– Nå begynner det å skje ting innenfor IoT

Pontus Aurdal, Markus Grønstad og Tuva Ramsøe Bredesen i Telenor

For å gjøre det lettere for bedrifter å komme i gang med Tingenes internett, tilbyr Telenor nå Start IoT. Her er alt du trenger å vite om startpakken.

– Vi er fortsatt helt i starten av utviklingen av tingenes internett – men nå ser vi at det begynner å skje mye spennende, sier Pontus Aurdal, teknisk IoT-ekspert i Telenor Norge.

Sammen med et IoT ekspertteam i Telenor har han utviklet Start IoT, en tjeneste som gjør det mulig for alle interesserte å komme i gang med tingenes internett – eller Internet of Things (IoT) på engelsk.

– Mange som har hatt lyst til å teste dette, har møtt på problemet med at det har vært vanskelig å gjøre det i liten skala, uten de store investeringene. Med Start IoT prøver vi å tilgjengeliggjøre teknologien – og de mulighetene som ligger i den, sier Aurdal.

Lar deg teste i praksis

Med Start IoT kan du raskt og enkelt komme i gang med gratis testing av IoT-nettverkene NB-IoT og LTE-M, som begge kjører på Telenors landsdekkende 4G-nett.

Du kan bestille SIM-kort som gir tilgang på fem måneders gratis testing av IoT-løsninger på Telenors IoT-mobilnett. I tillegg får du fem måneders tilgang på den dedikerte IoT-plattformen Managed IoT Cloud Platform.

– De som ikke har egen hardware fra før, kan også kjøpe et enkelt utviklersett som støtter IoT-plattformen og begge disse mobilbaserte IoT-nettverkene. Sammen med settet følger også eksempler på hvordan du kan eksperimentere med plattformen og begge nettverksteknologiene. Dermed kan du også finne ut hvilken av dem som passer best for ditt bruksområde, sier Tuva Ramsøe Bredesen, teknisk IoT-ekspert i Telenor Norge.

– I dette utviklingssettet følger det med en kontroller og et expansion board, i tillegg til en sensor som måler både temperatur og luftfuktighet. Det er i tillegg lett å kjøpe andre typer sensorer, som kan kobles til utviklingssettet for å teste ut nye og spennende ideer, sier Ramsøe Bredesen.

Det finnes hav av muligheter og tjenester for ting som kan kobles til nett – og en del løsninger er allerede kommersielt tilgjengelige. Enkle sensorer kan for eksempel brukes til å måle om temperaturer eller gassnivåer i et dyrefjøs overstiger kritiske nivåer, spore sauer på beite via GPS, eller oppdage om det oppstår frost i bakken i potetåkeren – for deretter å varsle brukeren umiddelbart om noe uventet skulle skje.

– Mange er på det stadiet at de ikke helt vet hva de er ute etter. Vi ønsker å la disse få teste teknologien i praksis, slik at de lettere kan forstå hvilke løsninger som passer best for deres bruksområder.

Hvem passer Start IoT for?

– Start IoT kan åpne mange dører for både de som er helt «nye i gamet», som er i interessert i å finne ut hva som er mulig – men også de som har en idé om hva de kan bruke det til, men ikke nødvendigvis vet hvordan, sier Mette Kristine Kanestrøm, produkteier for IoT-plattformen og Start IoT.

Dette er gjerne selskaper som ser mulighetene som åpner seg i takt med den raske utviklingen av teknologier knyttet til sensorer, modem og chiper – med mindre enheter, lengre batteritid og et lavere kostnadsnivå som resultat.

– Alt dette gjør det mulig å koble flere ting på nett og gi «stumme ting» en digital stemme, for eksempel vannmålere, gassflasker, og bjella til sauen, sier Kanestrøm.

– Start IoT er også svært aktuelt for de som produserer sensorikk og IoT-enheter, og som bare trenger SIM-kortet for å teste dem ut i mobilnettet.

Start IoT er gratis å ta i bruk, som gjør at IoT-innovatører og utviklere i større bedrifter kan teste ut ideene sine uten store kostnader.

– Derfra er veien kort til å kunne kjøre live-demonstrasjoner for ledelsen med aktive sensorer, overføring av data via mobilnettet og presentasjon av brukercaset i Telenor Managed IoT Cloud-dashboardet, sier Kanestrøm.

Tuva Ramsøe Bredesen, teknisk IoT-ekspert i Telenor Norge
Sauebjelle
MANGE BRUKSOMRÅDER: Med IoT er mulighetene mange – allerede brukes teknologien til alt fra sporing av sauer på beite til behovsstyrt søppeltømming.

En mengde bruksområder

Som en ledende aktør innen IoT har Telenor de siste årene vært i kontakt med en mengde aktører innen feltet – både små og store.

– Vi har veldig mange ulike kundegrupper. Du har de små startup-miljøene som utvikler produkter og løsninger som involverer IoT. Så har du de spesialiserte firmaene med IoT som kjernekompetanse, forteller Markus Grønstad, teknisk ekspert i Telenor.

– Og ikke minst har du de store bedriftene som ikke egentlig driver med IoT. Men de har kanskje en innovasjonsavdeling som ønsker å finne ut hvordan bedriften kan gjøre nye nytt ved hjelp av IoT, og ta dette ut i bedriftens virksomhet, sier Grønstad.

Han nevner Posten som et godt eksempel på en slik bedrift. Posten har for eksempel testet ut IoT fra Telenor for å kunne spore hvor i landet pakkebur befinner seg.

De siste årene har Telenor bistått en rekke forskjellige bedrifter med forskjellige IoT-piloter, der teknologien er blitt tatt i bruk for å teste ulike konkrete bruksområder.

– Vi lærer utrolig mye av disse pilotprosjektene. Samtidig som vi ser at IoT-teknologien begynner å få litt medvind om dagen, tar det også tid. Skal du utvikle et produkt på IoT, har det tradisjonelt vært ganske lang utviklingstid – og deretter skal det skaleres opp fra piloten, til å få enheter ut i bruk, sier Pontus Aurdal.

Vil gjøre den beste teknologien tilgjengelig

Ifølge Aurdal er ambisjonen videre å bygge opp en katalog over IoT-enheter som er verifisert for bruk på Telenors IoT-plattform.

– Det betyr at vi må få sett nøye på de forskjellige hardwarekomponentene og undersøke hvordan de faktisk fungerer, og tilrettelegge for at andre kan begynne å bruke disse.

Ved å legge til rette for et stadig mer gjennomtestet og standardisert tilbud, vil også utviklingstiden kunne reduseres – og bruken av tingenes internett skyte fart.

– Nå ser vi at flere og flere produsenter begynner å komme med helt ferdige sensor-løsninger, som også fungerer på de mobilbaserte IoT-nettverkene. Da er det bare for folk å kjøpe en slik og koble seg opp, rett og slett. Alt man da trenger er et SIM-kort fra oss, sier Tuva Ramsøe Bredesen.

– Vi ønsker etterhvert å ha en liste over cloud-ready IoT-enheter, så folk kan komme til oss og finne en utprøvd løsning. Da kan vi henvise til de løsningene og enhetene som vi vet fungerer godt opp mot vår infrastruktur.

Startkit IoT
TILGJENGELIG: Det er også mulig å kjøpe en kontroller og et expansion board med Start IoT.
Startkit IoT
KAN UTVIDES: Med utviklingssettet får du en sensor som måler både temperatur og luftfuktighet, men du kan lett koble til også andre typer sensorer.

Viktigheten av et moderne mobilnett

Da er det ifølge Markus Grønstad helt avgjørende at denne utviklingen skjer på den sikreste, mest effektive og fremtidsrettede måten – altså via mobilnettet:

– Ved å benytte deg av mobilnettet, oppnår du en robust, sikker og fremtidsrettet teknologi som kommunikasjonsløsning for IoT-produktet ditt.

Med sitt mobilnett i verdensklasse, er Telenor godt rustet for å kunne legge til rette for alle typer IoT-løsninger, små som store – uansett hvor de måtte befinne seg.

– Vi har en enorm fordel med mobildekningen i Norge, med landsdekkende 4G nett som gir tilgang til LTE-M og NB-IoT nær sagt overalt. Disse teknologiene gir også inntrengende og utvidet dekning i områder hvor dekning tidligere har vært utfordrende, som for eksempel langt nede i kjellere og under bakken, sier Grønstad.

– Et robust mobilnett som baserer seg på moderne sikkerhetsstandarder og et døgnkontinuerlig driftsmiljø, gir også en trygghet til infrastrukturen for IoT-løsningen.

Grønstad trekker også frem nye muligheter som funksjonalitet for strømsparing i nettverket og i IoT-moduler – noe som også videreføres i 5G-standarden.

– Dermed er du sikret en fremtidsrettet og standardisert kommunikasjonsløsning.