Bikefinder
Bikefinder
- Internet of Things

Vil revolusjonere sykkelbransjen med ny sporingsenhet – bruker GPS og mobilnettet

Publisert: 26. april 2018 kl. 00:00
Oppdatert: 9. juli 2020 kl. 13:16

– Alt av hyllevare ble for stort, så vi måtte lage vårt eget modem, sier Ole Martin Ølmheim, og viser frem et kretskort som er bare 12 millimeter bredt. Det skal nemlig passe inni et sykkelstyre.

– I forlengelsen av det har vi egentlig endt opp med å lage verdens minste GPS- og kommunikasjonspakke, sier han. 

Ølmheim er gründer av BikeFinder, som lager verdens første integrerte sporingsenhet til en hvilken som helst sykkel. Batteriet og elektronikken – basert på både GPS og GSM – ligger inne i styret, mens antennen er integrert i selve plastikken på enden. Enheten er ekstremt diskret, og nærmest umulig å fjerne uten spesialverktøy. 

– Vi bruker GPS fordi det gir en nøyaktig posisjon. Men om du ikke har GSM, kan du ikke kommunisere hvor den posisjonen er, sier Ølmheim.

BikeFinder bruker SIM-kort fra Telenor, som gir suveren dekning både i og utenfor Norge. Det betyr at du til enhver tid kan følge med på sykkelens posisjon via en app, og få varsler når den rører seg. Enheten har også en kraftig sirene, som kan automatiseres eller aktiveres i appen.

BikeFinder lanseres i november gjennom sportshuset XXL, på tvers av Norden, samt Tyskland og Østerrike. Og allerede nå er det klart at det fundamentet de har laget, kan brukes til langt mer enn sykler.

Bikefinder i et sykkelstyre
Med denne verdensnyheten fra Stavanger kan du spore stjålne sykler med en app, via GPS og Telenors mobilnett.

Betaler over 100 mill. i erstatninger

Det er trygt å si at den norske sykkelparken er dyrere enn snittet. Mange har landeveissykler verdt flere titalls tusen. El-syklenes inntog trekker heller ikke snittsummene nedover – noe sykkeltyvene er svært bevisst.

– I fjor betalte forsikringsselskapene ut 125 millioner i erstatning for stjålne sykler. De kan ikke stoppe å tilby sykkelforsikring, for da går kundene deres et annet sted. Men de taper mye penger på det, sier Ølmheim.

Gjenfinningsraten på stjålne sykler er i dag tilnærmet null. Men allerede i 2013 fikk gründerne ideen til et produkt som kan øke den drastisk: Et skjult, innebygget GPS-sporingssystem.

Året etter begynte arbeidet for alvor. Ølmheim begynte å prate med investorer, han involverte forsikringsbransjen, og innledet samarbeid med et World Tour-lag og en rammeprodusent. I dag har han tre ansatte, avtale med en fabrikk i Kina, kontor hos Innovation Dock på brygga i Stavanger – og, ikke minst, et lanseringsklart produkt. 

XXL er med som partner for distribusjon. Og konnektiviteten som må til for at det skal fungere, får de gjennom Telenor.

Bikefinder app

Teknologisamarbeid med Telenor

Hos Telenor jobber Vidar Skogdalen med partnere innen tingenes internett. Der var BikeFinder en god match. 

– Vi får inntekter fra oppkoblede enheter og SIM-kort, men dette handler også om at vi ønsker å være i front av utviklingen som skjer nå innen digitalisering av tjenester. Vi skal være en del av verdikjeden, sier han.

Til gjengjeld tilbyr Telenor support og veiledning, kompetanse på ny teknologi, og ikke minst nettverk i en ganske annen betydning:

– Vi har mange gode kontakter og partnere som vi kan koble sammen. Vi arrangerer partnertreff der de kan utveksle erfaringer, og ofte ser vi at dette ender med nye samarbeid, sier Skogdalen.

For Ølmheim var det også en annen grunn til å velge Telenor som partner: De tok ikke bare inn dette produktet, men åpnet dørene for det neste. 

– Telenor hjelper oss med å videreutvikle produktet mot neste nivå, som er NarrowBand IoT, sier han. 

NarrowBand IoT er en ny teknologi-standard som kan få enheter til å kommunisere på steder med dekningsutfordringer, f.eks. kjellere og garasjeanlegg, samtidig som det bruker mindre batteri. Telenor var tidlig ute og har forstått viktigheten med å bygge ut for denne teknologien i Norge.

– Det er alltid en sjanse for å bli kopiert, og deler av produktet er enkelt å gjenskape, slik som batteriet. Men selv om du kopierer selve enheten, ligger mye av intelligensen i systemet bak. Derfor har vi et forsprang. Når operatørene slipper NB IoT, vil vi allerede være klar for det – og det betyr at forspranget blir desto større, sier Ølmheim.

- Ekstremt stort potensiale

Når det er sagt, har BikeFinder svært god batterilevetid allerede i dag – flere måneder i standby. 

Inne i enheten er det en bevegelsessensor som sørger for at den går i dvale når sykkelen står i ro. Batterinivået kan du følge med på i appen, og lade enkelt via en USB-C-kabel. Den samme bevegelsessensoren kan automatisk aktivere alarmen på sykkelen, eller sende deg en melding på mobilen om sykkelen rører på seg når du ikke bruker den selv.

– Blir sykkelen din likevel stjålet, kan du følge posisjonen i appen ned til under ti meter. Ser du den fortsatt ikke, kan du bruke appen til å aktivere sirenen, som leverer 80 desibel – og da er du så nærme at du bør høre den, sier Ølmheim. 

Enheten er laget slik at den ekspanderer når den er satt inn i styret, det betyr at den er tilnærmet umulig å få ut igjen uten et spesialverktøy. Den første prototypen satt i kranken, men den ble flyttet til styret – blant annet fordi det betyr at hvem som helst som kan skru litt sykkel, klarer å installere den selv.  

Utfordringen med å ha den i styret, er altså at det ofte bare er 15,5 millimeter med plass der inne. Fordelen med at de måtte – og klarte – å lage den så liten, er at det åpner for en rekke bruksområder utover bare sykler. 

– Vi har allerede fått forespørsler fra klesbransjen om tilpasse teknologien til for eksempel jakker. Og den kan brukes i smartteknologi i hus og industri, eller i elektriske biler. Jo mindre størrelse teknologien har, desto større er potensialet ... så sykkel er bare begynnelsen, sier Ølmheim. 

Han understreker imidlertid at de skal bli best på sykkel først. Samtidig vil utviklingen som skjer videre, også komme de første kjøperne til gode. 

– Enheten som kommer i salg i november har støtte for mange spennende funksjoner. Det har vært viktig for oss å ha produkt som vi kan fortsette å utvikle og oppdatere etter at det er ute i markedet.

BikeFinder finner du på XXL i november – og antagelig, litt senere, under en hel del juletrær.

Kontakt oss om IoT