Slik henter du verdi ut fra IoT-dataene dine

Tuva Ramsøe Bredesen, teknisk IoT-ekspert i Telenor

Den skybaserte IoT-plattformen Managed IoT Cloud Platform lar deg enkelt samle inn, visualisere og skape verdi av data fra IoT-enhetene dine.

Med Start IoT er det lett for bedrifter å skaffe seg et utgangspunkt for å komme igang med sine egne IoT-løsninger.

– Men straks du har en IoT-løsning oppe og går, og den er koblet opp til mobilnettet, vil du raskt merke behovet for å kunne lese av og bruke dataene som samles inn. Derfor tilbyr vi en dedikert IoT-plattform, Managed IoT Cloud Platform (MIC), sier Tuva Ramsøe Bredesen, teknisk IoT-ekspert i Telenor Norge.

Som Start IoT-bruker får du fem måneders gratis tilgang til MIC.

– Her får du tilgang på verktøy som med relativt enkle grep lar deg bygge dashboard som kan vise og visualisere dataene dine direkte. Hvis du for eksempel vil ha en graf som viser en utvikling over tid, kan du sette opp det. Og har du en GPS-modul, kan du presentere sensorens bevegelser i et kart, sier Ramsøe Bredesen.layout-5

I tillegg til at du enkelt kan visualisere data i MIC, er det mulig å lage forskjellige widgets og sette opp enkle regler.

– Du kan for eksempel sette opp en regel som sier at dersom temperaturen overstiger et visst punkt, så kan du få en mail med varsel om dette.

Sikker innsamling av data

Ved å bygge en løsning på de mobilbaserte IoT-nettverkene NB-IoT eller LTE-M, kan du være sikker på at dataene som er samlet inn fra enhetene dine ikke havner på avveie – eller at uvedkommende kan skaffe seg tilgang på dine enheter eller systemer.

All trafikk som går fra IoT-enheten og til dashboardet er ende-til-ende-kryptert dersom du bruker MQTT. Bruker du CoAP benytter du deg av en privat APN som videresender dataene direkte til MIC-plattformen gjennom en VPN. Siden plattformen også er bygget på skytjenester fra Amazon Web Services (AWS) med god redundans, vil dataene som samles inn være trygt lagret uten fare for at noe går tapt. Sånn sett er MIC en hylleklar og sikker løsning som lar deg sette i gang med IoT-utvikling med en gang.

Som Start IoT-bruker får du tilgang til en demokonto i MIC i fem måneder. Hvis du er interessert i å utvikle kommersielle løsninger, kan du også kjøpe en egen MIC-utviklerenhet. MIC støtter personopplysningsloven (nasjonale regler og GDPR), og som kommersiell kunde eier du dataene som lagres i MIC.

Ytterligere verdiøkning via API-er

Det er altså mulig å gjøre en rekke selvstendige visualiseringer og analyser direkte i MIC. Men dersom du ønsker å bruke dataene dine utover dette, er det også gode muligheter for det.

Vi har flere API-er tilknyttet MIC, som gjør det mulig å integrere dataene dine opp mot andre plattformer eller bygge egne applikasjoner.

Hvis du for eksempel vil føre dataene inn i et fagsystem, eller lage en mobil- eller web-app for det, lar APIene deg skreddersy applikasjonene dine nøyaktig slik det passer ditt bruksområde best.

MIC-APIene kommer i to utgaver som lar deg lage, lese, oppdatere og fjerne data i plattformen: RESTful API med endepunkter for hver enkel operasjon og en GraphQL-server som lar deg bruke kraftfulle og fleksible GraphQL-forespørsler.

Møt likesinnede i brukerforumet

Å utvikle en IoT-løsning fra bunn av er ikke nødvendigvis bare en dans på roser for førstegangreisende.

Vi håper jo at vi med Start IoT og MIC kan senke terskelen for å komme i gang med IoT. Blant annet har vi laget en rekke tutorials, som viser hvordan du kan lage en enkel webapplikasjon ved å bruke API-ene. Det er åpent, så du kan bare gå inn der og lese og følge instruksjonene.

Selvfølgelig vil det jo kreve litt kompetanse, men det er veldig greit å ha dette som en pekepinn på hvor du skal begynne. Samtidig finnes det også en hel verden av tilgjengelige programvarebiblioteker, som gjør det relativt enkelt å koble til og ta i bruk forskjellige sensorer.

Og om (eller når) du skulle sitte fast, er du heldigvis ikke alene. Start IoT-gjengen har nemlig opprettet et åpent brukerforum der ingen spørsmål er for dumme:

– Det er fint å ha et sted å gå til for å få svar på de spørsmålene som ganske sikkert dukker opp. Når man kjører i gang med en prosess som dette, er det lett å føle seg alene – men i forumet kan du møte likesinnede. Vi er også aktive i forumet, der vi prøver å svare etter beste evne, sier Ramsøe Bredesen.