En smilende Helge Lindvik i Munck Cranes sitt lagerbygg.
En smilende Helge Lindvik i Munck Cranes sitt lagerbygg.
- Sikkerhet

Fikk kontroll på risiko med IT-sikkerhet i flere lag

Publisert: 13. oktober 2021 kl. 13:00

– Vi ble stadig mer bekymret for IT-sikkerheten vår. Kompetansen og tiden strakk ikke til, og vi trengte en sikkerhetspartner. Telenor ble et naturlig valg for oss, forteller Helge Lindvik, IT-ansvarlig i Munck Cranes.

Munck Cranes er en av de største produsentene og leverandørene av kraner og løfteutstyr i Norge og utlandet. Gjennom en nesten hundre år lang historie har virksomheten sett på teknologi og digitalisering som et konkurransefortrinn og en mulighet for å drifte mer bærekraftig. Da gjelder det å ha kontroll på IT-sikkerheten.

­– Vi benyttet et standard antivirus-program, men hadde ingen som kunne overvåke det aktivt. Det var ikke godt nok og Telenor ble derfor en nødvendig partner for å øke sikkerheten vår, forklarer Lindvik.

I dag har Munck Cranes endepunktsikkerhet, multifaktorautentisering og 24/7-overvåking fra Telenor. På den måten har de fått kontroll på sikkerheten og erstattet bekymringer med mer tid til å bruke på det som betyr noe – kjernevirksomheten.

Nøytraliserte potensielt angrep

Sikkerhetsekspertene i Telenor møter ofte bedrifter som fortsatt tenker «hvorfor skal noen angripe oss?» og «det kommer ikke til å skje her». At Munck Cranes tok grep og satt IT-sikkerhet høyt på agendaen, har gjort dem mindre sårbare og vil garantert spare dem for angrep i fremtiden.

Da den nye sikkerhetsløsningen ble implementert oppdaget Telenor at det allerede var inntrengere i systemene til Munck Cranes. Angrepet ble isolert og nøytralisert med en gang og heldigvis var ingen skade skjedd.

– At dette angrepet ble oppdaget viste jo med all mulig tydelighet at investeringen i IT-sikkerhet og samarbeidet med Telenor var riktig, sier Lindvik.

Nøytraliseringen av angrepet sparte Munck Cranes for kostbar nedetid og hindret inntrengerne i å komme seg videre inn i systemet hvor de kunne gjort stor skade.

– Helge Lindvik sitter i Munck Cranes ved en kontorpult med to dataskjermer foran seg.
FORNØYD: Helge Lindvik i Munck Cranes er glad for at de endelig har full kontroll på sikkerheten – både for sin egen drift og for å sikre kundedata.

Endepunktsikkerhet og multifaktor gir nødvendige lag av sikkerhet

I tillegg til kompetanse og 24/7-bemanning fra Telenor, består sikkerhetsløsningen til Munck Cranes av endepunktssikkerhet og multifaktorautentisering.

Endepunktsikkerhet er en sikkerhetstjeneste fra Telenor som erstatter vanlige antivirusprogrammer og som gir mer omfattende beskyttelse. Tjenesten overvåker alle plattformer og mobile enheter hos Munck Cranes – uavhengig av hvor de ansatte oppholder seg, og hvilket nettverk de benytter. Sikkerheten er der også når de ansatte jobber offline.

Multifaktor-autentisering er et av de mest effektive verktøyene en bedrift kan ta i bruk for å holde inntrengere ute og sikre en trygg drift. Kort fortalt betyr multifaktor pålogging der brukerne identifiserer seg i flere trinn, noe som gi et ekstra lag sikkerhet for Munck Cranes.

En vanlig multifaktor-løsning levert av Telenor benytter som regel en kombinasjon av tre faktorer:

  • Brukernavn eller passord

  • Engangskode eller fingeravtrykk

  • Ansiktsgjenkjenning eller stemmegjenkjenning

jpg – Kontorlokalene til Munck Cranes sett utenfra.
VIKTIG FORSIKRING: Enkelt forklart er IT-sikkerheten levert av Telenor en forsikring mot uforutsette kostnader for Munck Cranes.

Endepunktsikkerhet i kombinasjon med multifaktorautentisering og overvåking fra Telenor Security Operation Centre (TSOC) har redusert risikoen for nedetid og dataangrep for Munck Cranes.

TSOC er grunnmuren i sikkerheten vi leverer. Kompetansen og deres døgnåpne kapasitet gjør det svært vanskelig for inntrengere å slippe gjennom. Kombinasjonen av mennesker og maskiner gjør denne formen for overvåking svært effektiv, noe som fører til at trusler, mønstre og farlige hendelser oppdages mye raskere enn om bare en maskin hadde stått mellom de kriminelle og kundene til Telenor. 

Kan ta ferie med god samvittighet

– Tilgangen på sikkerhetssenteret og kompetansen var avgjørende for at vi valgte Telenor som sikkerhetspartner. Nå kan jeg endelig ta fri fra jobb med god samvittighet og uten å bekymre meg for IT-systemene våre, forteller Lindvik.

Fra før har Telenor levert nettverk og en fleksibel WAN-løsning til avdelingskontorene til Munck Cranes.

– Vi føler det er ryddig å samle sikkerhetstjenester og nettverk hos samme leverandør. Da har vi kun en leverandør å forholde oss til på et så viktig område og det blir enklere å oppdage og eliminere svakheter, sier Lindvik.

– Portrettbilde av Helge Lindvik fra Munck Cranes
GOD IT-SIKKERHET: Bedrifter kan aldri være helt trygge når det gjelder IT-sikkerhet. Det viktigste er å risiko-optimalisere for å eliminere menneskelige feil og å ha gode rutiner for å nøytralisere angrep. Det er Helge Lindvik glad for at Munck Cranes nå har.

Kundene til Munck Cranes er helt avhengige av at de har sikkerheten på stell. Med   sikkerhet i flere lag fra Telenor kan Munck Cranes nå forsikre kundene om at også de er trygge med dem som leverandør.

– Både vi og kundene våre slipper å bekymre oss, og vi kan heller bruke ressurser på å utvikle tjenestene våre. Nå som sikkerheten er på plass og vi frigjør tid skal vi fokusere enda mer på å gjøre driften vår grønnere ved å gjenbruke kraner og bruke flere kortreiste materialer, avslutter Lindvik.

Nysgjerrig på hvordan Telenor kan øke sikkerheten i din bedrift?

Kontakt oss i dag!