Startskuddet har gått for tingenes internett

Anders Hagen (t.v.) i Q-Free og dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, med sensor som sender signal om parkeringsplassen er ledig eller opptatt.

Telenor tester nå en ny internasjonal standard for ”tingenes internett” som for alvor vil få fart på markedet. Først ute er smartparkering i Trondheim.

– Vi har jobbet med tingenes internett i flere år allerede, og har i dag ca. 1,1 millioner sensorer koblet til mobilnettet vårt. Men med den nye standarden Narrowband Internet of Things (NB-IoT) tror vi markedet vil eksplodere, forteller Sofia Tropé, forretningsutvikler innen IoT hos Telenor.

Teknologien til den nye standarden baserer seg på 4G-nettet, men gir enda bedre dekning, betydelig lavere sensorpris og mye lengre batterilevetid. Dette åpner for enormt mange muligheter, der det tidligere ikke har vært mulig eller lønnsomt med sensorer.

Interessen er allerede enorm. Hver uke kontaktes Telenor av entreprenører, industriselskap og kommuner som vil digitalisere og optimalisere løsninger. Først ut med den nye teknologien er en parkeringsløsning fra trondheimsbedriften Q-Free.

Smart og miljøvennlig

Ved pendlerparkeringen på Ranheim utenfor Trondheim, har Q-Free, i samarbeid med Telenor og Statens Vegvesen, gravd ned sensorer som kan varsle bilister om parkeringsplassene er ledige eller opptatt. Når løsningen lanseres kommersielt, vil man også kunne forhåndsbestille parkeringsplass via mobilen. 

I følge Q-Free viser undersøkelser at hele 35 prosent av bilkjøring i de store byene skyldes bilister på jakt etter parkeringsplass, så her er det potensielt store miljøgevinster. 

– Overalt hvor jeg hører snakk om smarte byer, er nye parkeringsløsninger alltid høyt på listen over prioriterte oppgaver som skal gjøre hverdagen grønnere og enklere for innbyggerne i de store byene, sier forskningsdirektør Anders Hagen hos Q-Free.

Pendlere vil slippe frustrasjoner og tapt tid på leting etter en ledig parkeringsplass, noe som forhåpentligvis vil få flere til å parkere ved innfartsårer og reise kollektivt inn til bykjernen. For bilister generelt vil løsningen føre til mindre kødannelse i byene, bedre fremkommelighet og lavere utslipp.

Sofia Trope og Bjørn Amundsen fra Telenor Norge.

Sofia Tropé og Bjørn Amundsen fra Telenor Norge.

Mange muligheter

I første omgang testes teknologien på 15 parkeringsplasser i Trondheim og ved Telenors hovedkontor på Fornebu. Parkeringssensorene skal tåle både kulde og varme, regn, snø og is, piggdekk, kjettinger og brøyteploger. 

Dette har aldri vært gjort på gateplan tidligere, og gir helt nye muligheter. 

Statens Vegvesen, som eier parkeringsplassene i Trondheim, følger med. Hvis alt fungerer som forventet, vil sensorene kunne installeres flere steder og gi kunnskap om hvordan folk reiser og parkerer. Dette vil igjen gjøre det lettere å planlegge et mest mulig miljøvennlig transportsystem. I tillegg kan sensorer for eksempel gi informasjon om veiforhold, hvor mange biler som passerer et gitt punkt, eller hvor mange som befinner seg i en tunnel for eksempel ved en ulykke.

– Nesten alle arbeidsprosesser kan optimaliseres, og nye utvikles, ved hjelp av tingenes internett, og sensorene blir nå så rimelige, og rekkevidden så god, at det ikke finnes grenser for hvor de kan brukes, sier Ove Fredheim, direktør for bedriftsmarkedet hos Telenor. 

Telenor tror bruken av sensorer vil overgå selv de mest optimistiske prognosene. Sensorer kan plasseres i alt fra vannrør for å overvåke renhetsgrad og varsle om lekkasjer, til maskiner og kjøretøy for fjernstyring, sporing, informasjonsinnhenting og serviceoppdateringer, eller for eksempel i sykler og sykehussenger. Mulighetene er enorme.

Landsomfattende nett

– NB-IoT er ennå i startfasen, men våre forventninger til antall ting som nå kan kobles til nettet er nesten uendelig, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Og Telenor er godt forberedt for den nye standarden.

– I løpet av 2017 vil Telenor ha oppgradert hele sitt mobilnett til 4G. Narrowband-IoT baserer seg nettopp på 4G-nettet, og det vi gjør fremover er å oppgradere våre 4G basestasjoner med et software som slår på den nye radioteknologien, sier Amundsen.

Narrowband IoT vil ha enda større rekkevidde, noe Q-Free kan bekrefte. Dekningen for parkeringssensoren deres er bedre enn for en vanlig mobiltelefon i 4G-nettet. 

– Nå kan selv den minste ting, enten den er under jorden, i tett befolkede områder eller på fjell og vidder, kobles til nett. Dette har aldri tidligere vært mulig, og vi går en spennende tid i møte, sier Amundsen. 

Vil du vite mer om IoT og mulighetene for din bedrift eller kommune, send oss din henvendelse til partnersolutions@telenor.com