Pluss og minus ved å gjøre regnskapet selv

Illustrasjonsbilde av arbeider som gjør regnskapet sitt selv
Bør du betale for en regnskapsfører, eller la hodet få bryne seg i sene nattetimer? Eller finnes det en kombinasjon som er enda bedre?

Synes du at prisen for en regnskapsfører kan bli i overkant høy? Det er ingen tvil om at regnskapsførere koster penger, og at det for mange derfor kan være fristende å heller ta noen lengre arbeidsdager og bite tennene sammen. For hva er vel noen ekstra timer her og der ...?

En undersøkelse som Telenor har gjort blant små og mellomstore bedrifter, viser at registrering av bilag og fakturering ofte er tidstyver som går på bekostning av frikvelder og helgeaktiviteter. En time her og en time der er altså fritiden din. Tiden med familien, tiden på fotballbanen, tiden til TV-seriene alle snakker om.

Krever tid og kunnskap

For det er ingen tvil om at det kreves både tid og inngående kunnskap for å gjøre regnskapsjobben selv. En regnskapsfører gir deg trygghet for at tallene i regnskapet ser riktige ut. For dersom ikke tallene stemmer og kunnskapen mangler, kan følgene bli fatale.

– Har du feil i regnskapet kan du risikere å ta fremtidige finansielle beslutninger basert på uriktige tall. Dette kan for eksempel være å ansette flere fordi du tror du har råd til det. Mangler du kunnskap om økonomistyring, risikerer du å fokusere på salg av en vare eller tjeneste som ikke er den mest lønnsomme for deg. I verste fall ender jo dette med konkurs, forteller Mads Henanger, som jobber som Partner Account Manager i 24SevenOffice.

Vet hvor skoen trykker

I samarbeid med 24SevenOffice tilbyr Telenor nå en løsning som gjør at du, blant mye annet, kan fakturere for oppdrag som er utført – direkte på telefonen – og som gjør at du jobber i samme system som regnskapsføreren din. Under utvikling av tjenesten intervjuet Telenor mange kunder i små og mellomstore bedrifter for å finne ut hvor skoen trykket.
info icon
Det finnes løsninger for deg som ønsker å gjøre hele regnskapet selv, og for deg som ønsker å sende og attestere faktura selv, og så bruke regnskapsføreren til resten. Les mer om Fakturering og Regnskap.
– Vi fant ut at særlig håndverkere, folk i rengjøringsbransjen og servicenæringen hadde en stor utfordring: De brukte mye tid på å fakturere, og så seg ofte nødt til å vente med det til arbeidsdagen var over. Dette ønsket vi å gjøre noe med, forteller Kjetil Aasdal, som er business manager i Telenor Bedrift.

Regnskapsfører + deg = sant

Dersom du eller en av dine ansatte har kunnskapen som kreves for å føre et regnskap, ja da er det bare å gi jernet! For ved å gjøre det selv, sparer du definitivt penger. Det er imidlertid viktig at dere holder dere oppdatert på nye regler hvert år, da disse kan skifte. Det du kunne fått fradrag for siste år, gjelder kanskje ikke lengre.

Men hva hvis du eller en av dine ansatte har kunnskapen som trengs for å gjøre deler av regnskapet selv, men er usikker på andre ting? I stedet for å betale en høy pris for at en regnskapsfører gjør hele jobben, kunne det kanskje ha vært fint bare å betale for akkurat det du trenger?

For det er jo slik at både du og regnskapsføreren uansett må ha jevnlig kontakt med hverandre for å sikre at begge er oppdaterte på hva som foregår. Og det er ikke alltid det passer med en telefon fra vedkommende når du er opptatt med å legge rør, tak eller drive annen næringsvirksomhet. På samme tid er det jo ikke alltid regnskapsføreren er tilgjengelig når du så sårt trenger noen tall bare han eller hun har tilgang til.

– Med det som heter Smart Arbeidsdag kan du faktisk overlate deler av jobben til regnskapsføreren, og hele tiden ha tilgang til oppdaterte data i systemet. Entreprenører som driver i for eksempel håndverk-sektoren bør jo bruke tiden på å være ute og gjøre jobben, i stedet for å fokusere på regnskapet, sier Henanger.

Konseptet han beskriver går ut på at regnskapssystemet er digitalisert og automatisert, slik at både regnskapsføreren og daglig leder har tilgang til en oppdatert versjon av regnskapet. På denne måten kan dere dele ansvaret mellom dere, og du har alltid tryggheten i den endelige kontrollen fra regnskapsføreren om du ønsker det. Og her kan det være mye penger å spare.

– Ved å digitalisere den inngående og utgående flyten av faktura, kan mye av jobben være gjort, sier han.

Vil du vite mer?
Kontakt oss
info icon

Kontoret på mobilen

Våre løsninger for økonomi og prosjektstyring hjelper service- og håndverksbedrifter å forenkle og effektivisere arbeidsdagen – med mobilen som verktøy.

Du velger kun det du trenger. En av våre rådgivere gir deg anbefalinger om hvilke tjenester som passer din bedrift. Vårt «Kom i gang»-team sørger for at løsningen blir satt opp slik dere ønsker, og at alle får nødvendig opplæring. Alle ansatte får også tilgang til brukerstøtte.