Zaptec
Zaptec
- Internet of Things

Norsk IoT-innovasjon gir smartere elbillading

Publisert: 28. oktober 2020 kl. 12:00

Med innovativ teknologi fra norske Zaptec og IoT fra Telenor er elbillading nå blitt både smartere og mer kostnadsbesparende for borettslag og store parkeringsanlegg. Det gir også helt nye muligheter for å ta smarte og bærekraftige valg for de som bruker elbilladerne hjemme.

Reisen til Zaptec startet i Stavanger i 2012 med fokus på finelektronikk og strømteknologi, og de hadde flere samarbeidsprosjekter med blant annet NASA og deres europeiske søsterorganisasjon, ESA. Men da de så muligheten til å spille en rolle i elbilrevolusjonen som var på gang i Norge, begynte de å fokusere sin ekspertise innenfor strømteknologi og innovasjon mot elbilmarkedet.  

- Vi så at den store elbilrevolusjonen som var på trappene ville føre til ekstreme behov for lading, og at de tilgjengelige løsningene ikke var optimale, sier Ole Martin Dahl, Direktør i Zaptec Norge.

De kunne ikke levere nok strøm raskt, og det ville dessuten bli veldig kostbart å lade flere biler samtidig, for garasjer og borettslag ville det være behov for andre og vesentlig bedre løsninger, og der så de en stor mulighet for vår teknologi og tankegang.

Med 4G fra Telenor har vi signal overalt, og det er viktig for vår løsning

— Ole Martin Dahl
Zaptec elbillader
Zaptec Pro er en elbillader som bruker 4G og IoT fra Telenor for å gjøre elbillading både raskere og smartere

Norsk teknologi, design og produksjon

Nå har de nylig lansert Zaptec Pro, en trådløs elbillader med e-sim på 4G fra Telenor. Laderne har innebygget smartness, noe som gjør at de trenger stabilt nett, og det får de med et av verdens beste 4G-nett. Dette gjør det mer driftssikkert, sørger for mer oppetid, og at man kan lade mange biler av gangen. De er koblet direkte til skyen, så betalingstjenester, softwareoppdateringer og tilpasning til nye bilmodeller kan skje fra sentralt hold. 

Løsningen og teknologien bak er utviklet i Norge, og er så smart og annerledes at flere elektrikere trodde Zaptec bare fleipet da de dro rundt og introduserte den.

- Uten å bli alt for teknisk, så klarte vi altså å få til at ladestasjonene kan stå på en samlet kurs hvor både last og fase balanseres, noe som var helt nytt og gjør hele systemet og installasjonen mye enklere, forteller Ole Martin. Grunnen til at de valgte Telenor som samarbeidspartner var ganske opplagt, forteller han også.  

- Det er god dekning i både fjell og daler, det er vi vant med, men ikke minst nede i kjellere og garasjer også, noe som er veldig viktig for oss som installerer og drifter elbilladere. Vi er helt avhengig av oppetid i nettet, og det får vi med Telenor.

Les mer om Telenors fokus på 4G og IoT

Løsningen på ladeutfordringene i Haugenstua borettslag

Zaptec Pro gir en rekke bruksfordeler for borettslag og parkeringshus. Siden de kommuniserer på 4G, er laderne trådløse, så kundene trenger ikke å sette opp eller drifte eget wifi for at laderne skal fungere. De kan også belaste sluttbrukerne direkte og ikke måtte ta uønskede utgifter via felleskassa, noe som var viktig for et av de største borettslagene i Oslo. Hassan El Messaoudi, styreleder i Haugenstua borettslag med 882 leiligheter, forteller; - Flere og flere av våre beboere får seg elbil. Den gamle løsningen for lading førte til mer arbeid for styret og at utgiftene ofte ble ført på felleskassa, noe som er urettferdig.

Da vi skulle utvide ladingssystemet vårt, var det viktig å finne en ny og bedre løsning

Zaptec elbillader
Haugenstua Borettslag i Oslo har over 880 leiligheter, og med økende antall elbiler måtte de finne en ny løsning for lading

Han forteller videre:

- Med denne løsningen fra Zaptec så trenger vi ikke noen kabling eller eget nett, og forbruket for hver enkelt bruker blir belastet dem direkte, så vi sparer borettslaget for både tid og penger.

Sluttbrukeren har også tilgang til en egen app som lar dem holde øye med ladingen, så man kan være sikker på at bilen lader og se hvor langt den er kommet. En annen nyttig funksjon er at man kan utsette ladingen til det for eksempel er lavere strømpris, noe som kommer godt med her i Norge.

Les mer om Zaptec sine elbilladere

Lokale arbeidsplasser, internasjonale ambisjoner

Zaptec har nå installert nesten 40.000 ladere rundt i landet, og legger litt stolthet i at de som norsk oppstarts-bedrift bidrar til norske arbeidsplasser ved at de designer, utvikler og produserer sine ladere her i landet. De trives også godt i samarbeid med Telenor, som Ole Martin sier; - Vi er stolte over å få samarbeide med Telenor om det å gjøre norsk transportsektor mer bærekraftig og fornybar, og når vi etter hvert skal ut i verden og gjøre det samme for andre markeder, så er det jo en enorm fordel både å ha tilgang til Telenors gode internasjonale nettverk, men også at vi allerede er godt vant og har utviklet våre løsninger deres på internasjonale 4G standarder.

Zaptec elbillader
Zaptec Pro gir borettslag og parkeringshus et bedre alternativ for lading av ellbiler, uten at de må sette opp og drifte eget wifi.

Dette gjengjeldes også fra Telenor sin side. Jan-Fredrik Larsen, KAM for IoT hos Telenor, forteller :

- Zaptec er en spennende norsk teknologistart-up med store ambisjoner. Måten de tar i bruk 4G og IoT for å spare forbrukernes penger og forbedre lokalmiljøet, er inspirerende og morsomt å få være en del av.

IoT på 4G kan benyttes til å få mange eksisterende og nye løsninger mer effektive og smartere. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat

Kontakt oss nå!