Internet of Things

Fremtidens paller skal kontrollere at maten fraktes i riktig temperatur

Publisert: 28. september 2018 kl. 16:20

Med IoT-paller vil Norsk Lastbærer Pool bidra enda mer til bærekraftig dagligvarehandel.

NLP
NLP
- Internet of Things

Fremtidens paller skal kontrollere at maten fraktes i riktig temperatur

Publisert: 28. september 2018 kl. 16:20

Med IoT-paller vil Norsk Lastbærer Pool bidra enda mer til bærekraftig dagligvarehandel.

Dagligvaretransport er kanskje ikke et felt som forbindes med innovasjon. Men tar du en titt på de moderne driftsanleggene til Norsk Lastbærer Pool, kommer du nok på andre tanker. 

Driftsstasjonen er langt på vei helautomatisert, og her vaskes, kontrolleres, mellomlagres, transporteres og administreres millionvis av paller og plastkasser. Tomme lastbærere fraktes til leverandørene, hvor produktene lastes på. Fullastede paller kjøres videre til grossistlagre, og deretter tilbake til leverandørene for å lastes på nytt, eller tilbake til NLP hvor de vaskes eller repareres. 

– Vi liker å si at pallene våre allerede er ganske smarte, men nå skal de bli enda smartere, forteller Kim Louise Soleng, prosjektsjef og miljøansvarlig i NLP. 

Fra før av er pallene til NLP utstyrt med RFID-brikker. Disse små brikkene har antenner som gjør det mulig å lese av informasjon fra brikkene med. Nå skal det fremoverlente selskapet montere disse såkalte «smartpallene» med aktive sensorer som kan logge omgivelsestemperaturen til varer under transport og lagring. 

– Jeg tror også at dette vil være positivt for sluttkonsumenten å vite at produktet er oppbevart riktig. Smartpallene kan bidra til at vi kaster mindre mat og gjøre bransjen mer bærekraftig, sier Soleng.

Kontinuerlig dokumentasjon

Riktig temperatur er avgjørende for svært mange dagligvarer. Bransjen har strenge krav til matvarer som fisk, kjøtt og grønt, og har også innvirkning på holdbarhetsmerkingen. Transportørene må også kunne dokumentere kjølenivået i bilen. 

Her kommer Telenors NarrowBand IoT-teknologi (NB-IoT) inn i bildet. Det er nemlig dette nye mobilnettet NLP skal bruke til å frakte temperaturinformasjon fra pallene under transport. 

– NarrowBand IoT er god på steder med dårlig dekning som store lagerbygninger og inne i lastebiler. Teknologien gjør at pallene kan være i sirkulasjon over lang tid. Vi trenger ikke bruke ressurser på å stadig bytte batterier, sier Soleng. 

NB-IoT benytter seg av Telenors eksisterende 4G-nett. Til forskjell fra mobiltelefoni benytter den nye kommunikasjonsteknologien lavere båndbredde, noe som gir mer robust signalstyrke selv i krevende omgivelser. I tillegg er det bygget inn en funksjon som gjør at de tilkoblede enhetene går i dvale når de ikke sender informasjon. Dermed kan de spare batteri, til forskjell fra mobilene våre som «alltid er på». 

Dette er avgjørende for smartpallene ettersom NLP ønsker å registrere og sende temperaturen matvarene har holdt gjennom hele transportetappen.

IoT smartpaller

Fakta om NLP

Norsk Lastbærer Pool (NLP) er et retursystem for lastbærere som forenkler logistikken rundt vareleveranser. Smartpallen skal kunne tilbys som et tjenesteprodukt til leverandører og grossister.

  • Håndterer, transporterer og administrerer 12 millioner tre- og plastpaller
  • Håndterer også 14 millioner plastkasser som vaskes, kontrolleres, mellomlagres, transporteres og administreres
  • 2500 brukere bestiller sine lastbærerbehov i NLPs web-system
  • Betjener 700 kunder fra 900 lokasjoner
  • 150-250 transportoppdrag hver dag

– Nybrottsarbeid

– Mange er interessert i dette. Det finnes allerede forskjellige løsninger for å gjøre målinger under transport, men de følger ikke nødvendigvis det faktiske produktet slik vi vil kunne, forteller Soleng. 

NLP eies både av leverandørene og handelen gjennom bransjeforeningene Dagligvareleverandørenes forening (DLF) og Dagligvarehandelens Miljøforum (DMF). I dag har NLP 2500 brukere i sitt web-system, og pallene deres brukes i 150-250 transportoppdrag hver eneste dag. 

– Dette er et unikt produkttilbud, ettersom infrastrukturen allerede er på plass. Dagligvarebransjen bruker jo allerede pallene våre, de trenger ikke nødvendigvis å gjøre noe spesielt. Smartpallene vil komme dem til gode i form av totalt sett lave kostnader og en mer bærekraftig forsyningskjede, sier Soleng, og legger til: 

– Vi driver nybrottsarbeid, spesielt med tanke på bruken av NB-IoT i mobilitet. Enhetene våre skal ikke ligge stille, men reise rundt i landet. Sånn sett tror jeg vi ligger et godt steg foran mange.

IoT smartpaller

Fakta om NarrowBand IoT

  • NB-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
  • Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.
  • Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.
  • Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringer.
Kontakt oss