5G er fremtidens mobilnett 

13. mars 2020  åpnet Telenor 5G-nettet, som første mobiloperatør i Norge – for alle våre kunder. 5G er en helt ny infrastruktur som vil tilby større hastigheter og mer kapasitet, og dermed åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet.

Når får jeg 5G?

Trondheim var den første storbyen med 5G, og nå bygger vi gradvis ut vårt 5G-nett over hele landet.

I løpet av 1. halvår 2024 vil vi ha et landsdekkende nett i verdensklasse, til nytte og glede for våre kunder.

Utbyggingsplaner 2022

I 2022 bygger vi både helt ny 5G-dekning – og utvider eksisterende.

Nye kommuner i alle fylker vil få 5G, og ikke minst vil populære feriesteder, både på fjellet og ved sjøen, få 5G før sommeren 2022 og vinteren 2022/23.

Her er hele oversikten fylke for fylke (stedsnavn med fet skrift har allerede 5G).

Agder

Kristiansand*, Arendal, Grimstad, Lindesnes, Vennesla

Trøndelag

Trondheim*, Mausund, Levanger, Malvik, Melhus, Skaun, Stjørdal

Møre og Romsdal

Ålesund*, Giske, Kristiansund, Molde, Sula

Nordland

Bodø*, Rana

Oslo

Oslo*

Troms og Finnmark

Tromsø*, Alta

Rogaland

Stavanger*, Haugesund, Karmøy, Randaberg, Sandnes, Sola, Gjesdal, Tysvær

Vestland

Bergen*, Askøy, Alver, Øygarden, Bjørnafjorden, Askvoll (Flokeneset), Førde, Florø

Vestfold og Telemark

Bamble, Færder (Nøtterøy/Tjøme), Holmestrand, Horten, Kragerø, Larvik, Porsgrunn, Sandefjord, Siljan, Skien, Tønsberg

Innlandet

Elverum*, Gausdal (Skeikampen), Gjøvik, Hamar, Lillehammer, Ringebu (Kvitfjell), Ringsaker (Sjusjøen), Stange, Trysil, Østre Toten, Øyer (Hafjell), Kongsvinger, Sør-Odal, Vestre Toten, Løten

Viken

Drammen*, Fredrikstad*, Kongsberg*, Asker, Bærum (Fornebu), Enebakk, Frogn, Hemsedal, Hol (Geilo), Hvaler, Indre Østfold, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker, Vestby, Øvre Eiker, Ås, Aurskog-Høland, Eidsvoll, Gjerdrum, Halden, Hole, Nannestad, Nes, Rakkestad, Ringerike, Ullensaker, Modum, Nittedal

* Her utvides den eksisterende 5G-dekningen.

5G betyr mange muligheter

Selv om vi i dag har et 4G-nett som er et av verdens aller raskeste, vil 5G-nettet gi enda høyere hastigheter og bedre kapasitet. Men det er langt ifra det eneste vi kan vente oss av neste generasjons mobilnett. Alt handler ikke bare om fart.

Det vil også bli mulig å koble enormt mange ulike enheter på nettet – samtidig. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Fra et mer hverdagslig perspektiv, har vi allerede smartklokker med eSIM som lar deg ringe og strømme musikk selv om mobilen ligger hjemme. I neste omgang kan vi vente oss headsett som kobles rett på mobilnettet, smarte briller, AR og VR …

Det er bare å glede seg til mulighetene i fremtidens mobilnett – foreløpig er det bare fantasien som setter grensene.

De vanligste spørsmålene om 5G

?

Hva er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny infrastruktur som tilbyr enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse. 5G vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet for både vanlige brukere, bedrifter og samfunn.

5 grunner til å glede seg til 5G >

?

Når får jeg 5G?

13. mars 2020 åpnet Telenor 5G-nettet – som første mobiloperatør i Norge. Trondheim var den første storbyen med 5G, og nå bygger vi gradvis ut vårt 5G-nett over hele landet. I løpet av 2024 vil vi ha et landsdekkende nett i verdensklasse, til nytte og glede for våre kunder.

Her kan du se utbyggingsplanene for 2021 >

På dekningskartet kan du både se dagens dekning og hva som er planlagt >

?

Hvor raskt er 5G?

Selv om vi i dag har et svært raskt 4G-nett, som er et av verdens raskeste, vil 5G-nettet gi enda høyere hastigheter sammenlignet med dette. 5G-nettet vil faktisk kunne gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

Her kan du bl.a. lese mer om 5G-hastigheten >

Hvilken kapasitet har 5G?

Selv om dagens 4G-nett har god kapasitet, vil 5G tilby langt større kapasitet. Når mange tusen surfer, snapper, ringer og sender meldinger samtidig blir belastningen stor på mobilnettet, og det kan oppstå forsinkelser. Med 5G vil dette gå langt mer knirkefritt enn det gjør i dag.

5G-nettet vil også få en viktig funksjon som kalles skivedeling. Det betyr at man prioriterer egne lag innad i nettet til særskilt bruk. Man kan for eksempel holde av et eget lag i nettet til samfunnskritiske funksjoner, som nødetatene, slik at de alltid har nok kapasitet.

Les mer om hva kapasiteten bl.a. vil bety for «Internet of things» >

?

Hvordan får jeg 5G på mobilen?

Ønsker du å utforske mulighetene med 5G, trenger du en 5G-mobil. Du trenger ikke å bytte SIM-kort eller Telenor-abonnement, 5G-mobilen vil automatisk koble seg til vårt 5G-nett. I vår nettbutikk og i Telenorbutikken finner du de mest populære 5G-mobilene som gir full tilgang til Telenors 5G-nett – og morgendagens mobilmuligheter.

?

Hvilke mobiler støtter 5G?

Det finnes i dag mange 5G-mobiler å velge blant for deg som ønsker å utforske fremtidens mobilnett. For eksempel er både iPhone 12- og Samsung S20-seriene klare for Telenors 5G-nett.

Her finner du de mest populære 5G-mobilene >

?

Må jeg ha en 5G-mobil for å kunne ringe?

5G vil utelukkende være et rent datanett. Du vil fortsatt ringe med 4G Tale og 2G. Har du en 5G-mobil vil den automatisk velge riktig nett.

Les mer om 4G Tale >

?

Hvordan får jeg 5G hjemme og på hytta?

Trådløst bredbånd via 5G er nå tilgjengelig for Telenor-kunder. Løsningen fungerer også på 4G-nettet, og gir dermed kundene en smidig overgang til raskt bredbånd hjemme i takt med 5G-utrullingen – og de trenger kun å velge ønsket hastighet som er tilgjengelig der de bor.

Høye hastigheter er viktig for god bilde- og lydkvalitet når flere er tilkoblet nettet samtidig og stadig flere maskiner og digitale ting skal «snakke sammen». 5G muliggjør også en fullverdig TV-opplevelse og Telenor har som mål å tilby TV-løsningen T-We over 5G-nettet i løpet av det neste året.

Les mer om Trådløst Bredbånd >

?

Hvor sikkert er 5G-nettet?

4G gir god sikkerhet, 5G gir bedre sikkerhet – og vil bli enda sikrere i fremtiden. Som operatør bygger og drifter Telenor nettverkene i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og krav fra myndighetene, samt høye forventninger og krav fra kundene. Hele tiden gjøres dette med et kontinuerlig fokus på sikkerhet.

I desember 2019 ble det besluttet at Ericsson skal modernisere og bygge Telenors 5G-radionett. Valget falt på Ericsson etter en omfattende anbudsprosess, hvor det ble lagt vekt på faktorer som teknisk kvalitet, evne til å innovere og modernisere mobilnettet, kommersielle betingelser, i tillegg til grundige sikkerhetsvurderinger.

Det er viktig å understreke at det er Telenor Norge som bygger og selv drifter et mobilnett i verdensklasse, med god kontroll på utstyret, et høykompetent sikkerhetsmiljø og en omfattende og god sikkerhetsovervåking i bunn.

Som med dagens 4G-nett, vil også 5G ha kryptering av all trafikk på mobilnettet. Størstedelen av sikkerhetstruslene vil derfor være knyttet til programvaren i driftssystemene og de tilkoblede enhetene, samt kunnskapsnivået til brukerne.

Les mer om 5G-sikkerheten her >

?

Innebærer 5G mer stråling?

Siden 5G er mer effektiv enn tidligere generasjoners mobilnett og Telenor er i ferd med å slå av 3G som teknologi, vil samlet stråling faktisk reduseres. Dette gir reduksjon i bruk av sendereffekter, med en påfølgende reduksjon i stråling.

Telenor bygger dessuten 5G med felles radiomoduler på tvers av teknologier innenfor samme frekvensbånd. Dette gjør at teknologiene må dele på sendereffekten som er tilgjengelig. Dermed vil den totale strålingen være uendret om man introduserer en ny teknologi som 5G i eksisterende bånd. For områder med begrenset kundetetthet eller mobiltrafikk, vil innføring av 5G faktisk medføre en varig reduksjon av strålingen.

Les mer om temaet her > 

?

Hva skjer med 4G?

4G og 5G vil eksistere sammen i mange år. Telenor fortsetter utbyggingen av 4G-nettet parallelt med at basestasjoner oppgraderes med 5G-teknologi. Dette betyr også at 4G-utstyret du har i dag vil gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover. Du vil for eksempel fortsatt ringe med 4G, mens dataoverføring kan skje over det nye mobilnettet. 

Les mer om hvordan 4G og 5G vil fungere sammen >

Etter hvert som millioner av nye enheter skal kobles opp på nettet i løpet av de neste årene, vil vi trenge kapasitetsøkningen 5G tilbyr. Dette vil også avlaste 4G-nettet – som derfor også kommer til å ha god kapasitet og fortsatt være ekstremt kjapt i mange år fremover.

?

Vil alt fungere som vanlig når mastene oppgraderes til 5G?

Det kan oppstå ustabilitet eller nedetid i nettet mens vi oppgraderer til 5G i et område (dette gjøres normalt i løpet av en dag). Hvis mobilnettet skulle gå ned, vil du ikke kunne ringe, sende meldinger eller surfe med mobilen, men du kan fortsatt ringe nødnummer 112 hvis en krise oppstår.

Har du bredbånd med trådløst nettverk hjemme eller andre steder, kan du koble mobilen til det trådløse nettet. Da kan du ringe eller sende meldinger med apper som bruker data i stedet for mobilnettet, som for eksempel FaceTime, Google Duo, Messenger eller Snapchat.

Du vil fortsatt kunne ringe og sende SMS med WiFi Tale. Da ringer du på vanlig måte og trenger innen app eller ekstrautstyr. Les mer om WiFi Tale her.

Slik får du 5G

Ønsker du å utforske mulighetene med 5G, trenger du en 5G-mobil som er klar for vårt nett. Om du har et relativt nytt SIM-kort, trenger du ikke å bytte det. Du trenger heller ikke å endre Telenor-abonnementet ditt – mobilen vil automatisk koble seg til det nye 5G-nettet. 

Mer om dekning

Forsiden Dekningskart4G3G