Telenor 6000 elever brukte hue på Ullevaal stadion Halvparten av Osloskolens elever på 6. og 7. trinn hylte #neitilnettmobbing på årets Bruk Hue-dag på Ullevaal stadion, torsdag 29.september.

6000 elever brukte hue på Ullevaal stadion

Halvparten av Osloskolens elever på 6. og 7. trinn hylte #neitilnettmobbing på årets Bruk Hue-dag på Ullevaal stadion, torsdag 29.september.
Utydelig bilde av barn på Ullevaal stadion.

Vi håper at barna som har fått Bruk Hue-opplevelsen her i dag blir mer bevisste på utfordringene på nettet. Vi håper arrangementet fører til at de som opplever nettmobbing tørr å spørre om hjelp, og at alle de som er vitner til nettmobbing får mot til å si i fra. I tillegg er et mål med dagen å framheve gleden ved å være på nett, for heldigvis har våre barn det stort sett bra på nett, sier prosjektleder i Bruk Hue, Ellen Havåg Bjørlo.

 

 

Bruk Hue er Norges største skoleturné mot nettmobbing drevet av Telenor sammen med Røde Kors v/ Kors på halsen, Medietilsynet og Barnevakten. Siden 2009 har over 250.000 barn og over 50.000 foreldre lært nettvett og hvordan de kan bekjempe digital mobbing.


 

Ubehagelige opplevelser på nett

En undersøkelse Opinion har utført på vegne av Telenor viser at mange norske 11- og 12-åringer har hatt uønskede opplevelser på nett eller mobil. 30 prosent i aldersgruppen har opplevd ekle eller upassende henvendelser, hets, utfrysning fra digitale rom eller blitt bedt om å dele nakenbilder.


 

Tre barn med Bruk Hue-hjertet tegnet i hånden.

– Nettet skal være en arena der barn kan ferdes trygt, få digitale ferdigheter og gode opplevelser. Likevel har 3 av 10 erfaringer med ulike typer ubehageligheter på nett og mobil. Det betyr at vi ikke klarer å verne om barna våre i deres netthverdag i tilstrekkelig grad, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.


 

Stjernehjelp i kampen mot mobbing

I kampen mot digital mobbing deltok også tenåringsidolene Marcus og Martinus, som sier at de daglig opplever å bli utsatt for netthets på sosiale medier.

Marcus og Martinus med Berit Svendsen i midten. De viser tommel opp.

− Vi opplever ofte å få stygge kommentarer og netthat i på sosiale medier. Hvis vi får netthets på Instagram blir dette faktisk ofte ordnet opp i av fansen vår. De støtter oss og tar seg av hets der, det er utrolig fint. Takket være dem har vi faktisk ikke så mye hets der lenger, sier duoen til Telenor.

Sammen med en rekke andre norske artister som The Main Level og Norah fra Idol, stilte tvillingbrødrene opp på Bruk Hue-dagen for å bidra til å sette en stopper for nettmobbingen.

− Vi synes det ikke er riktig at noen skal mobbe på nett bare fordi de kan gjemme seg bak en skjerm. Det sårer like mye. Vi vil si nei til nettmobbing!

Hindrer nye tilfeller av nettmobbing

Også lærerne som deltok på arrangementet sier de lærte noe nytt om barns liv på nettet.

Ullevaa stadion full av elever og barn.

− Det var et veldig solid arrangement, der nettvett som fokus kom tydelig fram. Filmsnuttene fikk fram gode poenger og fenget både voksne og barn. Det ble snakket om nettvett på en tydelig og overbevisende måte. Selvsagt var det et stort pluss med underholdningen på toppen av det hele, sa en av lærerne etter arrangementet.

Gutteband