Abax lager spennende NB-IoT-tjenester
Abax lager spennende NB-IoT-tjenester
- Internet of Things

Små dingser, men enorme muligheter med NB-IoT

Publisert: 12. november 2018 kl. 12:15

Larviksbedriften ABAX har allerede omfavnet NB-IoT-mulighetene fra Telenor, før det nye nettet rulles ut i 2018.

– Vi har ekstremt store ambisjoner om å bli en verdensledende aktør av løsninger innenfor det vi kaller connected workplace. For å få til det, er samarbeidet med Telenor svært viktig for oss. 

Dette sier Bjørn Erik Helgeland, COO og medgründer av det larviksbaserte teknologiselskapet ABAX – som allerede er en verdensledende aktør innen utvikling og salg av elektroniske kjørebøker.

– Vi er tidlig ute med å klargjøre for nye tider, og de mulighetene ny teknologi – og da spesielt Narrowband IoT (NB-IoT) – kan gi oss, sier Helgeland – og minner om hvor fort det går:

– Det som i går var fremtidens teknologi, er allerede i ferd med å åpne nye dører for oss på det globale markedet.

Abax sine IoT-brikker
Takket være NB-IoT kan små dingser gi enorme muligheter, noe larviksbedriften ABAX nå utforsker i samarbeid med Telenor. Her viser Tor Engebretsen frem en prototype av deres kommende digitale kjørebok. Her viser Tor Engebretsen frem en prototype av deres kommende digitale kjørebok.

Teknologisk generasjonsskifte

Det er nettopp i dette nye og spennende teknologilandskapet at ABAX og Telenor ser store muligheter. 

– Den løpende dialogen vi har med Telenor er gull verd. Både i form av kompetansen de besitter og den innovasjonsjobben de tar i tilretteleggingen og videreutviklingen av gode kommunikasjonsløsninger, sier Helgeland.

Sammen med medgründer Tor Engebretsen planlegger ABAX en nært forestående lansering av en ny versjon av deres elektroniske kjørebok i Tyskland.

– Frem til i dag har vi brukt et 2G-modem i våre enheter. Det har vært den enkleste og billigste løsningen, som også oppfyller mange av de kravene vi har hatt frem i dag, sier Engebretsen.

Problemet er bare at 2G-nettet skal legges ned i Tyskland i 2020.

– Fremtidige løsninger må basere seg på 4G-teknologi og da med NB-IoT som erstatter dagens 2G-løsninger. Dette tilfredsstiller de behovene som fremtiden måtte by på, sier Engebretsen.

info icon

Hva er NB-IoT?

  • NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
  • Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.
  • Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent ti år.
  • Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart grunnet strøm- og dekningsutfordringer.

– Aldri slett data!

Noen av disse behovene har ABAX allerede kartlagt, slik at de kan møte dem med sine neste produkter. Men de er også klare på at de ikke har full oversikt over alle mulighetene NB-IoT kan åpne opp for, innrømmer Engebretsen: 

– Vi var på en veldig interessant runde i Silicon Valley for et års tid siden. Hos alle de store selskapene vi besøkte, hørte vi det samme: Dere må for all del ikke slette data dere samler inn, selv om dere ennå ikke vet hva dere skal bruke den til.

– Med de mulighetene NB-IoT gir, samt de lagrings- og prosesseringsmulighetene nettskyen kan by på, er det nær sagt ingen grenser for hva som er mulig sammenlignet med teknologien vi har jobbet med frem til nå.

Denne fremtidsrettede tankegangen er noe ABAX også deler med Telenor, mener gründeren:

– Vi merker at vi tenker ganske likt i ABAX og Telenor, med brennende interesse for automatisering, robotisering, dataprosessering og nye kommunikasjonsmuligheter. De som ikke følger med i timen her, og ikke er klare for omstillinger, blir akterutseilt. Og det er veldig bra å ha en samarbeidspartner som skjønner nettopp dette i Telenor.

ABAX-medgründer Tor Engebretsen
ABAX-medgründer Tor Engebretsen har i mange år tenkt på hvilke muligheter ny teknologi som NB-IoT kan åpne opp for – mange av dem fortsatt ukjente. Da gjelder det også å aldri utelukke noe, sier han.

Økende interesse

Telenors fagekspert innen M2M og IoT, Bjørn Kristiansen, har vært partneransvarlig for ABAX i godt over ti år. Han har fulgt selskapet tett, og sett dem vokse enormt i omfang til dagens nær 500 ansatte. 

– Vi har jobbet sammen med maskin-til-maskin-kommunikasjon i mange år, og opplevd en jevn vekst. Men vi har vel også trodd at effekten av ny teknologi skulle komme før – det er fortsatt mange som ikke helt skjønner hva dette innebærer, sier Kristiansen.

I det siste har det imidlertid «løsnet» litt, og Telenor opplever ifølge Kristiansen et stadig økende jag etter informasjon om temaet.

– Vi får endel henvendelser rundt det å digitalisere alle mulige arbeidsprosesser, samt muligheten for å overvåke sanntidsprosesser, bruksmønstre og adferd. Det skjer veldig mye spennende på dette feltet akkurat nå, og det er gøy å se hvordan ABAX utforsker disse mulighetene, sier Kristiansen.

Uante muligheter

Takket være Telenors NB-IoT-løsninger, som har en planlagt kommersiell lansering i løpet av 2018, er det mulig å implementere svært avanserte sensorer nær sagt overalt. 

– En helt klar fordel med denne teknologien, er at sensorene er små, billige og kan vare svært lenge – jeg har hørt snakk om en batteritid på ti år, sier Engebretsen i ABAX.

Når NB-IoT lanseres for fullt vil sensorene kommunisere over det eksisterende 4G-nettet fra Telenor. Og med svært lave sendefrekvenser på NB-IoT-enhetene, kan disse være koblet til nettet selv på steder der mobilen din måtte slite, som i garasjer og kjellere.

– Totalt sett gir denne nye teknologien helt fantastiske muligheter. Det gjelder egentlig bare å holde tunga rett i munnen og se hva markedet vil ha. Samt kanskje overraske litt, sier Bjørn Erik Helgeland i ABAX, og legger hemmelighetsfullt til:

– Det er jo moro å komme med produkter og løsninger som både konkurrenter og markedet ikke har trodd de trenger, men som ingen skjønner hvordan man kunne leve uten straks det er lansert.

Kontakt oss om IoT
info icon

ABAX

  • ABAX er en internasjonal markedsleder som utvikler og leverer brukervennlige elektroniske kjørebøker, software for prosjektstyring og utstyrskontrollteknologi
  • Selskapet har hovedkontor i Larvik, og over 450 ansatte i åtte land
  • ABAX produserer i dag blant annet en elektronisk kjørebok som dokumenterer alle turer automatisk via GPS
  • Takket være NB-IoT fra Telenor kan ABAX utstyre fremtidens biler med avanserte sensorer som kan registrere alle mulige hendelser, hvem som har kjørt bilen, og mye mer