Slik får du en nettside som kundene dine finner

I 2019 starter salgsjobben lenge før kunden tar kontakt. Dagens kunder gjør nemlig unna store deler av vurderingene på nett, og kontakter eller besøker kun de bedriftene som har gjort et godt inntrykk.
Det betyr at hjemmesiden til bedriften din både må se profesjonell ut, være lett å finne frem på, og inneholde alle opplysningene kunden forventer å finne, for å inngi tillit og lyst til å ta kontakt.
I tillegg må websiden oppnå god synlighet i søkemotorene (SEO).
I denne guiden vil du kunne lese mer om hvordan du kan sikre at din bedrift lykkes med å tiltrekke kunder på nett.
Noen interessante tall om dagens kunder
150 er gjennomsnittlig antall ganger en nordmann sjekker smarttelefonen i løpet av et døgn.
67 % av forbrukerne sjekker et produkt på nett først – selv om de skal kjøpe det i en fysisk butikk.
19 % av forbrukerne mener det er helt nødvendig å undersøke på nett selv om de skal kjøpe noe i en fysisk butikk.
70 % av beslutningsprosessen er allerede unnagjort når den gjennomsnittlige B2B-kunde tar kontakt med en representant for bedriften.
Hvordan finner kundene deg?
Fire endringer har revolusjonert hvordan kunder vurderer alternativene før et kjøp.
Først kom internett, så smarttelefonen, og deretter både 4G og abonnementer med nærmest ubegrenset datatrafikk.
Allerede den første av disse endringene påvirket premissene for markedsføring: Bedrifter måtte ha en hjemmeside. Med alle fire er det ikke snakk om en endring, men om en revolusjon:
I dag surfer vi overalt og hele tiden – uavhengig av om vi sitter foran PC-en eller venter på heisen, og uansett om vi er på et sted med WiFi eller ikke.
Hvis vi planlegger et større innkjøp, enten privat eller for bedriften vår, vil en stor del av surfingen dreie seg om dette kjøpet. En undersøkelse fra Retail Dive har vist at hele 88 prosent av forbrukerne gjør undersøkelser på internett før de handler noe, og selv når de besøker en fysisk butikk, har 78 prosent av kundene søkt på nettet først. Én av fem kunder sier at de alltid gjør research på nett før de besøker en butikk.
Alt dette forarbeidet gjør at dagens kunder kontakter langt færre butikker før de bestemmer seg, enn tidligere.
Mange av kundene begynner undersøkelsene med et Google-søk – i økende grad også før de skal kjøpe enkle produkter som en ny tannbørste eller paraply.
Det betyr igjen to ting:
Uansett hva slags bedrift du driver, vil kundene forvente at den har en nettside. Og inntrykket bedriftens hjemmeside gir, vil i stor grad avgjøre hvorvidt de tar kontakt eller heller går videre med en konkurrent. Dette gjelder uavhengig av om de finner deg via Google, sosiale medier, en henvendelse på for eksempel Mitt Anbud, eller fordi de har sett en annonse eller blitt tipset av en bekjent.
Bedriften din må komme så høyt som mulig i søkemotorene når dine potensielle kunder googler etter dine tjenester. Derfor må du sørge for god SEO, noe du kan lese mer om i neste avsnitt.
Holder det ikke med en Facebook-side?
Det er topp å ha en Facebook-side og gjerne også andre sosiale medier til bedriften din. Men selv om du også på Facebook-siden kan informere om både tjenester, åpningstider og adresse, kan Facebook likevel ikke erstatte en god hjemmeside.
De færreste søker etter rørlegger eller skobutikk på Facebook. De googler. Og i Google er en skikkelig webside helt nødvendig for å nå opp i søket.
På nett med Telenor
I Telenor står våre rådgivere parat til å hjelpe din bedrift med å lykkes på nett. Vi har per i dag ansvaret for hjemmesidene til rundt 300 små og mellomstore norske bedrifter, og bistår våre nettsidekunder med langt mer enn bare det praktiske. Vår tjeneste Nettside På nett inkluderer også strategisk rådgivning, samt profesjonell hjelp til både tekster, design og bildebruk.
«For et lite firma er det gull verdt å ha en profesjonell hjemmeside for våre kunder og samarbeidspartnere. Nå slipper vi å gjøre dette selv. Telenor hjelper oss med alt på websiden. Når jeg har behov for å gjøre endringer eller oppdateringer, tar jeg enkelt kontakt med min webrådgiver i Telenor.»
Hans Georg Askjem, SOL Tekstil Askjem Agenturer, www.soltekstil.no
SEO - hvordan få din bedrift opp i Google
Hvor høyt opp bedriften når i Google, er helt avgjørende for hvor mange nye kunder den får. Her kan du lese mer om hva som gir hjemmesiden god SEO.
9 av 10 kunder starter med å søke etter leverandør på nettet før de bestiller et produkt eller en tjeneste. Siden de aller fleste klikker på ett av de første treffene i søkeresultatet, er det viktig at nettsiden din oppnår en god plassering i Google, Bing eller de andre søkemotorene.
Hva er SEO?
Teknikkene og tankesettet for å komme høyt opp i søkemotorene uten å betale for annonseplass, kalles søkemotoroptimalisering, eller SEO som det gjerne forkortes.
SEO kan både forklare hvorfor bedriftens hjemmeside ikke er nummer 1 i Google, og hva som må til for å oppnå det. Forklaringene går på alt fra tekniske løsninger til innhold, og ytre faktorer som er vanskelige å påvirke.
Som bedriftsleder bør du i hvert fall sørge for at de faktorene du kan påvirke, jobber for deg og ikke imot deg. Og siden alle bedrifter av og til – eller hele tiden – trenger nye kunder, er SEO like viktig uansett hvor stor eller liten bedriften din er.
Hvordan du sørger for god SEO
Hele forretningsgrunnlaget til Google avhenger av én ting: At Google er den største søkemotoren. Det avhenger igjen av at folk flest er fornøyde med søkeresultatene Google gir dem.
Hvilke faktorer Google legger størst vekt på, gjenspeiler derfor hva som er viktig for kundene – slik at en SEO-vennlig hjemmeside nesten automatisk også er kundevennlig.
Her har vi samlet de viktigste tingene små og mellomstore bedrifter må tenke på for å oppnå god SEO. Sjekklisten er med andre ord ikke tilpasset nettbutikker eller hjemmesider med mange titalls eller hundretalls sider.
1. Nettsiden må være god og brukervennlig
Du må rett og slett ha en god hjemmeside, med moderne tekniske løsninger og et design som både ser moderne ut og er lett å bruke – uansett om det skjer fra en PC, nettbrett eller mobiltelefon. Hvis bedriftens eksisterende side er gammel og lite tilpasset mobilskjermer, kan det være enklere og billigere å lage en ny webside.
2. Den må være rask å laste inn
Hastigheten er et av de viktigste rangeringssignalene for Google. Det skyldes enkelt og greit at vi mennesker er utålmodige. Hvis kunden bruker 10 sekunder på å få den opp, er faren for at han eller hun går rett ut, faktisk over dobbelt så stor som hvis siden kun tar ett sekund å laste inn.
Hvis bedriftens hjemmeside tar lang tid å laste, bør du derfor gjøre tiltak. Med mindre tregheten skyldes ekstremt store bildefiler, bør du trolig innhente ekstern hjelp til dette. Google vil gi brukerne sine det beste resultatet, så at nettsiden laster sakte kan føre til at den ikke rangerer høyt i søkeresultatet.
3. Hjemmesiden må virke på mobil
Et annet helt essensielt teknisk krav, er at websiden må vises like godt på både mobil, nettbrett og PC - dvs. at grensesnittet er responsivt. I 2018 ble over halvparten av alle nettsidebesøk gjort via en mobiltelefon. Og mobilbrukerne er nådeløse:
En dårlig opplevelse med å besøke hjemmesiden fra mobiltelefonen, mer enn halverer sjansen for at brukeren besøker siden igjen eller handler fra bedriften. Og 57 prosent av mobilbrukerne vil ikke anbefale en bedrift hvis nettsidene deres er dårlig designet eller ikke mobiltilpasset.
Og som alltid: Fordi mobilopplevelsen er viktig for folk, har Google programmert sine algoritmer slik at det er viktig for SEO.
4. Du må bruke riktige ord
For å bli oppdaget av kundene som googler, må hjemmesiden inneholde riktige ord – altså de ordene kundene søker etter. Disse søkeordene vil som regel være bedriftskategorien (f.eks. damefrisør) og de ulike vare- eller tjenestekategoriene dere tilbyr (f.eks. klipp, striping av hår osv.)
For hver side på nettstedet ditt, bør du «pynte» innholdet med et utvalgt søkeord i viktige elementer for å hjelpe Google med å forstå at siden er relevant.
Det er likevel ikke først og fremst søkeordet du skal tenke på når du forfatter tekstene og velger bildene. I stedet skal du tenke på å gjøre et godt inntrykk på de som besøker hjemmesiden din. Dette skyldes både at Google bruker klikkraten og fluktraten i sin rangering, og at målet med nettsiden til syvende og sist er å overbevise flere kunder.
For de aller fleste små og mellomstore bedrifter er to typer av googlesøk spesielt viktige: Såkalte longtail-søk og lokale søk.
Viktige søkeord
- Longtail-søk: 'regnskapsfører for liten, ideell organisasjon'
Kunden bruker flere ord for å spesifisere søket. Hun eller han vil ikke bare finne en regnskapsfører, men en som har spesialisert seg på små, ideelle organisasjoner.
- Lokale søk: 'regnskapsfører brumunddal'
Kunden legger til et stedsnavn for å sile bort bedrifter som ikke holder til i nærområdet. En undersøkelse viser at 89 prosent av oss søker etter lokale firmaer minst en gang i uken.

5. Du må ha gode metatitler og -tekster
To tekster på hver hjemmeside er ekstremt viktige og fortjener derfor ekstra oppmerksomhet: Tittelen og den korte teksten som vises i søkeresultatet i Google. I SEO-sjargongen kalles disse for henholdsvis metatittel og metabeskrivelse. Faktum er at de to tekstene er blant de aller viktigste enkeltfaktorene for å rangere høyt i søkemotorene.
Tenk på metatittelen og metabeskrivelsen som små reklameplakater. De skal overbevise kunden til å velge nettopp din side fremfor konkurrentene. Tommelregelen er at tekstene bør inneholde minst ett godt salgsargument – samt søkeordet både i tittelen og beskrivelsen.

Vanskelig å holde seg oppdatert?
Ovenfor har vi fortalt deg om noen av de viktigste faktorene for å få hjemmesiden din til å rangere høyt i søkemotorene. Det er imidlertid langt flere. Faktisk sier Google selv at de ser på over 200 rangeringsfaktorer når de avgjør hvilke sider som skal vises hvor i søkeresultatet – og at disse faktorene stadig endrer seg.
Derfor kan det være lurt å overlate SEO-arbeidet til noen som kan det og hele tiden er oppdatert på den seneste utviklingen innen SEO.
Ordliste for SEO
Søkeord: Det ordet eller de ordene folk skriver i søkefeltet i Google før de trykker Enter. Søkeordet kan være alt fra et kort ord til en hel setning.
Klikkrate: Forholdet mellom hvor mange som klikker seg inn på din side fra Google, og hvor mange som får den opp i søkeresultatet sitt. Hvis din side blir vist i søkeresultatet til 140 personer og 7 av dem klikker seg videre til siden, gir det en klikkrate på 5 %. Høy klikkrate er et positivt signal til Google om at hjemmesiden gir et godt svar på søket.
Fluktrate: Når noen kommer inn til nettstedet ditt og går rett tilbake til Google, kalles det flukt (eller bounce). Fluktraten er forholdet mellom antall besøkende og antall bounce. En høy fluktrate kan sende et negativt signal til Google.
Så viktig er lokale søk for bedrifter
50 % av forbrukerne som gjorde et lokalt søk med mobilen, besøkte en butikk samme dag.18 % av lokale mobilsøk fører til salg i løpet av et døgn.
1 av 3 smarttelefonsøk blir gjort like før et butikkbesøk.
Søkemotorannonsering - hvordan og hvorfor
Selv om du gjør en god jobb med SEO, er det ofte fornuftig å også bruke litt penger på søkemotorannonsering. Målet kan både være å øke synligheten og å sluttføre salget med kunder som nøler.
Det er ikke alltid mulig å oppnå førsteplassen i Google for det søkeordet du ønsker. Hvis mange av konkurrentene dine annonserer på søkeordet, vil du også kunne oppleve at selv førsteplassen havner langt nede på siden hos brukerne – opptil fire annonser kommer jo øverst i søket. Da kan en Google-annonse være eneste måte for å oppnå maksimal synlighet.
Hvis du får til en skikkelig rapportering av besøkene på hjemmesiden din, vil du også oppdage at svært mange potensielle kunder aldri sluttfører noen handel. Noen ganger skyldes det at de har valgt en annen leverandør. Andre ganger skyldes det rett og slett sommel eller at de har glemt det. I de tilfellene vil en målrettet annonse kunne ha stor effekt på bedriftens inntjening.
Former for søkemotorannonsering
Som regel vil såkalt søkemotorannonsering virke mer effektivt enn å sende reklameflyers eller kjøpe annonseplass i lokalavisen. Samtidig er det i de aller fleste tilfeller rimeligere.
Men først må du ha en god hjemmeside. Hvis du ikke har det, slik at annonsene leder inn til en dårlig side, vil kundene neppe bli overbevist til å kjøpe hos deg. I tillegg kan det være greit å vite at du kan ende opp med å betale en høyere pris for at kunder skal klikke på annonsen din, hvis nettsiden som annonsene leder til er dårligere enn konkurrentenes webside. Dermed vil annonsen heller ikke gi positive resultater. Husk derfor å gjøre jobben på hjemmesiden først!
Google tilbyr en rekke ulike annonseformer, men for de aller fleste mindre bedrifter vil det være fornuftig å holde seg til disse to:
- Søkeordsannonsering
- Bannerannonsering styrt av retargeting
Søkeordsannonsering = du kjøper deg plass øverst i Googles søkeresultat
Hvis målet er å tiltrekke flere potensielle kunder, er dette som regel den mest effektive annonseringsformen. Ved å kjøpe bedriften plass øverst i søkeresultatet, blir du synlig for potensielle kunder akkurat idet de er på jakt etter varer eller tjenester du tilbyr.
Som i alle andre former for Google-annonsering betaler du kun for de som faktisk klikker seg inn fra annonsen, altså hver gang du får et besøk til hjemmesiden. Prisen per klikk blir lavere jo høyere klikkrate annonsen har. (Klikkrate = antall klikk delt på antall annonsevisninger.)
For å slippe å betale for unyttige klikk, bør du gjøre følgende:
- Velg søkeord der din bedrift vil være et godt valg, og skriv gode annonsetekster som får frem dine unike salgsargumenter. Hvis du selger dyre designmøbler, ønsker du ikke å betale for klikkene fra dem som kun har budsjett til å handle på IKEA.
- Målrett annonsene mot din målgruppe. På den måten kan du blant annet styre hvor i landet annonsene skal vises, eller hvilket kjønn og aldersspenn du vil vise annonsen for. En damefrisør i Bodø trenger for eksempel ikke å annonsere til folk som bor i helt andre deler av landet.
Hva koster et søkeord?
Prisen bestemmes av en helautomatisk auksjon hvor du kun definerer hvor mye du maksimalt er villig til å betale. Dermed avgjøres prisen av hvor mange som byr på søkeordet, og hvor mye hver av dem er villig til å betale. Den faktiske prisen blir akkurat så høy som nødvendig for å vinne budrunden – men ikke over maksprisen. Søkeordet «forbrukslån» er kjent som Norges dyreste, og kan koste over 1100 kroner per klikk. Søkeordet «damefrisør» koster til sammenligning mellom 5 og 11 kroner.
Hvor mye du bør by, avhenger selvfølgelig helt av hvor mye du tjener på hver ny kunde, og hvor stor sannsynligheten er for at et nettsidebesøk resulterer i et kjøp.
Bannerannonsering
For å få de som har besøkt siden din til faktisk å bli kunder, er det bannerannonsering med såkalt retargeting du skal bruke. Da kjøper du annonseplass på et enormt utvalg av nettsteder – men annonsen vises bare til brukere som allerede har besøkt hjemmesiden din, og på den måten vist interesse for det du tilbyr. Dette er en effektiv måte å overbevise folk som vurderer, til å faktisk bli kunder.
Du kan bruke både bilder og tekst i annonsene for å vekke folks oppmerksomhet.
Slik annonserer du uten å bruke tid på det selv
Telenor kan hjelpe din bedrift med å annonsere mest mulig lønnsomt. Da utformer våre eksperter søkemotorannonsene – i nært samspill med deg, naturligvis – og styrer bud, målretting og annonseplasseringer slik at du får maksimal effekt ut av markedsføringen.
Vi tilbyr både søkeordsannonsering og bannerannonsering med retargeting. Uansett hvilken annonseform du velger, bruker vi avansert maskinlæring til å finsikte alle detaljer i kampanjen din. Det er som å ha et stort markedsføringsteam som kun jobber med å optimalisere annonsene, bare at nesten alt går automatisk.
For å kunne følge med og holde kontroll, får du som kunde en egen app som viser resultatene til både hjemmesiden og annonsene i realtid.
Sikkerhet på hjemmesiden
Som eier av et nettsted har du ansvar for kundene dine – og selvfølgelig for at websiden ikke blir hacket. Derfor er det viktig å tenke på sikkerheten.
Bedriftens hjemmeside bør også ha et såkalt SSL-sertifikat. Det innebærer at all kommunikasjon mellom hjemmesiden og PC-en/mobiltelefonen er kryptert. Det sikrer at ikke uvedkommende får se hvilke sider kunden besøker på sidene dine, og eventuelle opplysninger han eller hun legger inn, som passord, epostadresse og betalingsinformasjon.
At en nettadresse begynner med https:// betyr at siden har SSL-sertifikat. Adresser med http:// har derimot ikke SSL-kryptering. Mange nettlesere viser i dag også et advarselsymbol til venstre i adressefeltet hvis brukeren besøker et nettsted uten SSL-sertifikat. Dette symbolet kan gjøre potensielle kunder usikre og føre til at de velger en annen hjemmeside – og dermed bedrift. Spesielt viktig blir dette selvfølgelig hvis kundene skal legge igjen betalingsinformasjon eller personlige opplysninger på sidene.
SSL-sertifikat har også betydning for hvordan Google rangerer nettsiden din. Det bør derfor ikke være noen grunn til å ikke gi bedriftens hjemmeside denne ekstra sikkerheten.
I følge Hubspot vil 84 % ikke gjennomføre et kjøp hvis nettstedet ikke har SSL-sertifikat.
Når Telenor lager hjemmesider for bedrifter eller organisasjoner/foreninger, er SSL-sertifikat alltid inkludert.
Lovgivning – disse reglene er du pliktig å følge
Heller ikke internett er lovløst territorium. Bedrifter må følge flere lover og regler når de lager en ny hjemmeside.
Markedsføringsloven
Markedsføringsloven er like streng for opplysningene bedriften legger ut på nettsiden som i en avisannonse eller radioreklame: Firmaet må kunne bevise påstandene det kommer med. Du kan derfor ikke hevde å være «byens billigste» et eller annet på hjemmesiden dersom du ikke kan hevde det samme i en annonse.
Åndsverksloven
Denne loven syndes det mye mot på internett. Men loven er klar, og det bør ikke være noen grunn til å risikere straff for å ha brutt den: Hvis du skal bruke andres bilder og/eller tekster på bedriftens hjemmeside, må du har rettigheter til bruken. Hvis du ikke har egne bilder, er såkalte stockbilder en god løsning. Slik bildebruk er inkludert når Telenor lager nye websider.
Sporbarhet
Du må passe litt ekstra på når du registrerer domenenavn til bedriftens hjemmeside. Reglene sier nemlig at domenet skal være sporbart tilbake til bedriften. I praksis betyr det at domenet må registreres på bedriften og ikke deg som privatperson. Telenor hjelper deg gjerne med å registrere domenenavn enten du ønsker en adresse som slutter med .no eller .com.
Universell utforming
Seriøse webdesignere forholder seg til et omfattende regelverk for å sikre at hjemmesiden er tilgjengelig for alle, kalt WCAG 2.0. De fleste av disse retningslinjene er valgfrie – du bør likevel følge dem for å sikre brukervennligheten – men noen er faktisk lovpålagte. Du kan lese mer hos Direktoratet for forvaltning og ikt.
Trafikkanalyse
Kunnskap er makt, makt er penger. Og ved å analysere trafikken til hjemmesiden din, kan du få verdifull kunnskap om hvordan du bør markedsføre bedriften.
Det kan være inspirerende å se hvordan trafikken til bedriftens hjemmeside utvikler seg. Men mest av alt er det nyttig.
Det har flere grunner:
- Hvis du vurderer å annonsere på søkeord eller via bannerannonsering, kan du bruke dataene til å vurdere hvorvidt kampanjen virker – gjennom å sammenligne antallet besøkende og salg underveis i kampanjen med antallet før kampanjen startet, og ved å se hvor mange besøkende hver annonse gir deg.
- Det samme gjelder naturligvis også hvis du er aktiv på Facebook eller andre sosiale medier. Har det noen effekt, og er effekten stor nok til å forsvare tidsbruken? God statistikk over nettsidetrafikken gir deg et mye bedre svar enn ren gjetting.
- Ved å se hvilke sider som får mest trafikk, og hvilke som knapt får besøk i det hele tatt, har du også et godt grunnlag for å vurdere hvor det er størst rom for forbedring.
- Hvis en bestemt produkt- eller tjenesteside har svært godt besøk, uten at bedriften klarer å selge produktet/tjenesten, tyder det på at noe i teksten ikke klarer å overbevise dem. Eller muligens er prisen for høy? Uansett har du et langt bedre beslutningsgrunnlag enn du ville hatt uten innsikt i antall nettbesøk.
- Har du en kontaktside som ikke konverterer, dvs. gir deg dårlig respons? I så fall kan det være lurt å se på skjemaet ditt på denne siden – har du for mange spørsmål eller er kanskje ikke siden brukervennlig nok til at de besøkende finner frem? Kanskje foretrekker akkurat dine kunder andre måter å kontakte deg på, for eksempel å ringe eller sende e-post. Dette finner du ut ved å teste og analysere.
Statistikk i MobilAppen
På nett fra Telenor
Tjenesten Nettside På nett fra Telenor gir deg tilgang til de viktigste statistikkene via en mobilapp og et dashbord på PC-en. Dataene blir presentert på en oversiktlig måte, og utvalget er gjort slik at du enkelt kan konsentrere deg om de viktigste dataene i stedet for å drukne i altfor mye informasjon.
Med tjenesten har du også hele tiden tilgang til support som kan hjelpe deg med å ta de riktige avgjørelsene for din hjemmeside.
Mobiltilpasning - så websiden fungerer godt på mobil
Over halvparten av all nett-trafikk skjer med en «liten» mobilskjerm og ikke på PC. Det får store konsekvenser for hvordan bedriftens hjemmeside bør se ut og fungere.
Webdesignet som ser lekkert ut på en PC, vil svært ofte være helt uegnet hvis du besøker hjemmesiden med en mobiltelefon. Grunnen er at mobilskjermene er mye mindre enn en PC-skjerm. Mobilens nettleser vil derfor måtte krympe siden så mye at teksten blir uleselig og menyen så liten at det er umulig å treffe riktig knapp.
I følge Statista.com vil hele 52,2 % av all nett-trafikk kom i fjor fra en mobiltelefon, og Google har begynt å «straffe» sider med dårlig mobiltilpasning.
Derfor må bedriften din sørge for at nettsidene ser like bra ut uansett om kunden surfer med en mobil, nettbrett eller PC.
Løsningen er å gjøre sidene såkalt responsive. Det betyr at elementene automatisk strekkes, krympes eller flyttes rundt avhengig av hvilken skjermstørrelse siden skal vises på. På denne måten fungerer de optimalt uansett hvilken enhet kunden bruker. Hvis dagens hjemmeside ikke oppfyller dette kravet, bør bedriften gjøre noe med dette så raskt som mulig.
89 % sier de kan tenkes å anbefale en merkevare etter en positiv brukeropplevelse på mobilen.
51 % av mobilbrukerne har oppdaget et nytt selskap eller produkt på grunn av et søk med mobilen.
77 % av ledere bruker mobilen til å søke etter produkter eller tjenester til bedriften.
13 % av de samme lederne har gjort et kjøp verdt mellom 8000 og 40.000 kroner med mobilen
62 % av bedrifter som designet hjemmesiden sin for mobiltelefon, fikk økt salg.
48 % sier at de tolker dårlig mobiltilpassede nettside som et tegn på at bedriften ikke bryr seg.
Godt design for merkevare og brukervennlighet
Dagens kunder forlanger at hjemmesidene de besøker, er både brukervennlige og delikate. Derfor er det en god investering å hente hjelp fra en profesjonell designer når bedriften lager nye nettsider.
I følge bluecorona.com anser nesten halvparten av oss faktisk designet på hjemmesiden som den aller viktigste faktoren når de skal bedømme om en bedrift er troverdig eller ikke. Og 38 prosent oppgir at de går rett ut av siden hvis de ikke liker den.
Det viser hvor viktig det er at bedriftens hjemmeside er både pene og brukervennlige – både på mobil, nettbrett og PC.
Hva som er pent, er selvfølgelig individuelt. Likevel vil de fleste av oss bedømme designet ut fra en del felles prinsipper, som harmoni, fargevalg og symmetri. I tillegg er bildene avgjørende for helhetsinntrykket. Profesjonelle fotografier av høy kvalitet vil ha mye å si for hva slags inntrykk nettsiden gjør på potensielle kunder.
Tenk på brukeren
En pen hjemmeside hjelper likevel lite hvis kunden ikke finner frem, syns teksten er vanskelig å lese, eller sidene mangler informasjon som de forventer å finne.
God brukervennlighet er altså like viktig som det rent estetiske. Her må du tenke både på hvilken utforming som gjør det enkelt for kundene, og hva som gir bedriften størst fortjeneste. Målet med å lage en ny hjemmeside, er tross alt å tjene mer penger.
Hvilke funksjonaliteter firmaets nye nettsider skal ha, og hva som skal være mest fremtredende på sidene, avhenger derfor av hva som gir størst effekt på bunnlinjen.
For en restaurant kan det f. eks. være bordbestillinger. For typiske takeaway-steder er det trolig at kunden leser menyen og ringer – eller fyller ut online bestilling. For en frisørsalong er det gjerne at kunden bestiller time, mens en gullsmedforretning trolig vil oppleve at siden som viser hvor i sentrum butikken ligger, er viktigst for inntjeningen.
I tillegg viser undersøkelser at et par sider er viktige uavhengig av bransje: Kundene forventer at firmaets kontaktinformasjon er lett å finne, og svært mange ønsker å se en liste over hvilke varegrupper eller tjenester bedriften tilbyr. Det siste gjør også at sidene blir synlige i Google på langt flere søkeord enn bare lokale søk etter bransjenavnet.
God brukervennlighet med Nettside fra Telenor
Når Telenor hjelper deg med å lage ny hjemmeside til bedriften, får du god hjelp med hele prosessen av en dedikert, erfaren webrådgiver. Rådgiveren kartlegger hvilke behov bedriften har, hvilke funksjonaliteter som vil gi ekstra effekt, og hvilket innhold sidene bør ha. Deretter sørger Telenors profesjonelle webrådgivere for alt:
- En designer utformer selve nettsiden.
- En tekstforfatter skriver tekstene på grunnlag av dine ønsker.
- Tjenesten inkluderer også bruk av profesjonelle stockbilder.
- Rådgiveren er alltid parat til å hjelpe deg med oppdatering av sidene.
64 % vil se kontaktinformasjon når de besøker hjemmesiden til en bedrift.
44 % vil forlate et bedriftsnettsted hvis de ikke finner kontaktinformasjon eller et telefonnummer.
47 % sjekker ut bedriftens side for tjenester eller produkter før de klikker seg inn på andre sider på nettstedet.
Oppdatering og vedlikehold av hjemmesiden
Selv verdens beste bedriftsnettside er aldri helt ferdig, men krever oppdatering og vedlikehold med jevne og ujevne mellomrom.
Hvis potensielle kunder skal få et positivt inntrykk av bedriften når de besøker hjemmesiden, må alt stemme: Kontaktinformasjonen og oversikten over de ansatte, åpningstider – også i jule- og påskeuken – og oversikten over tjenester. Samtidig virker det selvfølgelig litt rart å lese om romjulsåpningstider i mai.
Jevnlig oppdatering av hjemmesiden er viktig selv om ingen av opplysningene skulle ha endret seg. Google og de andre søkemotorene rangerer nettsteder hvor det skjer oppdateringer, høyere enn «sovende» nettsider.
Derfor bør du gjøre større eller mindre endringer på sidene minst et par ganger i året. Hvis opplysningene om bedriften egentlig er uendrede, kan du for eksempel bytte ut et bilde, gjøre mindre endringer i teksten eller liknende.
Slike hyppige oppdateringer gir et signal til søkemotorene om at også resten av opplysningene på nettstedet er oppdatert – slik at de trygt kan anbefale din bedrifts webside.