God mobildekning berget livet hans

Da Are Hofshagen lå med hjertestans i Birken-løypa greide ambulansen å lokalisere ham via GPS fordi Telenor hadde satt opp midlertidig mobilnett.
Å gå fort på ski, sykle og løpe har fått en annen betydning for 57 år gamle Are Hofshagen fra Hamar. Under Landeveisbirken 3. juni 2012 stupte han i bakken like ved matstasjonen på Nes. Andre syklister kom til og startet hjerte-lunge-redning, men hjertet til Are ville ikke starte. De som først kom til ringte Birkebeinerens alarmsentral, men innringerne greide ikke å forklare hvor i løypa de var. Alarmsentralen bad de ringe 113. 
På grunn av den midlertidige mobildekningen Telenor setter opp i Birken-løypene, kunne ambulansen se av GPS-koordinatene hvor det var ringt fra. Redningshelikopteret fant  ham raskt. Med deres hjertestarter begynte Ares hjerte å slå igjen. Da hadde han vært død i 45 minutter.

Solskinnshistorie

- Jeg kaller dette en solskinnshistorie, jeg. Jeg kunne fått dette hjerteinfarktet mens jeg var ute og trente i skogen uten verken folk eller dekning. Jeg vil si jeg hadde flaks, forteller Are. 
Den 57 år gamle legen lå tre uker i koma før han våknet. Etter en tung opptreningsperiode var han klar for å sette seg på sykkelsetet igjen.  
- Kona var ikke så begeistret, så da var det greit å trene sammen med andre. I begynnelsen trente jeg mye sammen med sønnen min. 
Allerede året etterpå fullførte Are trippelbirken og klarte merket både i Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet. Men det er ikke om å gjøre for Are å gå Birken-rennene, det har aldri vært alfa og omega for ham å kalle seg Birkebeiner.  
- Det er den daglige treningen som er det viktige for meg. Og så setter jeg pris på lagånden når jeg trener landeveisritt. Jeg ser på Birkebeineren og andre løp som fine høydepunkter i treningen. At man blir en bedre næringslivstopp av å gå Birken, har jeg ingen tro på, ler han. 
Are Hofshagen på kafe, han fikler med pulsklokka si

Tar alltid med mobil

To og et halvt år etter hjerteinfarktet trener Are som han alltid har gjort. Men med litt ekstra teknologi. Han har en passe dyr pulsklokke som viser hastighet og puls og som kan fortelle at han brente 949 kalorier på gårsdagens treningstur. 
- Og jeg har nesten alltid med meg mobiltelefon på trening. Det hadde jeg ikke før. Det er trygt å kunne kontakte omverdenen om noe skulle skje, sier han.

Dekning gir trygghet

- Vi som arrangerer Birken er nærmest avhengig av god mobildekning for i hele tatt å få gjennomført arrangementet. Deler av løypa for ski og sykkel går gjennom områder som hadde dårlig mobildekning før vi startet samarbeidet med Telenor, sier Tone Lien, markedssjef i Birkebeineren. 
Telenor Norge har satt opp midlertidig mobildekning i Birken-løypene i mange år. Telenor Norges dekningsdirektør Bjørn Amundsen sjekker personlig dekningen ved å kjøre løypene på snøscooter eller sykkel. 
God mobildekning berget livet
- Jobben vi gjør er forskjellig for hvert Birken-arrangement. Men felles er at alle arrangementene er avhengig av både dekning og kapasitet. Basert på hvor stort trykk vi forventer i nettet, øker vi kapasiteten slik at nettet tåler den mangedoblingen av trykk som skjer når alle som deltar, alle som ser på og alle som er på jobb, bruker mobilene sine samtidig. I tillegg krever Birken egne spesialtiltak, med både permanente og flyttbare virkemidler, forklarer Amundsen. 
Alle deltakerne har tidtakingsbrikker som blir lest av på ulike steder i løypa og data blir sendt via mobilnettet til det sentrale tidtakingssystemet. Samtidig kan arrangørene følge med på hvor deltakerne befinner seg i løypa. Da kan man forsikre seg om at ingen blir liggende igjen skadet på fjellet. Mobildekningen skaper også trygghet ved at sanitetspersonell stå der det er størst sannsynlighet for at skader kan skje, og ikke der det er mobildekning.  
- Telenors utrettelige innsats i å forbedre dekningen har gjort Birken-arrangementene tryggere både for deltakere og for oss som arrangør. I enkelte tilfeller kan vi nok helt klart si at bedre dekning har reddet liv, sier Tone Lien. 
Dekningsdirektøren i Telenor Norge sin blå snøscooter

Før hver Birkebeinerrenn kjører Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge, gjennom løypa på sin egen snøscooter for å sjekke dekningen.

Ikke stans!

Are sier han setter stor pris på at Birkebeiner-arrangørene og andre arrangører av store renn tar ansvar for de tusener som deltar. Men god mobildekning i løypene er ikke det eneste som teller. Ares budskap er at man ikke må gi opp hjerte-lunge-redning. 
-Grunnen til at jeg velger å fortelle min historie er at jeg vil si til folk der ute at de ikke må være redde for å gå i gang med hjerte-lunge-redning. Og ikke minst: ikke stopp. Det er mitt hovedbudskap. Det er viktig at man holder på med hjerte-lunge-redning helt til profesjonelle kommer og tar over. Det var det som reddet meg. Jeg var død i 45 minutter og det tror jeg er Norgesrekord. Jeg er beviset på at man ikke må stoppe og det ønsker jeg å si til folk, avslutter han.
Bilde av Are Hofshagen som står på en stein ved Mjøsa
Vil du se hvor i Norge Telenor sørger for dekning? Sjekk vårt dekningskart