Skapte IT-eventyr fra et kjøkkenbord i Trondheim

Magnus Pedersen, salgsdirektør i Nordic Semiconductor.
Har du hørt om Narrowband-teknologi, Internet of Things eller 5G-nett? Begrepene kan være vanskelige å forstå. En fellesnevner er konnektivitet. Ting og produkter må i økende grad kunne snakke med hverandre. Og skal dette fungere trenger man databrikker.

Felles for de trådløse løsningene du omgir deg med i hverdagen er at kommunikasjonsbrikken antakelig kommer fra Trondheim. 

Magnus Pedersen, salgsdirektør i Nordic Semiconductor, forteller at teknologi selskapet er verdensledende på trådløs kommunikasjon. 

– Vi startet i 1983, med fire studenter rundt et kjøkkenbord. Etter som årene har gått har vi skiftet både navn og fokus. Trådløse produkter har vi utviklet siden 2003. Vi begynte tidlig med gaming-kontroller og punkt-til-punkt-teknologi, sier han. 

Nordic Semiconductor omsetter årlig for over 270 millioner dollar. Bluetooth-brikkesettet deres har en markedsandel på 40%. 

– I Nordic Semiconductor er vi bare 700 ansatte, men sender ut 1 million databrikker hver eneste dag. Du finner våre brikker i de fleste produkter som kommuniserer med hverandre, blant annet mus, tastatur, klokker og en hel del trådløse sport- og fitness-løsninger. Vi er antakelig den største IT-bedriften i Trondheim, men likevel små i global sammenheng. Våre største konkurrenter i USA har gjerne 10-20.000 ansatte, forteller Pedersen.

Unik kompetanse

For fire-fem år siden måtte Nokia si opp flere av sine ansatte. Det brukte Nordic Semiconductor til sin fordel og ansatte et hundretalls mennesker derifra, med unik kompetanse innen trådløs kommunikasjon. 

– Nokia var lenge langt framme på kommunikasjon, og en pådriver for utviklingen av blant annet Bluetooth. Men de hadde liten tro på at touch-skjermen – som vi kjenner fra iPhone – kom til å bli et forbruker-produkt. Da de oppdaget at de hadde satset feil, var det for sent.

– Ingeniørene fra Nokia, med kjernekompetanse på mobilteknologi, er teamet som har utviklet brikkesettet vi lanserer til Narrowband IoT i disse dager, forteller han.

Fra Bluetooth til Internet of Things

Telenor åpnet høsten 2018 Norges første landsdekkende nett for Internet of Things (IoT). Det gir muligheter for Nordic Semiconductor å koble sammen produkter med en mye lengre rekkevidde enn for eksempel Bluetooth.

– Med IoT på 4G-nettet kan vi sende data over lengre avstander. Nettet er dessuten tilgjengelig hele døgnet. Denne beskjedne brikken vi har laget, har for eksempel en IoT- kommunikasjonsløsning. I tillegg har vi utstyrt den med GPS og en mikroprosessor. Den har derfor alt som trengs for å bygges inn i et produkt som skal kommunisere trådløst for fremtiden.

Lokalisering og tracking er en stor trend Nordic Semiconductor opplever at kundene etterspør. Med GPS om bord vet brikken til enhver tid hvor den er.

– Hvor er produktet mitt, hvor er tingene mine? Dette er teknologi som kommer til å bli stort! Nettopp derfor har vi lagt inn GPS i brikken vår. Denne kan plasseres i en container, i en veske eller en koffert, på en bil, en sau eller en ku,(link til Smartbjella) forteller Pedersen. 

Han viser fram brikken han snakker om. En flat liten firkant på bare 10x16 millimeter. 

– Tenk deg for eksempel en container full av esker og bokser. Med en slik brikke i hver kasse og boks – inne i containeren – vil du til enhver tid ha oversikt over containerens innhold. Dette gir store gevinster innen logistikkbransjen, forteller han.
At brikken ser enkel ut bekymrer ikke Pedersen. Det ligger mange utviklingstimer bak produktet, og det er liten fare for at noen vil kunne kopiere dem. 

– Å kopiere denne er nok ikke så enkelt som det kan se ut som - selv om den er liten og tilsynelatende enkel. Dette er ikke et enkelt byggverk, det har tatt oss en million timer å lage denne.
Nordic Semiconductor ser i blant at det dukker opp kinesiske alternative løsninger, men disse er vanligvis enklere i design, forsikrer Pedersen.

– Og det er tatt sikkerhetsmessige snarveier. De kan ikke gjøre programvareoppdateringer trådløst, og bruker antakelig mer strøm. Også innen mikrochips får du det du betaler for, og vi har ikke sett noen direkte kopier av våre produkter ennå.

Les mer om IoT

Alt må bli mindre

Om framtiden innenfor sin bransje er Pedersen krystallklar. Alt må bli mer energi-effektivt.

– For oss har det alltid vært viktig å få ned strømforbruket på brikkene våre. Vi har i dag for eksempel lysbrytere på Bluetooth-teknologi, som verken bruker batteri eller ledning, men får strøm via knappetrykket ditt. Vi er ikke helt der på IoT-produktene enda, men det er noe vi jobber kontinuerlig med. Det er helt klart at strømtrekket må ned. 

Miniatyrisering, forteller han, blir også essensielt framover. Det er ekstremt viktig at elektroniske produkter blir mindre.

– Bluetooth-brikkene våre har i dag kommet ned til 2,5x2,5 millimeter. Da kan vi begynne å tenke oss implantater som kan gå inn i kroppen på både mennesker og dyr. IoT-teknologien må også gå denne veien, og vi skal være med å pushe utviklingen.

Nordic Semiconductor
Nordic Semiconductor

Hva med 5G?

Selv om IoT fremdeles er nytt, må Nordic Semiconductor hele tiden ligge et skritt foran. For å kunne levere brikker – også til det fremtidige 5G-nettet – er de helt avhengige av gode partnerskap og globale standarder. Her bidrar Telenor med mye, mener Pedersen.

– Vi ser Telenor som langt framme på ny teknologi. Det vi ønsker oss er globale standarder og globale nett, som støtter NB-IoT. Vi ser det begynner å komme i Europa, USA og Asia. I Norge har vi det allerede, takket være Telenor. I utviklingen av nye produkter samarbeider vi derfor ofte med Telenor for å påse at våre produkter virker på deres nett. 

– Når Telenor tester det nye 5G-nettet må de ha noe å teste med. Og vi som skal lage brikker for det nye 5G-nettet må ha et nett å teste det på. Så her er vi avhengige av godt partnerskap.

Teknologibedrifter må også levere på service

At Nordic Semiconductor også vil lykkes med nye løsninger i framtiden handler ikke bare om teknologi, men også om hvordan de leverer service, mener Pedersen. 

– Vi startet med brikker for punkt-til-punkt-teknologi, men kan nå levere punkt-til-mange-teknologi. Og vi kan pakke mer funksjonalitet inn i brikkene våre. Men kunden i dag har det travelt, og det vi gir fra oss må bare virke. Kundeservice er derfor viktig. Også for et firma som lager databrikker. Vi skal alltid være der for våre kunder. Det er nok der slaget står. 

Hackeren er dessuten like bak, og Nordic Semiconductor må hele tiden være i forkant. 

– Vi har et våkent øye med hva som skjer i hackermiljøene og engasjerer hackere via hackatons eller gir dem caser. Er det en algoritme eller noe annet som kan hackes, blir det raskt reparert og sikkerhetshullet kan tettes. Denne kvaliteten setter blant annet Telenors utviklingsmiljø pris på, som kjøper alle sine datakort av oss, avslutter han.

Meld deg på IoT-nyhetsbrev