Dame som leser om nettside på sin PC
Dame som leser om nettside på sin PC
- Løsninger

Lage nettside selv eller la andre gjøre jobben?

Publisert: 24. september 2020 kl. 15:16

Det er ikke bare for store bedrifter at en hjemmeside er verdifull. For mindre lokale bedrifter som kanskje ikke gjør mye annen markedsføring er nettsiden en fantastisk salgskanal – og om ikke enda viktigere enn for de større bedriftene.

Du har bestemt deg for å lage din første nettside, eller bytte ut den du allerede har som ikke fungerer slik du ønsker. Da har du to valg; enten kan du utforme lage hjemmesiden på egenhånd eller du kan la andre ta seg av den jobben. Setter du opp websiden på egenhånd må du også tenke over om du selv vil stå for innholdet som tekst og bilder, eller få hjelp til det.

Det er viktig å tenke godt gjennom dette før du tar avgjørelsen, da det fort kan avgjøre resultatet av websiden din. Her er to ting vi mener du bør vurdere før du bestemmer deg.

Lage innhold til hjemmesiden

Det første spørsmålet handler om innhold. Innhold vil si alt av tekst, bilder og annet visuelt du vil ha på nettsiden. Ingen kjenner kundene dine bedre enn deg, og det kan derfor være en stor fordel å skrive dine egne tekster. Du vet hvilke ord og uttrykk du bør bruke for å trigge interessen til den som besøker hjemmesiden din, slik du gjør når du snakker med kundene dine hver dag.

Men pass på - det er fort gjort å bli hengt opp i sitt eget fagspråk når man skriver om det man jobber med. Det kan derfor være lurt å få noen utenfor bedriften til å ta en titt på tekstene dine.

Bilder er viktig for å gi et profesjonelt inntrykk av nettsiden. Dersom du er flink til å ta bilder eller finne de riktige bildene som er lov å bruke, kan dette gjøres selv. Hvis ikke kan det være verdt å skaffe hjelp.

Det samme gjelder video. Kan du redigere og få frem budskapet ditt med video er det en god strategi å lage det selv. I følge HubSpot vil 20 % lese teksten på en side, men 80 % vil se en video. Og etter å ha sett en video er 64 % av seerne mer sannsynlig til å kjøpe. Derfor er video på hjemmesiden absolutt en god investering.

En nettside blir aldri ferdig

Dersom du er av den kreative typen vil du kanskje lage innholdet til nettsiden selv. Men vær forberedt på at å utarbeide og vedlikeholde sin egen hjemmeside selv være en stor jobb.

En webside blir aldri helt ferdig, det vil alltid være noe å oppdatere og justere. Elementer du vil komme til å oppdatere på hjemmesiden i løpet av et år kan eksempelvis være produktinformasjon, nyhetssaker, tilbud, informasjon om ansatte og kanskje åpningstider rundt ferietider. I tillegg vil du kanskje måtte oppdatere og optimalisere nettsiden for at den skal rangere bedre i søkemotorer som Google, slik at kunder finner akkurat din side når de søker etter produktene du selger.

Er du ansvarlig for websiden selv må du ta deg tid til å gjøre slike oppdateringer. Hvis ikke bør du vurdere ekstern hjelp til innhold, publisering og oppdatering.

Det første spørsmålet var altså om innhold; har du kunnskap, tid og lyst til å lage dette selv? Svarer du «ja» kan du også vurdere om du vil gjøre det tekniske oppsettet selv. Dersom svaret er «nei» kan det tyde på at det passer bedre for deg å la profesjonelle ta hånd om både oppsett og innholdsproduksjon av hjemmesiden. Ofte vil nemlig de som setter opp nettside også kunne hjelpe deg med innholdet.

info icon

Les om Eva-Linda og Espen som satte bort jobben med å lage hjemmesider til Telenor. De hadde verken tid til – eller interesse for – å lage nettsiden selv.

Teknisk oppsett av nettsiden

Det er ikke vanskelig å sette opp en webside i dag. De fleste nettsidebyggere er intuitive og brukervennlige. Det er likevel et par ting du må vite om for å lage en god nettside. Dette er for eksempel hvordan du lager gode metabeskrivelser, alt-tagger på bilder, kjøper og setter opp domene, samt hvordan du bruker bilder med høy nok oppløsning.

Er du kreativ, har øyne for estetikk og har brukervennlighet i fokus, vil du like å designe din egen nettside. Les mer om hvordan du lager hjemmeside med vår nettsidebygger og se hvor enkelt det er.

Det kan være en tidkrevende jobb å sette opp en nettside, spesielt dersom du ikke har gjort det før. Du må vite hva du vil formidle (innholdet) og hvordan du vil gjøre det (oppsettet). Hvilken informasjon vil du vise, og skal det være tekst, bilder eller for eksempel video? Hvem er kundene dine og hvordan kan du lage en hjemmeside de vil like og bruke?

Å lage sin første webside kan fort ta litt tid. Det innebærer å skrive teksten, gjøre seg kjent med nettsidebyggeren, bygge hjemmesiden og lansere. De fleste utformer sider som denne, med typisk 3-5 undersider i menyen.

Vil du få nettsiden produsert for deg, må du sette av tid til telefonsamtaler med våre webrådgivere. Her blir dere enige om hva som skal stå på nettsiden og hvilke farger, bilder og utforming nettsiden din skal få.

Så hva skal du velge?

Det er ingen fasit på hva som er det riktige valget, men tenk gjennom disse spørsmålene før du bestemmer deg:

  • Liker du innholdsproduksjon og er du god på dette?

  • Vet du det du bør vite om nettsidebygging?

  • Vil du sette av tiden det kreves å lage nettsiden fra bunnen av?

Ønsker du å få hjemmesiden laget av Telenor kan du gjøre deg kjent med stegene og hva du kan forvente underveis i prosessen. Les også mer om pakker og priser.

Eller er du motivert til å lage nettsiden selv? Sjekk ut nettsidebyggeren og vår demonstrasjonsvideo.