kan øke utnyttelsesgraden av rør en ellers ville oppfatte som fulle. På den måten unngår vi ny oppgraving. 
- Vi kaller microtrenching for less-dig og subkanalisering for no-dig, forklarer senioringeniør Jan Ådnegard i Telenor Norge.
Tegning som viser tradisjonell graving av grøft versus microtrenching

Reduserer CO2 med 90 prosent

Disse metodene har også enormt potensiale for å redusere CO2-utslipp. Telenor har som mål å redusere CO2-utslippet med 30 prosent innen 2020. Sammenlignet med tradisjonell grøftegraving reduserer microtrenching CO2-utslippet med 75 prosent. Tallene for subkanalisering er enda bedre: hele 90 prosent av CO2-utslippet er redusert sammenlignet med grøftegraving.

Graf som viser utvikling i antall meter kabler lagt ved subkanalisering
- Dette er tall vi er veldig stolte av. I 2013 reduserte vi CO2-utslippet med 1 284 tonn. Det tilsvarer utslippet fra 7 132 kilometer med bilkjøring, sier Ådnegard. 
Asker kommune har bare gode erfaringer med de nye anleggsmetodene, og det er nettopp miljøbesparelsene ordføreren i Asker fremhever. 
- Våre erfaringer tilsier at dette er veldig positivt. Kanskje viktigst er de miljømessige gevinstene i form av mindre støy, mindre masseforflytning og ikke minst mindre CO2-utslipp, sier Lene Conradi, ordfører i Asker kommune. 
Ordfører Lene Conradi står på et tak i halvprofil. I bakgrunnen ser vi Asker.

Egen miljøkalkulator

Telenor ønsker at flere kommuner skal gjøre som Asker og ønske de nye anleggsmetodene velkommen. Derfor har Telenor utviklet en miljøkalkulator for å øke forståelsen og viktigheten av nye anleggsmetoder. Dette kan påvirke flere kommuner til å akseptere mikrotrenching som aktuell anleggsteknikk i deres område.
- Med miljøkalkulatoren kan kommunene legge inn egne data og se hvilke besparelser de kan gjøre, både for miljøet og økonomien. Miljøkalkulatoren viser med all tydelighet hvilken positiv miljøeffekt mikrotrenching og subkanalisering har, sammenlignet med tradisjonelle gravemetoder. Målet er at disse metodene skal tas i bruk i stadig større omfang, sier Jan Ådnegård.
skjermbilde av miljøkalulatoren

Det lønner seg

Kosten for å legge en meter med kabel ved tradisjonell grøftegraving er cirka 1000 kroner. Med microtrenching er kosten bare 500 kroner, faktisk halvparten. I tillegg går det mye raskere å bruke microtrenching og subkanalisering. På en dag kan man legge 120-140 meter kabel om dagen, sammenlignet med 40-50 meter om dagen med de eldre anleggsmetodene. 
-Det er ikke bare for kommunene det lønner seg å bruke nye metoder. I Telenor har vi spart cirka 70 millioner kroner i 2013 og det kommer kunden til gode, sier Ådnegard. 
I løpet av de siste årene har Telenor benyttet seg mer og mer av disse nye metodene og Ådnegard er sikker på at dette er en metode for framtida.
-30 prosent av potensialet for mictrotrenching løste vi ut i fjor og det er et veldig godt resultat, syns jeg. For tre-fire år siden drev vi jo ikke på med dette i hele tatt, sier han.
Graf som viser utvikling i antall meter kabler lagt ved subkanalisering