Telenor virtualiserer kjernenettet og klargjør for 5G – er du med i vårt nye team?

Telenor er nå på utkikk etter systemansvarlige, tekniske eksperter, utviklere og kapasitetsansvarlige. Vil du jobbe sammen med oss?
Telenor har verdens raskeste mobilnett. Nå bygger de opp et team som skal flytte nettet over på en hypermoderne virtualiseringsplattform.

– Det her er virkelig cutting edge, sier Rolf A. Waaler entusiastisk, avdelingsleder for mobilt kjernenett i Telenor. Han holder fram et diagram som viser målbildet til Telenors mobilnett, slik det skal bli etter en ombygging som starter for fullt i 2019.

I dag trengs det en stor mengde dedikert maskinvare fra forskjellige leverandører for å realisere ulike data- og taletjenester i mobilnettet – for eksempel 4G eller 2G Tale. Disse står i separate stativer og utøver hver sine funksjoner.

Nå skal alt dette erstattes av én felles, virtualisert plattform: En sentral hardware-rigg i bunn, tilgjengeliggjort for nettfunksjonene gjennom et virtualiseringslag.

Det kalles NFV: Network Function Virtualization.


team.png

Dette kan bli dine nye kollegaer. Fra venstre: Rolf A. Waaler, Ole-Petter Johansen, Marianne Sollie, Martin Nord og Markus Grønstad.


– Alle mobilopplevelser som sluttbrukeren har – altså surfing, streaming, gaming, tale, videokonferanser, augmented reality og mye annet – skal vi produsere på denne plattformen, sier Martin Nord, seksjonsleder med ansvar for mobildata og IoT-tjenestene i Telenor. Han legger til:

– Ikke minst er NFV plattformen en forutsetning for fullverdig 5G, med nye topphastigheter og innovative applikasjoner. Vi har også nettopp lansert landsdekkende IoT som de første i Norge, og neste generasjons IoT-tjenester vil også bli virtualisert.

Testing er allerede i gang. Telenor har med seg erfaringer fra et NFV-prosjekt i Asia, i tillegg til relaterte prosjekter som 5G-piloten deres i Kongsberg. Nå ser de etter skarpe hoder til teamet som skal bygge plattformen og gjøre det klart til å rulles ut i stor skala.

Vil du være med på å bygge framtidas mobilnett? Se stillingsutlysningene nederst i artikkelen!

Tar samfunnsansvaret på alvor

Omleggingen gjelder det som kalles mobile kjernenett. Enkelt forklart er det her alle mobiltjenester produseres – til forskjell fra basestasjonene, som sørger for at mobiltelefoner og annet mobilutstyr får tilgang til disse tjenestene, med dekning, kapasitet og hastighet styrt av radiogrensesnittet.

– Omleggingen vil effektivisere mobilnettet og måten vi drifter og utvikler det på. Et bra mobilnett er i seg selv en driver for digitaliseringen av samfunnet, og nå tilrettelegger vi for økt innovasjon på selve mobiltjenestene og samspill med tredjeparter, ved hjelp av økt automatisering og API’er, sier Martin Nord.


walk-talk.png

I tillegg til å åpne for mange nye muligheter, er det viktig at NFV-plattformen også sømløst erstatter det som allerede er verdens raskeste mobilnett.

– Om nettet går ned, er det mange som rammes. Alt fra foreldre som skal ringe for å avtale å hente barna etter fotballtrening, til de allierte militærstyrkene. Under NATO-øvelsen nå i høst var Telenor inne og sørget for dekningen og samarbeidet tett med Forsvaret om feil og utfordringer, sier Rolf A. Waaler, og legger til:

– Det er en knallhard forventning til at det ikke skal være noen degradering av tjenestene hverken underveis i dette arbeidet eller etterpå.

Kan plassere ut «en koffert med nett i»

NFV-plattformens programvare er hovedsakelig åpen kildekode, og IT-utviklere vil kjenne seg igjen i begreper som OpenStack manager, KVM hypervisor, SDN switcher og Ceph lagring.

– Vi bygger en Hybrid Cloud som skal støtte både mobilnett og IT-applikasjoner. Det blir en Private Cloud-variant, hvor Telenors moderniserte datasentre anvendes, for å møte krav til sikkerhet og autonomi, forklarer Martin Nord.

Han mener NFV-fundamentet vil få stor betydning for alt fra helse- og industrisektorene til smarthjem og autonome kjøretøy.

En av nyvinningene med NFV er muligheten til å produsere logisk separate nett. Såkalt skivedeling, eller network slicing, gir logisk separate mobilkjernenett på samme plattform. Da blir det praktisk mulig å tilpasse applikasjoner og tjenester med tanke på sikkerhet, ytelse og funksjonalitet.

Det er av spesiell interesse for kunder med ekstreme krav, som for eksempel nødetater.

– Lenger frem i tid ser vi at NFV-utstyret vil distribueres ut på flere mindre datasentre nærmere kundene for å bidra til lavere forsinkelse, som er et av de store fortrinnene med 5G, sier Nord.

NFV-teknologien gir også muligheten for å sende ut en «koffert» – et «datacenter-in-a-box» – med standard servere som kan konfigureres til mobilnettfunksjonene kundene ønsker, og med tilnærmet null forsinkelse.

– Da kan man koordinere roboter ved fabrikksamlebånd med millisekund nøyaktighet lokalt og samtidig gi høy båndbredde til applikasjoner i skyen, uten å måtte fibre hver enhet. Andre formål kan være fjernstyring av gravemaskiner dypt nede i gruvene, eller automatisering av havbruksnæringens merdedrift i havgapet.

Kompetanseheving på tvers av industrien

Telenor er nå på utkikk etter systemansvarlige, tekniske eksperter, utviklere og kapasitetsansvarlige som skal utvikle, drifte og forvalte den nye plattformen. Teamet vil i første omgang telle rundt ti personer – hvorav over halvparten nå skal hentes inn utenfra.

Telenor er ute etter både nyutdannede og erfarne med relevant teknisk bakgrunn.

– Det er viktig at de er motiverte, og har de rette egenskapene for å drive frem utviklingen gjennom å implementere open-source virtualiseringsteknologi og automatisering i en telco-setting, sier Martin Nord.

– Vi arbeider sammen i et tverrfaglig miljø med høy effektivitet og kvalitet. Vi brenner for det vi holder på med og er tett på den nyeste teknologien. Mulighetene til å påvirke teknologivalg for fremtiden gjør det ekstra gøy å jobbe her. Det blir også veldig mye kompetanseutvikling i jobben – både on-the-job training og utstrakt kursing fra ledende leverandører. Vi er en del av et internasjonalt miljø som er helt i tet på feltet.

– Vi har fulgt med utviklingen på området siden 2014, og har nå implementering i Asia. Dette har gitt oss en viss operativ erfaring. Så vi kan det vi holder på med, men nå er vi ute etter flere dyktige hoder med pågangsmot og engasjement og som vil være med på å gjøre en forskjell sammen med oss, avslutter Nord.

Fremtidas mobilnett bygges av flinke folk – er du en av dem vi ser etter? Les mer om stillingene under og husk søknadsfristen 3. desember: