Slik unngår du å la deg lure av falske e-poster og vedlegg

mann med hettegenser foran PC
Se opp for svindel og spoofing e-poster! Det kan se ut som de kommer fra banken din, en samarbeidspartner, ligningskontoret, PayPal, Apple eller en annen kjent virksomhet, men egentlig kommer de fra bedragere.

Falske e-poster kan ha mange ulike former og er uautoriserte handlinger fra tredjeparter. E-postmeldinger som henvises til som “phishing” eller “spoofing” blir mer og mer vanlig og kan fremstå som legitime ved å inkludere bedriftsnavn, logoer, farger og juridiske ansvarsfraskrivelser. En forfalskning av avsender omtales innen datasikkerhet som spoofing. 

Å forfalske avsender er dessverre svært enkelt å gjennomføre i digitale medier. Få digitale kommunikasjonskanaler har en verifisering av avsender. Vi må derfor aldri ta for gitt at en e-post kommer fra den oppgitte avsenderadressen.

Hvordan oppdage en falsk e-post og vedlegg

I nærmest samtlige forsøk på epost-svindel spiller kjeltringene på frykt. Det kan være formulert slik at kontoen din blir avsluttet hvis du ikke går inn og endrer dine personlige opplysninger innen 24 timer. Hvilket seriøst firma ville formulert seg slik og kontaktet deg på e-post om en slik viktig ting? Svaret er såre enkelt: INGEN. Dette er forsøk på å lure til seg sensitiv informasjon.

Dette skal du se etter

I de fleste svindelforsøkene finner man en rekke likhetstrekk som avslører dem alle. Ser du etter disse neste gang du mottar en slik e-post, kan du etterhvert raskt skille svindel fra de ekte. 

  • Rare problemstillinger
  • Rare avsendere
  • Rare lenker
  • Merkelige krav
  • Dårlig språk

Sikre e-posten din

Vi anbefaler deg å ha en sikkerhetstjeneste for e-post som gir deg trusselbeskyttelse for innkommende og utgående e-post, i tillegg til kryptering og datatapsbeskyttelse. E-mail Security fra Telenor gir deg avansert beskyttelse mot sikkerhetsangrep via e-post med hurtig oppdatering og tilpasning. Vi har også tjenesten Virus- og spamfilter som sikrer e-post.

Enklere å sikre seg mot cyberkriminalitet

Brukere aksesserer tjenester fra forskjellige enheter, når som helst og fra hvor som helst. Stadig flere forretningskritiske tjenester integreres i nettverket, og kravene til tilgjengelighet på tjenestene øker. Samtidig øker både forekomsten og kompleksiteten til skadevare og datainnbrudd. 

Presset fra cyberkriminelle bidrar til at det må tenkes nytt om hvordan vi sikrer våre digitale verdier og IT-sikkerhet må få større fokus. Vi ruster deg for en stadig mer kompleks IT-infrastruktur i et trusselbilde som er i konstant endring.

Les mer om våre sikkerhetstjenester