Grensesløs innsats mot nettmobbing
(Malaga/Oslo, 20. oktober 2017): – Nett og mobil er viktig for å holde kontakt med venner og familie hjemme i Norge, sa elever ved Den norske skolen i Malaga da Bruk Hue for første gang besøkte en skole utenfor Norges grenser.
80 barn og deres foreldre ved Den norske skolen i Malaga i Spania fikk nylig besøk av Bruk Hue. Torild Uribarri, leder for Corporate Affairs i Telenor Norge, var en av initiativtakerne til Bruk Hue tilbake i 2009. Hun synes det er flott at Bruk Hue nå også ønskes i Spania.
– Vi ser at barns digitale liv er ganske like på tvers av landegrenser. De er «alle» på sosiale medier, og utfordringene de møter er ganske like. Dermed kan vi snakke Bruk Hue med ungene uansett om de bor i Bodø eller Malaga, sier Uribarri.
Utestengelse kan være mobbing
Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og Medier 2016» sier én av fire barn mellom 9 og 16 år at de har opplevd å bli utestengt fra sosiale aktiviteter på nett. Andre undersøkelser viser at barn i økende grad definerer utenforskap på nett som mobbing. Det vil si å bli holdt utenfor samtaler eller digitale rom på nett.
Kurt Robert Eriksen, rådgiver og kontaktlærer på 8. trinn ved den spansk-norske skolen, forteller at skolen ikke opplever mange mobbetilfeller, men at utfordringen heller er nettopp utenforskap.
– Jeg tror vi har mindre mobbing enn i Norge, rett og slett fordi vi har få elever og et lite miljø. Vår utfordring er imidlertid at elevene kan oppleve ensomhet etter skoletid fordi de ikke har det samme nettverket av storfamilie og venner som hjemme i Norge. Derfor er det så viktig at alle blir inkludert, og det bruker både vi og elevene nettet til, forklarer Kurt.
Stort foreldreengasjement
Etter at elevene hadde hørt Bruk Hue-foredraget, var det foreldre og foresattes tur til å sitte på skolebenken. De 50 fremmøtte viste stort engasjement og det ble gode diskusjoner om barnas hverdag på nett. Dette var første gang skolen hadde besøk av eksterne som tok opp temaet nettmobbing, og FAU-medlem og mor Rania Nyseth var veldig fornøyd med å få besøk.
– Vi foreldre tror vi har englebarn, men Bruk Hue har åpnet øynene mine for hvor lett det er for barna å trå feil og hvor store konsekvenser det kan ha for alle involverte. Jeg lærte hvor viktig det er at vi møter barna våre med forståelse at vi foreldre går foran som gode forbilder. Her har vi alle mye å lære, sier Rania.
Avsluttet i Operaen
Besøket ved skolen i Malaga var blant årets siste for Bruk Hue. Men det aller siste foredraget ble holdt på hjemmebane, nærmere sagt i Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika under Aftenpostens Teknologikonferanse 16. oktober. Her var 450 engasjerte elever fra Oslo-skoler inviterte til en inspirerende formiddag om teknologi, realfag, digitalisering og nettvett.
Foredragsholder Ole Roger Vestøyl i Bruk Hue møtte 450 skoleelever under Aftenpostens teknologikonferanse i Operaen denne uka.
– Elevene var utrolige engasjerte og stilte mange spørsmål, men det flest ønsket svar på var hva de konkret skal gjøre når de mottar stygge meldinger og bilder. Her gir jo vi i Bruk Hue klare råd om å lagre bevis og snakke med en voksen de stoler på, men elevene viser at vi må fortsette å snakke om dette i skolen, sier foredragsholder Ole Roger Vestøyl.
Fakt om Bruk Hue
- Norges største skoleturné mot nettmobbing.
- Tre ulike foredrag: Et til 6. og 7.trinn, et til 8.-10.trinn og et til foreldre.
- Besøker cirka 100 skoler og 40.000 elever i året.
- Et partnerskap bestående av Telenor, Medietilsynet, Barnevakten og Røde Kors.
- Har siden 2009 snakket med 350.000 barn og foreldre.
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Caroline Lunde, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 971 55 855, e-post: caroline.lunde@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse