Trådløst nettverk det lukter gull av

Holmenkollen
Norges nasjonalanlegg for skisport, Holmenkollen, er blant de teknologiske mest avanserte vintersportsarenaen i verden. En stor del av æren har Telenor som har bygget ut et trådløst nett i verdensklasse på arenaen.

Som IT-leverandør for Oslo kommune er Telenor med på å sørge for at publikum over hele verden kan følge med på ulike arrangementer i Holmenkollen.

– Dagens medievirkelighet foregår i praksis i sanntid. Media er ekstremt krevende kunder fordi de har hele verden som publikum, sier Aziz Elkhou.

Han er IT-sjef i Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune, som har ansvar for drift og vedlikehold av Holmenkollen. Etter å ha arbeidet med IT i kommunen siden 1991 har han solid erfaring med digitalisering og løpende imøtekommelse av nye behov.

Aziz Elkhou, IT-sjef i Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune.
- Samarbeidet fungerer utmerket, og vi er svært fornøyde, sier Aziz Elkhou, IT-sjef i Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune.

Grunnmur for digitalisert medieformidling

Det endrede mediebildet stiller stadig tøffere krav til IT- og kommunikasjonsløsningene ved større idrettsarrangementer. Kravet til kapasitet er enormt. Med fullt medieoppbud og publikum som følger arrangementer på TV, internett og smarttelefoner over hele verden, må alt det tekniske gå på skinner. 

– I dag er det et absolutt krav fra mediene om IT-løsninger som takler direkte TV-overføringer, strømming og nyhetsartikler som fortløpende legges ut på nettaviser. Også tunge bildefiler som lastes opp direkte fra kameraene via Wi-Fi til ftp-servere. Med et bredt spekter av medier både fra Norge og internasjonalt som skal dekke arrangementer «live» for sitt publikum er det ikke rom for feilmargin, sier Elkhou.

Helsesjekk på nettverk og sikkerhet

Dagens nettverk fikk sin ilddåp under skiskytter-VM i 2016. I forkant av arrangementet gjennomførte Telenor Inpli sammen med Kultur- og idrettsbygg en helsesjekk på eksisterene IT-infrastruktur.

– Sammen gikk vi gjennom og feilsøkte på alt av trådløst nett, kabelnett og brannmurer. Og kontrollerte at rutere og kommunikasjonen ville takle den høye belastningen vi visste den ville bli utsatt for. Da Helsesjekk Holmenkollen var gjennomført, foretok vi tre «disaster checks». Slik skaffet vi oss en realistisk risikovurdering av hva som kunne gå galt. Og vi sikret at vi var i stand til å håndtere den belastningen anlegget ville bli utsatt for, forteller han.

Telenor leverer alle svitsjer, rutere og trådløse aksesspunkter i anlegget samt løsninger for IT-sikkerhet og selve plattformen for det trådløse nettet. Alt det tekniske gikk på skinner da verdensmesterskapet gikk av stabelen vinteren 2016 – og det har fortsatt i samme spor siden.

– Under arrangementer i Holmenkollen så langt i 2018 har det ikke vært noen feil eller treghet på nettet. Også på områdene i anlegget hvor det er flest som bruker nettet samtidig har hastigheten vært god, sier Andreas Koksrud, teknisk konsulent hos Telenor.

Holmenkollen hoppbakken med tårn
- Under arrangementer i Holmenkollen så langt i 2018 har det ikke vært noen feil eller treghet på nettet, Andreas Koksrud, teknisk konsulent hos Telenor.

Løpende oppfølging

Telenor gjør stadig justeringer og målinger for å påse at alle krav om kapasitet, hastighet og sikkerhet blir møtt, og for å imøtekomme ønsker om nye tjenester.

– I pressesenteret har det for eksempel vært en eksplosjon i behovet for kapasitet. Vi har ved flere anledninger være «on-site» og utført målinger slik at vi kan justere både plassering og konfigurasjon for optimal utnyttelse, forteller Koksrud.

I tillegg til oppsett av flere ulike trådløsnett har også det blitt gjort tilpasninger i hopptårnet slik at dommere skal kunne benytte nettbrett og PC-er til å se bilder fra ulike kameraer, og det har blitt satt opp løsninger for billettscanning med WiFi – en løsning som vil gjøres permanent etter sesongen 2018.

Aziz Elkhou i Kultur- og idrettsbygg (KID) er svært fornøyd med dialog og oppfølging fra Telenor: 

– Samarbeidet fungerer utmerket, og vi er svært fornøyde, avslutter Elkhou.