Pressemeldinger

Telenor trapper opp kampen mot cyberkriminalitet

Antall cyberangrep mot norske virksomheter blir stadig flere og mer avanserte. Samtidig sliter både privat og offentlig sektor med å få tak i nok personer med sikkerhetskompetanse. Som en av de første aktørene i verden, møter Telenor nå denne utfordringen ved å tilby cybersikkerhet som en tjeneste.

(Fornebu, 3. september 2019) Antall cyberangrep mot norske virksomheter blir stadig flere og mer avanserte. Samtidig sliter både privat og offentlig sektor med å få tak i nok personer med sikkerhetskompetanse. Nå møter Telenor denne utfordringen ved å tilby cybersikkerhet som en tjeneste.

– Vi lever i et av verdens mest digitaliserte land, men sikkerhetskompetanse er likevel en mangelvare i Norge. Flere norske leder peker nettopp på manglende kompetanse som deres største utfordring i kampen mot digitale trusler. Ved å tilby sikkerhet som en tjeneste håper vi det blir enklere for norske virksomheter å ta cyberangrep på alvor, sier Ove Fredheim, leder i Telenor Bedrift.

Sikkerhet selger

Hele 80 prosent av all datatrafikk i Norge går igjennom Telenors nett. Ved å selv være et mål har selskapet bygget opp god kompetanse på å håndtere cyberangrep. De siste årene har Telenor opplevd en markant økning i forespørsler fra både offentlige og private aktører som ønsker hjelp til å takle digitale trusler.

– Den nye sikkerhetsløsningen beskytter datamaskiner, mobiler, nettbrett, e-post og internettsurfing mot angrep. Løsningen består av flere lag, slik at dersom noen klarer å trenge igjennom det første laget, vil de andre lagene kunne kjenne igjen og stoppe angrepet ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens. Tjenesten blir monitorert døgnet rundt, hele året. Det unike med løsningen er også at vi kan overvåke på tvers av lagene og varsle kunden ved kritiske hendelser samt finne en løsning på hvordan angrepet ikke skal skje igjen, sier Fredheim.

– Vi lever i et av verdens mest digitaliserte land, men sikkerhetskompetanse er likevel en mangelvare i Norge, sier Ove Fredheim, leder av Telenor Bedrift. Foto: Martin Phillip Fjellanger. 

E-post den vanligste inngangsdøren for hackere

Det er ofte lite som skal til før uhellet skjer. En infisert nettside, en e-post med en tvilsom lenke eller en ubeskyttet PC som blir angrepet av en skadelig programvare kan gjøre stor skade. Mange bedrifter utsettes for små angrep hele tiden. Den vanligste innbruddsmetoden hackere bruker for å penetrere et nettverk er phishing. Det går ut på å sende e-post til noen som sitter på innsiden av nettverket de ønsker å angripe, og lure mottakeren til enten å åpne et vedlegg eller trykke på en link.

– Tidligere var det nok med antivirus og brannmur for mange virksomheter, men i dagens digitaliserte samfunn er angrepsflaten enorm. Ansatte jobber ikke lengre kun fra arbeidsplassen med en stasjonær PC, men svarer på mail fra en mobiltelefon i farta. I tillegg samhandles det med andre virksomheter, leverandører og kunder på en annen måte i dag. Det er derfor nødvendig med nye metoder for å forhindre cyberangrep, sier Fredheim.

Millioner av spammail filtrert ut hver uke

Bertil O. Steen er et av selskapene som har testet ut Telenors sikkerhetsløsning. Som mange andre norske aktører er de avhengig av å ha god rutiner for cybersikkerhet for å hindre at eksempelvis kundeopplysninger kommer på avveie.

– Resultatet er at de ansatte kan fokusere på jobben sin, mens Telenor har kontroll på sikkerheten. Hver måned stopper løsningen hundrevis av phishingforsøk. Og selv om vi allerede har skybasert e-post med innebygde sikkerhetsfunksjoner, blir millioner av meldinger filtrert ut hver uke, sier Øyvind Hirsch, leder for Drift og Forvaltning i Bertel O. Steen-konsernet.


– Hver uke stopper vi hundrevis av phishingforsøk, sier Øyvind Hirsch, leder for Drift og Forvaltning i Bertel O. Steen-konsernet.


Faktaboks

 «Sikkerhet i 3 lag»

Tjenesten er tilpasset dagens trusselbilde og sørger for at dersom trusler kommer gjennom det første laget blir det fanget opp av det neste sikkerhetslag.

1.Sikre endepunkter: Beskytter enheter både online og offline, uansett hvor du eller dine ansatte befinner dere og erstatter vanlige antivirus programmer.

2.Sikker nettsurfing: Dette sikkerhetslaget fungerer som et førstelinjeforsvar og sikrer at du og dine ansatte surfer sikkert på nettet og ikke blir ofre for phishing.

3.Sikker e-post: Krypterer e-poster og beskytter mot tap av informasjon som er konfidensiell og gradert og undersøker innkomne e-poster og vedlegg.

Tjenesten blir monitorert døgnet rundt, hele året.