Gode tips til ditt neste videomøte

Mann i videomøte

Coronaviruset gjør at mange må finne alternative måter å gjennomføre møter på – også fra hjemmekontoret. En videokonferanse er et perfekt verktøy for effektive møter. Det å se hverandre gjør at møtene både blir mer inkluderende og forpliktende enn ved et vanlig telefonmøte.

Finn ut av det tekniske

Mange videokonferanseløsninger er superenkle i bruk – men vær likevel forberedt! Et tips er å logge seg inn litt tidlig slik at en er sikker på at alt fungerer. Det kan være frustrerende for alle involverte med teknisk krøll før en kommer i gang. Normalt er det enkelt å få testet løsningen før møtet starter – og det er vel verdt de minuttene det tar.

Kamera på!

Kanskje et litt rart tips, men vår erfaring er at mange slår av kamera i videomøter. Da er jo vitsen litt borte og en mister verdien videomøter kan gi. Det kan være helt greit å slå det litt av og på i større møter med mange deltagere, men den som snakker bør alltid ha slått på kameraet.

Finn “mute”-knappen

“Mute”-knappen er din beste venn, så husk å bruke den så ofte som mulig! Finn ut hvor knappen er og hvordan den fungerer før møtet begynner!

Støy ødelegger møtet

Husk - alt bråker mer i et videomøte – selv et lite host eller bretting av papir kan forstyrre møtet slik at ikke alle hører hva som blir sagt. Bruk «mute»-knappen når du ikke skal si noe.

Bruk hodetelefoner

Det å bruke hodetelefoner gjør videomøtene vesentlig bedre – fordelene er at du hører bedre det som blir sagt og du slipper å dele møtet med de som sitter rundt deg.

Hva ser de som du har møte med?

Sjekk at det som er bak deg ikke forstyrrer møtet – er det mange som går fram og tilbake, er det en skjerm med noe spennende, er det en tavle med notater en kanskje ikke hadde til hensikt å vise? Alt dette er enkelt å gjøre noe med.

En annen ting er at i videokonferanser kan alle se hva du gjør – så vær tilstede i møtet! Det er enkelt å la seg falle for fristelsen i å svare en SMS, kikke på e-post, og så videre. Tenk at du skal oppføre deg akkurat som om du er i et vanlig møte.

Ikke vær en robot

Selv om det er en videokonferanse – og det er særlig i starten det føles som om en er på riksdekkende TV, er det viktig å ha rom for litt småprat og uformelle diskusjoner. Særlig for de som sitter mye på hjemmekontor kan det være viktig. Bry deg om de andre, pass på å introdusere nye deltagere, osv.

Kort er godt

Dette er vel et tips som gjelder de aller fleste møter – men kanskje ekstra for videomøter. Avslutt møtet når møtets agenda er ferdig. Korte møter er ofte mer effektive – det er jobben mellom møtene som gir resultater!

Bilde av sikkerhetsguiden

Gratis guide

Denne guiden om Microsoft Teams tar for seg hvordan du bl.a. kan gjennomføre videomøter fra hjemmekontoret.

Last ned e-guide