eSIM lar deg legge igjen mobilen – og kan snart gi oss en enklere arbeidshverdag

eSIM lar deg legge igjen mobilen – og kan snart gi oss en enklere arbeidshverdag
Alt fra smartklokker til undervannskameraer i norske havbruk blir nå koblet på mobilnettet. Såkalte eSIM åpner for spennende muligheter, samtidig som de på sikt vil gjøre oss mindre avhengig av smarttelefonen, mener Telenors eksperter.

Tiden der du måtte vente på ditt nye SIM-kort i posten er snart forbi. Den lille brikken har krympet flere ganger de siste årene. Nå erstattes den av en liten chip som er bygget rett inn i enheten. Det kalles eSIM – der «e» står for embedded, altså engelsk for innebygget.

Strengt tatt er ikke innebygde SIM-kort helt nytt; du har allerede i flere år funnet dem for eksempel i alarmer og andre «maskin-til-maskin»-systemer. Det som er nytt, er at brikkene nå kan ha brukerprofiler fra flere operatører lastet ned samtidig. Ikke minst: Du kan laste ned disse profilene over mobilnettet.

For å si det litt enklere: Du slipper å bytte ut brikken for å bytte operatør.

– Ikke bare kan du veksle fritt mellom operatører uten å bytte ut den fysiske brikken. Det blir også mye enklere å få alt fra smartklokker til bærbare datamaskiner trygt koblet opp på mobilnettet, sier Eirik Kjønås, Business Manager for e-Commerce i bedriftsmarkedet, Telenor Norge.

Smartklokker med eSIM – og dermed 4G fra Telenor – er allerede i salg. Du kan ringe og sjekke mailen rett fra klokka. Flere enheter vil snart følge etter, ikke minst mobiltelefonen selv. Men samtidig handler dette om langt mer enn bare forbrukerelektronikk.

Telenor har allerede bygget infrastruktur for eSIM, og teknologien fører med seg innovasjon og nye muligheter innen alt fra droner til havbruk.

Eirik Kjønås, Business Manager for e-Commerce i bedriftsmarkedet, Telenor Norge.
Eirik Kjønås, Business Manager for e-Commerce i Telenor.

Mindre avhengig av mobiltelefonen

SIM står for Subscriber Identity Module. Brikken brukes til å identifisere ulike brukere og enheter på mobilnettet, og sørge for en trygg, kryptert oppkobling mellom dem. For eksempel mellom en alarm og en alarmsentral. 

SIM og eSIM har akkurat samme funksjon, men noen viktige forskjeller er det likevel. Når du lodder fast en brikke inne i for eksempel en liten smartklokke, betyr det for eksempel at du trenger en infrastruktur som lar deg overføre brukerprofiler elektronisk. Du skal ikke trenge å bytte hele klokka for å bytte operatør; heller ikke å finne frem skrutrekkere, forstørrelsesglass og loddepenn. 

Derfor er det «alt rundt» selve brikken som har krevd mest arbeid, nettopp for å få på plass infrastrukturen. Nå som det er på plass, er det også mer attraktivt å plassere eSIM i flere ulike enheter. 

– I tillegg er eSIM mindre. Et fysisk kort tar opp mye plass i en liten smartklokke, og her kan de heller bruke den plassen på et større batteri, sier Eirik Kjønås. Antallet ulike enheter som er på nett, kommer snart til å vokse. 

– På sikt vil du kunne motta samtaler og strømme musikk rett i headsettet – uten å ha med hverken smartklokke eller mobil. Og med eSIM innebygd i bilen kan en ringe og motta samtaler og meldinger uten at mobilen er i nærheten. Tilkoblingen følger deg og tingene dine – ikke bare mobilen i seg selv.

eSIM også på Internet of Things

I dag skaper ikke eSIM ringvirkninger bare innen forbrukerelektronikken. På business-siden skjer det mye; én stor kunde av Telenor har allerede varslet at de fra 2019 ikke vil ha flere fysiske SIM-kort, men i stedet laste ned profiler til eSIM over nettet. 

– Det synes jeg er visjonært og kult, sier Åge Harr, Telenors produktsjef for M2M og IoT. 

– SIM-profilene vil ligge trygt på plattformen vår til kunden selv laster de ned til sine devicer, uavhengig hvor disse befinner seg, bare det er mobildekning. Denne løsningen krever imidlertid en del investering, så de fleste kundene som ønsker eSIM vil fortsatt også få fysiske SIM kort, med eSIM fra Telenor som en fremtidsrettet forsikring, sier han. 

Den fremtiden er Telenor rigget for, etter å ha bygget opp en helt ny infrastruktur. 

– I Telenor har vi allerede bygget opp en lokal eSIM-løsning, der alt skjer innenfor landets grenser; ingenting hostes i utlandet. Vi var de første i verden som var sertifisert med en slik eSIM-løsning, sier han. 

Harrs fagområder er M2M og IoT. Førstnevnte står for maskin-til-maskin-kommunikasjon, mens IoT kommer av Internet of Things – på norsk kalt tingenes internett. Vi har bare sett starten på eSIM innen Internet of Things. Alt fra droner til undervannskameraer i havbruk kobles nå på mobilnettet, og med eSIM vil en kunne få en trygg og god oppkobling av utallige nye enheter.

Åge Harr, Telenors produktsjef for M2M og IoT
Åge Harr, produktsjef for M2M og IoT i Telenor

– Uante muligheter

Sikkerheten står i høysetet når eSIM rulles ut i større skala. De gir kryptert, sikker tilgang til mobilnettet, og hele infrastrukturen er bygget av Telenor lokalt i Norge. 

– Vi har en infrastruktur og teknologi på plass nå som åpner opp veldig mange muligheter, sier Åge Harr, og legger til: 

– Vi har allerede gjennom flere år bygget opp en kompetanse innenfor Telenor på eSIM, som er unik. Nå er vi spent på hva kunder vil etterspørre og hvordan de vil utnytte den infrastrukturen og kompetansen. 

Eirik Kjønås samstemmer i at selv om teknologien er tilsynelatende enkel, åpner den for store muligheter: 

– Om du ser stort på det, er dette teknologi som kan gjøre arbeidsdagene våre enklere. 

Muligheten ligger der nå. Så gjenstår det å se hvordan andre aktører velger å bruke den. 

– Det er helt klart muligheter her vi selv ikke har tenkt over ennå, sier Åge Harr.

Dette er eSIM

  • Et lite SIM-kort som er innebygget i enheten når den kommer fra produsent
  • Du trenger ikke bytte eSIM når du skifter operatør – alt skjer over nettet!
  • Klokker, hodetelefoner og andre enheter med eSIM fungerer uavhengig av mobilen
  • Telenor ble i 2017 verdens første eSIM-sertifiserte mobiloperatør med lokal løsning