Resirkulerte seg helt til Danmark

Da Vestby Håndballs lag «Jenter 03» manglet 10 000 kroner for å kunne reise på cup til Danmark, var gode råd dyre. Løsningen var både lukrativ og miljøvennlig. Se filmen om hvordan brukte mobiltelefoner betalte ferje-billettene deres!

Jentene i Vestby meldte seg på Norges største miljødugnad: Brukt mobil – nye muligheter. Denne kampanjen gir dem og andre idrettslag i Norge 35 kroner for hver innsamlede mobil. Samtidig er de med og gjør en god innsats for miljøet, 90 prosent av en mobil kan nemlig gjenvinnes.

Urban mining

I en mobiltelefon finnes nemlig mange typer metaller og mineraler som man må grave ut av bakken for å få tak i. I et tonn med brukte mobiler kan man til sammen finne 150 gram gull. 
- Dette kalles urban mining, forklarer Ronny Kristiansen. 
Tekniker ved Alternativ Data, Ronny Kristiansen
Han er tekniker ved Alternativ Data i Oslo, en bedrift som håndterer og resirkulerer avfall som for eksempel datamaskiner og mobiltelefoner. 
- Vi gjenvinner alle metallene i mobilene som samles inn. Da slipper vi å belaste miljøet mer enn det vi absolutt må, sier han. 

Nye markeder

Mange av telefonene som kommer inn til Ronny og kollegaene er i god nok stand til å bli gjenbrukt. Disse mobilene sendes videre til Telenors sertifiserte returpartner Regenersis i Storbritannia. Der blir de sjekket mot registre over stjålne telefoner, før all data blir slettet. De blir sortert på merke og modell, grundig testet og reparert om nødvendig. Så kan de selges videre til velfungerende markeder i Asia og Afrik

Verdenskart med piler som viser en brukt mobiltelefons reise fra Norge til Storbritannia til nye markeder i Afrika og Asia

Slik kan brukte mobiler gi kommunikasjonstjenester for mennesker i nye markeder. Telenors returordning for brukte mobiltelefoner er på denne måten med på å gi nye muligheter for andre.

Mer enn å kaste ball

Vestby Håndballs slagord er «Mer enn å kaste ball». For håndballklubben er miljøaspektet ved innsamlingskampanjen også viktig. 
- Noe av det viktigste med mobilordningen er å bygge klubb og skape engasjement, samtidig som vi gir noe tilbake til miljøet. For oss handler ikke «Bruk Mobil – Nye Muligheter» bare om å tjene penger til klubben. Det handler også om å skape holdninger, sier leder i klubben, Thomas Blomqvist. 
Men klubben er avhengig av inntekter. Kommende sesong har klubben store planer for hvordan de skal få samlet inn flere brukte mobiltelefoner i Vestby. 
- I år sender vi ut 350 unge håndballspillere, i tillegg til foreldre og trenere. Alle skal med. Vi skal arrangere interne konkurranser for å engasjere, og samtidig prøve å få lokalmiljøet i Vestby til å ønske å bli med i innsamlingen. Alle barnas foreldre, spillere og lokale media er engasjert, slik at så mange som mulig vet at mobilreturen er her. Vi ønsker å slå verdensrekorden - som jeg tror er på 6700 mobiler - og det kan vi få til, forteller han. 

Ti millioner mobiler

Det skulle være gode muligheter for Vestby å sette verdensrekord. I en undersøkelse utført av Norstat for Telenor fremgår det at 57 prosent av Norges befolkning har mellom en og tre mobiltelefoner som de ikke bruker lenger.  Ti prosent svarer de har fire til fem telefoner liggende, og seks prosent har over fem telefoner.  Det betyr at så mye som 9,5 millioner ubrukte mobiltelefoner kan befinne seg i norske hjem. Det kan bli mange kroner og øre til idrettslagene.

Kommer idretten til gode

Brukt mobil - nye muligheter gir lokale idrettslag tilknyttet Norges idrettsforbund mulighet til å tjene penger på å samle inn brukte mobiltelefoner. 
- Idretts Norge er tuftet på dugnadsinnsats, og for at vi skal kunne ivareta det gode breddeidrettstilbudet vi har i Norge er vi helt avhengig av inntektsbringende tiltak som dette. Jeg håper så mange idrettslag som mulig ser denne ser denne muligheten og melder seg på denne innsamlingen, sier president i Norges Idrettsforbund, Børre Rognlien.
Børre Rognlien