Pressemeldinger

Åpner landsdekkende mobilnett for tingene dine

Onsdag åpner Telenor 4G-nettet for tingenes internett. IoT på 4G gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende 4G-nett. Dette blir dermed den eneste teknologien som gir full nasjonal dekning for tingenes internett.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen, Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, Ande Skoog Bondevik fra Agdir og Ove Fredheim, leder av Telenors bedriftsdivisjon under åpningen av IoT-nettet. Foto: Martin Fjellanger.

(Stavanger, 26. september 218) Onsdag åpner Telenor 4G-nettet for tingenes internett. IoT på 4G gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende 4G-nett. Dette blir dermed den eneste teknologien som gir full nasjonal dekning for tingenes internett.

– Denne lanseringen er viktig for digitaliseringen av Norge, og vil gjøre IoT tilgjengelig for alle. Istedenfor å bygge og drifte egne nett for tingenes internett, kan bedrifter og kommuner nå bruke tiden på å utvikle bedre digitale tjenester. IoT over 4G har overlegent best dekning, er sikrere enn ulisensierte nett og er enkelt å ta i bruk, sier Ove Fredheim, leder av Telenor bedriftsdivisjon.
Ove Fredheim, leder av Telenors bedriftsdivisjon, har store forhåpninger til mer digitalisering med det nye landsdekkende mobilnettet. Her sammen med Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø. Foto: Martin Fjellanger.

Dekning under bakken

NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) heter den nye teknologien som åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser og strømmålere kan kobles til nett over hele landet. Den nye kommunikasjonsteknologien gjør 4G-nettet egnet for tingenes internett.

– Utfordringen med dagens teknologi er at digitale målere ikke har god nok batterilevetid til å kontinuerlig sende informasjon i sanntid over lengre tid. Samtidig er ikke nettet målerne bruker for å sende informasjon godt nok til å nå frem der målerne er plassert. NB-IoT er langt mer strømeffektivt enn vanlig 4G og bruker lavere båndbredde, slik at sensorer og målerne vil ha dekning selv der det er vanskelig å ha en telefonsamtale. Nå kan vannmålere plassert i rør og kummer, eller parkeringssensorer i kjelleren på et parkeringshus, kobles til nett, sier Ove Fredheim.
Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø demonstrerer det nye nettet ved hjelp av sensor fra Agdir. Foto: Martin Fjellanger

Fra sporing av traller til smart jordbruk

Telenor samarbeider allerede tett med flere norske bedrifter som er klare til å ta i bruk det nye nettet. I forbindelsen med lanseringen av IoT på 4G på Smart-by messen Nordic Edge Expo i Stavanger, viste flere av dem frem produktene sine.

Alexander Haneng, direktør for digital innovasjon for Posten og Bring, forteller at de allerede ser stort potensiale i IoT på 4G. De har allerede gjennomført et pilotprosjekt med sporing av 100 pakkebur:

– Vi ser et utrolig potensiale i tingenes internett. Posten har i dag 22.000 spesialdesignede pakkebur som frakter pakker fra terminalene til post i butikk og postkontor. I dag har disse pakkeburene en tendens til å hope seg opp i feil terminal. Ved å ta i bruk IoT på 4G kan vi nå spore disse pakkeburene. Dette har ikke vært mulig før på grunn av at vi har manglet inntrengende dekning.

På lanseringen av det nye nettet var også Agdir til stede. Ved hjelp av sensorteknikk ønsker de å bruke det nye nettet til å gjøre gårdsdriften til norske bønder mer effektiv.

– Ved å installere en sensor på jordet får bonden varsler om han trenger å vanne eller gjødsle rett inn på mobilen. Ved hjelp av IoT over 4G vil sensorene nå få lang batterilevetid og god dekning. Vi gleder oss til å nå kunne teste produktet vårt over hele landet, sier André Skoog Bondevik, daglig leder i Agdir.

Fakta om Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT)

  • NB-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
  • Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.
  • Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.
  • Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringer
  • Bransjeorganisasjonen GSMA anslår at 5,5 milliarder ting vil være koblet til den nye teknologistandarden innen 2021, og det er kun fantasien som setter grenser for hva som kan kobles til nett.

For ytterligere informasjon:
Henriette Frølich Holte, informasjonssjef Telenor Norge, telefon: +4797753622, e-post: Henriette-Frolich.Holte@telenor.com, eller ring pressetlf. på 800 80 900

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse